null Beeld

Buurtkatten in jouw tuin? Tuinvlogger Loes heeft de oplossing!

De buurtkatten nestelen zich maar wat graag tussen jouw planten. Tuinvlogger Loes, zelf kattenliefhebber, begrijpt de irritatie die je daarover kunt hebben. Daarom heeft ze een – heel diervriendelijke – oplossing.

Rozemarijn Zuurveld

Éten de buurkatten ook van je planten? Niet zo gek: er zijn planten waar katten gek op zijn. Loes weet er alles van. De kat van haar dochter bijvoorbeeld knabbelt met het grootste plezier aan – altijd weer – dezelfde tuinplant. Die vindt hij zelfs zo lekker, dat hij ‘m helemaal kaal eet.

Met hun hoge vezelgehalte bezorgen planten katten een goede spijsvertering. En veel planten hebben een braakwekkend effect. Hierdoor kunnen katten de haarballen die tijdens het wassen in hun maag terechtkomen, makkelijker uitbraken.

'Kattenplant'

Kattenkruid (in het Latijn Nepeta cataria) is misschien wel de bekendste ‘kattenplant’. Dit kruid produceert nepetalactone, een stof tegen insecten die veel weg heeft van feromonen: stoffen die katten gebruiken als middel om te communiceren en hun terrein af te bakenen. Waarschijnlijk is dat de reden dat katten er zo gek op zijn. En, grappig genoeg, er ook steeds gekker op worden naarmate ze ouder worden.

Katten reageren elk anders op kattenkruid. Sommige rollen miauwend of jankend over de grond, andere schurken tegen de plant aan en weer andere blijven tien tot vijftien minuten bijna onbeweeglijk staan. Maar verslavend is kattenkruid niet. En giftig ook niet.

Erfelijk

De gevoeligheid voor kattenkruid lijkt erfelijk. Misschien is het daarom dat de plant op ongeveer 20 procent van de katten juist geen effect heeft. Jonge katjes zijn er sowieso vrijwel nooit gevoelig voor.

Liever niet de buurtkatten in jouw tuin? Zet hier dan in ieder geval geen kattenkruid in. Maar dan nog: het kan zijn dat de kattten tussen je andere planten een heerlijk bedje vinden. Vind je dat irritant omdat je planten misschien schade oplopen? Geen nood: tuinvlogger Loes weet raad!

Over de Libelle-vloggers

Onze vloggers zijn bijzonder. Het zijn echte mensen met persoonlijke verhalen. Neem een kijkje in het leven van een dokter, boswachter, mode-expert, tuinier, reisjournalist en visagist en laat je inspireren door hun tips, tricks, avonturen en verhalen.

Libelle TV


Libelle TV biedt inspiratie voor elke dag en vooral jouw dag. Bekijk dagelijks gratis de mooiste video’s en Libelle-programma’s die je raken.

LEES OOK:

Bron & Beeld: Libelle TV

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden