null Beeld

Challenge: ik dronk een week lang geen koffie – en dit gebeurde er

Wat gebeurt er met je wanneer je als groot koffieliefhebber een week lang geen koffie drinkt? Libelle's online redacteur Susan probeerde het uit.

Susan Dalstra

Kijk, het is niet zo dat ik per dag het ene na het andere kopje koffie achterover tik om de dag door te komen. Maar het is wel zo dat ik het gevoel heb dat de dag pas echt kan beginnen na koffie. En na een slechte nacht 2 kopjes koffie. En dan vaak zo rond een uur of 4 nog een kopje tegen de beruchte middagdip. Op zich geen wereldschokkende hoeveelheden, maar toch vind ik de gedachte dat ik pas echt goed functioneer na een cafeïneshot steeds irritanter.

Kan ik nog wel zonder? Om die vraag te beantwoorden zit er maar één ding op: het aan den lijve ondervinden.

Dag 1

Het is maandagochtend en ik heb ochtenddienst. Kortom: ik begin mijn koffie-vrije week op het moment dat ik koffie waarschijnlijk het hardst nodig heb. Misschien heb ik dan wel het ergste gehad, denk ik nog optimistisch. De wekker gaat om 5.30 uur, ik doe mijn zombieloopje naar het station en eenmaal op de redactie wil ik het liefst mijn hoofd op het bureau leggen om nog even verder te slapen. Normaal gesproken zou ik nu naar de koffieautomaat stiefelen, maar dat gaat dus niet. De rest van de dag heb ik het gevoel dat ik in de sluimerstand sta en daar niet meer uit kom. Wanneer een lieve collega vraagt of ik meega cappuccino halen in het bedrijfsrestaurant (alias de plek waar de lekkere koffie te vinden is), kan ik wel huilen en roep ik met theatraal naar de hemel gerichte armen DAT IK GEEN KOFFIE MAHAAAG.

Dag 2

Het moeilijkst aan niet koffie drinken is net als met diëten dat je de hele tijd 'nee' moet zeggen. Pas nu merk ik eigenlijk hoe vaak mensen vragen of je nog een bakkie wilt - en hoe normaal die vraag is. Koffie drinken is gewoon onderdeel van onze cultuur. Maar ik distantieer me van deze cafeïne-maffia en nip de hele dag door English breakfast tea omdat daar tenminste cafeïne in zit. Is dat smokkelen? Ook opmerkelijk: ik heb hoofdpijn. Zou dat een ontwenningsverschijnsel zijn?

Dag 3

Woensdag = thuiswerkdag en dat betekent dat mijn wekker niet om 6.30 uur gaat. Halleluja! Wel jammer is dat ik wederom opsta met hoofdpijn. Maar in plaats van naar mijn drug te grijpen, begin ik de dag met lauwwarm water met een uitgeknepen citroen en een schepje kurkuma en voel ik me de gezondheid zelve. Zeker als ik daarna ook nog naar de sportschool ga. Ik voel me fit en energiek en besluit bij deze dat ik echt geen koffie nodig heb om een functionerend mens te zijn.

Dag 4

Avonddienst. O yes, dat betekent dat ik weer niet voor dag en dauw mijn bed uit hoef. Gaat deze week een eitje worden? Heb ik dan gewoon écht geen koffie nodig? Nou, laten we vooral niet overdrijven. Rond 18.30 uur kak ik compleet in terwijl ik nog de hele avond door moet. Ik trek een blikje cola light open en besef dat dat waarschijnlijk nog véél slechter voor me is dan een kop koffie.

Dag 5

Grappig: soms vergeet ik opeens dat ik deze challenge doe. Is dat een goed teken? Ik denk het wel. Vandaag is helaas niet zo'n dag. Ik voel me een zombie en eerlijk is eerlijk: zo zie ik er ook uit. Ik heb slecht geslapen en in de middag moet ik écht mijn best doen om niet te zwichten. Ik heb echt de hele week geen koffie gedronken, dan mag ik toch wel 1 klein kopje? Een halve? Een slokje? Hoe groot de verleiding ook: ik doe het niet. Met grote moeite, want ik ga vanavond op stap met een vriendin en tijd voor een discodutje is er ook al niet. Daarom grijp ik weer naar mijn beste vriend in deze donkere dagen: cola light. Ook niet goed, maar hey: het is in ieder geval geen Red Bull! *geeft zichzelf schouderklopje*

Dag 6

Ik ga niet vertellen hoe laat ik in bed lag want mijn moeder leest dit ook, maar het was dus nogal laat. Onhandig genoeg ben ik om 10.00 uur klaarwakker. In eerste instantie voel ik me gezien de omstandigheden best fris en fruitig. Ik verwacht rond een uur of 4 de man met de hamer, maar die blijft wonderwel uit. Sterker nog: ik vind zelfs de energie om 's avonds laat nog een (klein) drankje te drinken met een vriendin.

Dag 7

Dat kon natuurlijk nooit lang goed gaan. Ik blijf de hele ochtend in m'n bed liggen en wanneer ik de kracht heb gevonden eruit te stappen, wil ik eigenlijk meteen weer gaan liggen. Mijn vriend zet koffie en de geur van gebrande bonen vult het hele huis. Ik kan niet anders dan licht chagrijnig toekijken hoe hij zijn koffie opdrinkt terwijl ik van m'n rooibosthee nip. De rest van de zondag doe ik niet veel meer dan een beetje rommelen, een beetje lezen en een beetje netflixen. Maandagochtend is niet per se het moment van de week waar ik normaal gesproken het meest naar uitkijk, maar deze zondagavond wel. Ik ga op tijd in bed liggen - des te sneller is het maandag en mag ik éindelijk weer een bakkie troost.

Conclusie

Ondanks dat ik niet zoveel koffie dronk per dag, heb ik het wel degelijk gemist. Koffie is mijn kickstarter. Het zwengelt de boel 's ochtends lekker aan en is mijn lifesaver na een brakke nacht. Wat me wel opvalt, is dat ik de hele week geen hartkloppingen heb gevoeld - iets waar ik best vaak last van heb. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen of dat echt komt doordat ik geen koffie heb gedronken of dat ik gewoon zo suf was dat ik überhaupt geen stress voelde, maar toch het vermelden waard.

Hoewel ik nooit helemaal afscheid zal nemen van koffie, heb ik me voorgenomen het bij maximaal 2 kopjes per dag te houden. Niet de volvette cappuccino's, maar gewoon, ouderwetse filterkoffie. En misschien moet ik voor de volgende challenge een week lang geen cola light drinken...

Ook verhelderend: deze video laat zien wat er met je lijf gebeurt als je een week geen koffie drinkt.

LEES OOK:

De leukste artikelen ontvangen in je mailbox? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden