null Beeld

Chloe’s eerste menstruatie duurde 5 jaar

Het klinkt als een nachtmerrie: jarenlang achter elkaar ongesteld zijn. Chloe Christos uit Perth (Australië) menstrueerde maar liefst 5 jaar lang. Elke dag opnieuw. De horror.

Anni Karvonen

Nu wil ze met haar verhaal aandacht vragen voor vrouwen met bloedstoornissen.

Niet te stoppen

undefined

Chloe werd op haar 14e voor het eerst ongesteld. Dat is voor iedere puber ontzettend spannend en ook een beetje eng, maar het werd pas echt akelig toen het bloeden maar niet wilde stoppen. Uiteindelijk duurde haar eerste ongesteldheid liefst vijf jaar: "Elke dag moest ik door mijn moeder worden verzorgd." Ze verloor zoveel bloed dat ze niet normaal kon functioneren: "Ik kon niks… ik viel veel flauw, had een gevaarlijk lage bloeddruk en het was niet echt verstandig om erop uit te gaan", legt ze uit. "Ik ben gek op bewegen, dus dat was ontzettend frustrerend. Elke dag opnieuw belandde ik op school in de ziekenboeg."
Menorragie

Volgens Chloe verliest een vrouw tijdens haar menstruatie 20 tot 60 milliliter bloed. Alles boven de 80 milliliter wordt als ‘zware bloeding’ beschouwd. Vrouwen die zoveel bloed verliezen kunnen worden gediagnosticeerd met de aandoening menorragie. Chloe kon echter in een tijdsbestek van vijf dagen meer dan 500 milliliter verliezen. Daar moest snel iets aan gedaan worden. Ze kreeg wekelijkse ijzertransfusies, maar haar ijzergehalte bleef gevaarlijk laag. Uiteindelijk kwam ze uit bij een hemofiliecentrum in Adelaide, waar ze een bloedproduct kreeg dat normaliter wordt voorgeschreven aan mensen met hemofilie.
Normaal leven

Gelukkig voor Chloe verloopt haar menstruatie inmiddels normaal: "Het is nogal een verschil of je twee weken per maand in het ziekenhuis ligt of dat je elke maand alleen maar twee paracetamollen neemt." Nu ze een werkende behandeling heeft gevonden, kan de jonge vrouw haar leven weer oppakken. Die wil ze onder meer in het teken stellen van het aandacht vragen voor goede zorg en behandeling van vrouwen die ook bloedstoornissen hebben. Zo heeft ze onder meer een GoFundMe-pagina

opgezet om geld in te zamelen voor een reis naar een congres waar ze aandacht wil vragen voor haar aandoening.

LEES OOK:

Bron: Metro. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden