null Beeld

Boer zoekt vrouw-blog: “Ik dank de KRO op mijn blote knietjes voor het ondertitelen van Olke”

Libelle’s Elselien is dol op 'Boer zoekt vrouw'. En net als de rest van Nederland heeft ze er een mening over. Na elke aflevering zet ze hier haar gedachten op papier.

Elselien van Dieren

Aflevering 1: de voorstelronde

Ik moet een jaar of 6 zijn geweest toen ik mijn opa vroeg hoe hij mijn oma had ontmoet. “Ik kwam van de ene kant van de zandweg gelopen en oma van de andere kant. In het midden kwamen we elkaar tegen en toen zei ik: zullen we hier dan samen een boerderij beginnen?”

Tsja, toen geloofde ik nog in sprookjes. Nu weet ik wel beter: een boer komt de ware niet tegen tijdens een wandeling door de landerijen, daarvoor moet je bij Yvon Jaspers zijn. En ons Yvon (wat hebben we haar warme Brabantse stemgeluid gemist) had er overduidelijk zin in. Ik geef haar geen ongelijk: als je de afgelopen jaren vooral heen en weer hebt gependeld tussen Lutjebroek en Winschoten, dan heb je – publieke omroep of niet – wat mij betreft best weer eens een snoepreisje verdiend. Dat moet staatssecretaris Sander Dekker toch met me eens zijn? Enfin, de boeren op een rijtje.

Olke (51) – Texas (VS)

Ik kom uit het oosten van het land, dus je hoort mij niet snel klagen over een accentje hier en daar, maar ik dank de KRO op mijn blote knietjes voor het ondertitelen van Olke. Piet Paulusma en een vleugje Matthew McConaughey. Olke is een gescheiden man en wie BZV al langer volgt weet: dat is geen garantie voor een goedgevulde postzak. Ook de reden van zijn scheiding is niet om warm van te worden. "Even krûpe, dat heb ik misschien ook wel te weinig gedaan." Maar gelukkig hoeft Olke niet – zoals in de reguliere BZV - te vechten om een plekje in de serie en hij heeft ook heus wat te bieden: 1.400 koeien, 2 plaatjes van dochters en een lieve zoon. En dat gifgroene hemd vergeven we hem, alles beter dan de blouse van zijn vader.

null Beeld

Herman (27) – Frankrijk

Mijn vriend fietst elke zaterdagochtend naar de bakker om croissantjes te kopen, maar een man die elke dag – ik herhaal: ELKE DAG – naar le boulangerie rijdt om vers brood te halen? En dan ook nog taarten bakt waar Janny van der Heyden haar culinaire neus niet voor op zou halen? HALLO DAMES, zijn de foto’s al uitgeprint? De brieven al van lippenstiftkusjes voorzien? En dat het enige wat Herman ooit bespeelde zijn hoorn is, daar kunnen we toch snel genoeg verandering in brengen? Wat ik me wel afvraag is of Herman zelf zijn aanmelding voor BZV verstuurde, of dat het toch zijn lieve moedertje was. En hoe doorslaggevend zal háár mening straks zijn als het op kiezen aankomt?

null Beeld

Marc (37) - Zambia

"Ik ben zo blij dat ik jou zie", riep Yvon. Nou Yvon, de rest van vrouwelijk Nederland ook. En toen hadden we de scene waarin hij zijn kat op schoot heeft nog niet eens gezien. Wát een hunk, die Marc. En beter nog: hij lijkt zich helemaal niet bewust van het feit dat hij zo uit een Hollywoodfilm lijkt weggelopen. Maar eh Marc, hoe zit het nu eigenlijk met jou, relatietechnisch? Waren er vriendinnetjes? Huwelijken? Kinderen? Yvon durfde dat onderwerp namelijk niet meer aan te snijden (há!) toen je na vraag 1 (wat zoek je in een vrouw?) al een courgette vermorzelde. Ik snap dat wel Yvon, een mens moet toch eten. Laten we echter hopen dat de waarschuwingen van Marktplaats niet op Marc toepasbaar zijn: want als iets te mooi lijkt om waar te zijn…

null Beeld

Riks (39) – Canada

Riks heeft geen adres én geen vrouw. Wat hij wel heeft is heel lieve ogen, die een tikje droevig staan. Want Riks vindt het afschuwelijk dat hij zijn kinderen geen vader en moeder in hetzelfde huis kan bieden – en dat siert hem. De droefenis in zijn ogen is overigens verdwenen als hij met Yvon de melkstal induikt. Want even serieus Yvon, weet jij na 8 SEIZOENEN BZV nu nóg niet hoe je een koe melkt? Hoe het huwelijk van Riks geëindigd is en waarom, daar komen we (nog) niet achter, maar één ding is zeker: aan het pak zout – formaatje melkpak – waarmee de eitjes bestrooid werden is wel duidelijk dat de ex het peper- en zoutstelletje heeft meegenomen. Cadeautip voor de speeddates…

null Beeld

David (27) – Roemenië

Zit ik nou naar BZV te kijken of ben ik in slaap gevallen en is Ik Vertrek begonnen? In elk geval lijkt David even naïef als de kandidaten van ’s lands populairste emigratieprogramma. "Een nieuw dak erop, nieuwe zijkanten, beetje ventilatie, stroom, voer, waterleidingen. En dan zijn we over een half jaartje eigenlijk al klaar." Leuke jongen hoor, die David, maar ik zal hem nog even helpen met de omschrijving van de vrouw die hij zoekt. Ze moet er niet 'een beetje goed uitzien', maar een doorpakker zijn met 2 rechterhanden (liefst met de nodige ervaring in de bouw).

null Beeld

Liefde op het eerste gezicht was het trouwens niet, tussen mijn opa en oma. Maar ze zijn wél 50 jaar getrouwd geweest en hielden onvoorwaardelijk van elkaar tot de dood hen scheidde. Dus mocht je nu denken: die ene boer, mwáh… Kijk dan gewoon nog even naar de herhaling – je weet nooit wat er op ’t 2e gezicht gebeurt.

PS. Gratis tip van mij: die carrousel van de koeienveiling in Texas is een prima alternatief voor de immer ongemakkelijke speeddates (herinnert u zich de Canadese Jan met de nootjes nog?). Kunnen de boeren rustig keuren en mag Yvon de hobby’s en karaktereigenschappen van de dames door de microfoon schallen.

LEES OOK:

Beeld: KRO-NCRV/Linelle Deunk

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden