null Beeld

De dag nadat – ik weer kon horen

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat Monique (51) weer kon horen. 

Laudine Schuurman

“Inmiddels ben ik een dik half jaar verder en ik ben nog steeds heel erg blij met mijn CI, een elektronisch implantaat. Ik kan nu zo’n 80% van de spraak verstaan en dat is ontzettend fijn. Ik werk nu als vrijwilliger voor een CI-fabrikant. Als ervaringsdeskundige help ik anderen bij de beslissing om wel of niet voor CI te kiezen. Dat coachen van anderen past mij als een warme jas. Ik ben nu aan het onderzoeken of ik wellicht weer betaald werk kan gaan doen en hoeveel uur per dag of per week werken haalbaar is voor mij. De herstelbehoefte van slechthorenden – wat ik nu eenmaal toch ben – is veel groter dan voor anderen. Ik kan niet de hele dag door naar mensen luisteren, dat kost me heel veel energie."

Muziek in mijn leven

"Eerlijk gezegd vond ik het leven als dove soms makkelijker dan als slechthorende. Als je doof bent, is het voor iedereen duidelijk: praten heeft geen zin, opschrijven maar. Het gaf mij ook een soort rust. Als slechthorende ben je toch de hele dag bezig met: versta ik het goed? Maak ik geen blunders? Ook valt me nu op hoeveel onzin er eigenlijk gezegd wordt de hele dag door. Als dove had ik ontzettend efficiënte communicatie en ik heb ook veel geleerd van die periode. Zo leerde ik gebarentaal met een clubje dierbaren om me heen en ontdekte ik hoeveel andere manieren er zijn om met mensen te communiceren. Heel erg leuk. Maar kunnen horen is toch wel ontzettend handig. En ik ben heel blij dat ik weer muziek heb in mijn leven. Naar 'gouwe ouwe' luisteren en lekker meezingen, heerlijk.”

KIJK OOK: Doof meisje leert dove puppy gebarentaal.

LEES OOK:

Interview: Krista Izelaar. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden