null Beeld

Deze 9 tekenen kunnen wijzen op beginnende dementie

Wist je dat vrouwen 2 keer vaker dan mannen worden getroffen door dementie? 1 op de 3 vrouwen in Nederland krijgt tijdens haar leven dementie. De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon, maar er zijn een paar subtiele veranderingen die kunnen wijze op beginnende dementie.

Erandi Godinez

1. Problemen met het kortetermijngeheugen

Vergeetachtigheid is onschuldig: iedereen is weleens zijn sleutels of telefoon kwijt. Bij dementie is de vergeetachtigheid echter ernstiger. Iemand met dementie is regelmatig zijn spullen kwijt en kan deze niet meer vinden. Vaak worden ze achteraf op de meest onlogische plekken teruggevonden. Denk bijvoorbeeld aan een handtasje die in de koelkast ligt of een portemonnee die in de oven is neergelegd.

2. Moeite met het vinden van woorden

Mensen met dementie hebben vaak moeite met het vinden van de juiste woorden. Dit hoeven niet per se moeilijke woorden te zijn. Het kan gaan om de namen van mensen of gebruiksvoorwerpen die je je ineens niet meer kan herinneren. Gesprekken verlopen hierdoor minder vloeiend: je moet regelmatig midden in een gesprek stoppen omdat je niet meer weet hoe je verder moet.

3. Plotselinge stemmingswisselingen

Plotselinge stemmings- en gedragsveranderingen kunnen wijzen op beginnende dementie. Mensen met dementie kampen vaak met depressies, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wat de stemmingswisselingen gemeen hebben is dat ze uit het niets lijken te komen. Zo kan iemand met dementie plotseling gaan lachen of huilen zonder dat daar een duidelijke reden voor is.

4. Lusteloosheid

Plotselinge desinteresse in sociale activiteiten, zoals hobby’s en gesprekken, kan wijzen op beginnende dementie. Iemand trekt zich ineens vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Mensen met dementie voelen zich vaak moe en lusteloos, en slapen veel langer dan gewoonlijk.

5. Concentratieproblemen

Mensen met dementie hebben vaak moeite met concentreren, vooral als het gaat om het oplossen van problemen of het maken van plannen. Ze vinden het moeilijk om iets vooruit te plannen of om een plan te volgen dat ze eerder hebben gemaakt. Sommige mensen kunnen het ook ineens moeilijk vinden om met cijfers te werken.

6. Moeite met het uitvoeren van huishoudelijke taken

Een simpele huishoudelijke taak zoals eten koken of schoonmaken kan ineens een onmogelijke opgave lijken. Het kan zijn dat je niet meer weet waar je naar toe moet lopen, of in welke volgorde je de taak moet uitvoeren. Om de een of andere reden wil het ineens niet meer lukken.

7. Vergissingen met tijd en plaats

Iemand met beginnende dementie heeft vaak minder besef van tijd en raakt regelmatig de weg kwijt. Het kan zijn dat je naar de supermarkt bent gegaan, en ineens niet meer weet waar je bent of hoe je daar terecht bent gekomen. Ook kun je ineens moeite krijgen met klokkijken of zeggen welke dag of welk jaar het is.

8. Moeite met schrijven

Het schrijven van een e-mail of een kaart is lastig als je regelmatig moeite hebt met het vinden van de juiste woorden. Mensen met dementie kunnen zich meestal ook niet lang genoeg concentreren om een zin af te maken.

9. Herhaling

Mensen met dementie herhalen regelmatig dingen. Ze vertellen keer op keer hetzelfde verhaal, stellen dezelfde vragen of voeren een taak meerdere keren achter elkaar uit.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK: Laura's bruiloft werd extra speciaal dankzij haar jong dementerende moeder.

Bron: Littlethings.com/Stichting Alzheimer Nederland. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden