null Beeld

Boek over zelfmoord vader legt drama achter vechtscheidingen bloot

2 april 2015 was een zwarte dag in het leven van de vrienden en familie van Frank. Op die dag werd zijn lichaam gevonden op het strand van Bloemendaal. Hij had zichzelf van het leven beroofd omdat hij door een vechtscheiding zijn 9-jarige dochtertje niet meer mocht zien.

Online redactie Libelle

In zijn afscheidsbrief schreef hij dat hij zonder zijn dochter niet verder wilde. “Een leven zonder het liefste meisje van de wereld heeft voor mij geen enkele waarde meer. Ik ben niet depressief, maar geef de strijd op. Ik stap eruit."

Intens verdrietig

De reden dat Frank zijn dochtertje niet meer mocht zien, was de vechtscheiding waarin hij was verwikkeld. Schoonzus Kiecky vertelt hoe hem dat bezighield: "Hij was intens verdrietig. 24 uur per dag dacht hij aan zijn dochter: ik wil haar zien, hoe krijg ik dat voor elkaar, waar kan ik naartoe, wat zijn de beste middelen? Daar ging-ie mee naar bed en stond hij mee op."

Wanhoopsdaad

24 uur voor zijn wanhoopsdaad zocht Frank nog contact met journalist Ton Lankreijer, die eerder een boek schreef over vechtscheidingen. Lankreijer: "Hij vroeg mij om een boek over hem te schrijven en zei erbij: 'te zijner tijd'. Op dat moment had ik iets kunnen vermoeden, maar toen ik thuiskwam was hij er al niet meer."

Dramatisch

Lankreijer besloot het boek, Zwartboek geheten, alsnog te schrijven en verdiepte zich een jaar lang in Frank, zijn stukgelopen huwelijk en het dramatische pad dat uiteindelijk leidde tot zijn zelfgekozen dood. Lankreijer: "Dit (vechtscheidingen, red.) is zo'n ongelooflijk groot maatschappelijk probleem. Maar de ernst van de situatie wordt in Den Haag niet begrepen."

Leugens en bedrog

Met het boek wilde Frank aantonen dat de hulpverlenende instanties hadden gefaald. Broer Mark: "Hij was een heel lieve vader. Dat was het enige waarvoor hij nog leefde, zijn kind. En dat werd hem ontnomen. Door geblunder, leugens en bedrog." Schoonzus Kiecky: "Dankzij dit boek leest zijn dochter straks hoeveel deze lieve man van haar gehouden heeft."

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Hart van Nederland. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden