null Beeld

Dikke vriendinnen met de nieuwe liefde van je ex: Tamira en Cécile kunnen dat

Jarenlang deelden ze lief en leed, Tamira (43) en Marcel. Toen ze uit elkaar gingen, hoopten ze dat ze goede vrienden konden blijven. Dat lukte en sterker nog: Cécile (42), de nieuwe liefde van haar ex, is inmiddels één van haar beste vriendinnen.

Online redactie Libelle

Tamira: “7 jaar waren we samen, Marcel en ik. We woonden samen, waren verliefd, hadden samen een hondje, Frankie, eigenlijk hadden we het heel goed. We waren elkaars eerste echte, serieuze relatie. Toch begon het na een aantal jaar bij me te knagen. We deelden weinig interesses, verschilden op veel vlakken van elkaar. Marcel is minder avontuurlijk dan ik. Dat hoeft niet erg te zijn, maar ik begon mezelf steeds vaker af te vragen: is Marcel de man met wie ik de rest van mijn leven wil delen? En een antwoord op die vraag had ik niet. Dat zei genoeg, vond ik."

LEES OOK: DIKKE MIK: VROUWEN ZIJN AL 71 JAAR BESTE VRIENDINNEN

Vergroeid met elkaar

"Na veel wikken en wegen, besloot ik onze relatie te verbreken. Dat was moeilijk, want ik wilde Marcel geen pijn doen. Hij maakte al jaren deel uit van onze familie, iedereen was dol op hem en hij was me heel dierbaar. We waren min of meer vergroeid met elkaar. Om dan zo’n keus te maken, valt niet mee. Natuurlijk was Marcel verdrietig. Hij zag de breuk niet aankomen, hij miste niets in onze relatie. Maar eigenlijk was dat precies de crux.”

Toekomstbeeld loslaten

"De periode daarna was zwaar. Ik verloor mijn eetlust en viel flink af door het verdriet en de emoties die horen bij zo’n breuk. Onze relatie was niet gelukt, daar had ik moeite mee. Mijn toekomstbeeld moest ik loslaten. Opnieuw beginnen. Marcel bleef in onze flat wonen, ik wilde juist loskomen van die plek. Alles in de flat was verbonden aan ons samenzijn en dus ging ik op zoek naar een nieuwe woning. Ondertussen logeerde ik bij familie en vrienden."

Scheidingsproces

"Marcel en ik spraken elkaar weinig. We zaten in een soort scheidingsproces, waarbij we elkaar de tijd en ruimte gaven om los van elkaar te komen. Door onze hond kwamen we weer in contact. Soms lieten we hem samen uit en tijdens die wandelingen hadden we het over onze breuk, over wat ons bezighield. Dat we niet zij aan zij oud zouden worden, maar dat dat niet het einde van onze vriendschap hoefde te betekenen. Toen we dat uitspraken, luchtte dat op."

TAMIRA: "IK MOEST MIJN TOEKOMSTBEELD LOSLATEN, OPNIEUW BEGINNEN"

Hechte vriendschap

"Marcel voelde voor mij als familie en ik wilde hem niet kwijt. We kenden elkaar al sinds ons 15de, waren samen volwassen geworden. Hij ging met ons gezin mee op vakanties en had ook minder fijne dingen met ons meegemaakt, bijvoorbeeld toen mijn tante ernstig ziek werd. Het was voor mij onvoorstelbaar dat ik hem niet meer in mijn leven zou hebben. Gelukkig dacht Marcel er ook zo over. Ik was nog steeds belangrijk voor hem, net zoals mijn broer en familie. We moesten alleen opnieuw ontdekken hoe we met elkaar om moesten gaan. Zo wenden we allebei langzaam aan het idee dat we geen stel meer waren en veranderde onze band in een hechte vriendschap.”

Nieuwe liefde

“2 jaar later vertelde Marcel me dat hij een nieuwe liefde had ontmoet: Cécile. Ik zag dat hij verliefd was en was oprecht blij voor hem, maar was ook een beetje ongerust. Wat als Cécile geen behoefte zou hebben aan mij en mijn familie? Dat leek me heel logisch. Als je verliefd op iemand wordt, verwacht je er geen ex bij te krijgen, laat staan haar familie. Ik was me ervan bewust dat Marcel in dat geval waarschijnlijk voor Cécile zou kiezen en dat het contact tussen ons misschien zou verwateren. Daar maakte ik me wel zorgen over: ons ‘lot’ lag nu in de handen van iemand anders."

Aardig type

"Ik zag Cécile voor het eerst op een bruiloft van vrienden. Ze leek me een aardig type, ze was slank en erg mooi. Het was druk op de bruiloft en pas een paar weken later sprak ik haar tijdens een gezamenlijke barbecue. Daar raakten we aan de praat over dagelijkse dingen. Het was niet ongemakkelijk, het ging eigenlijk heel natuurlijk. De weken daarna zagen we elkaar vaker. Meestal was Marcel erbij, als we bijvoorbeeld met gezamenlijke vrienden waren, maar Cécile en ik lieten ook weleens met z’n 2en de hond uit. We waren nieuwsgierig naar elkaar: uit welk gezin kom je, hoe was je schooltijd, waar werk je? We bleken veel gemeen te hebben. Zo houden we van lezen, hebben we dezelfde humor en hebben we allebei een drogisterij-opleiding gevolgd."

TAMIRA: "MARCEL VOELDE ALS FAMILIE EN IK WILDE HEM NIET KWIJT"

Oprecht

"Cécile was heel ruimhartig en geïnteresseerd. Ik voelde dat ze oprecht was en daardoor realiseerde ik me dat Marcel, zij en ik waarschijnlijk normaal contact zouden kunnen hebben. Daar was ik ontzettend blij om. Cécile was benieuwd waarom ik zo’n leuke man als Marcel had laten gaan. En wilde ik hem niet terug? Ik legde uit waar voor mij de schoen wrong en dat ik zag dat zij veel beter bij Marcel paste. Qua interesses zitten zij meer op één lijn en Cécile is wat meegaander. Ik heb graag de touwtjes in handen en dat botste weleens met Marcel. Ik verzekerde Cécile dat het hoofdstuk van mij en hem was gesloten. Ik had bovendien inmiddels zelf ook een nieuwe relatie, met mijn huidige vriend Jerry.”

Samen skiën

“Na 9 maanden gingen Marcel en Cécile samenwonen. Ze verhuisden naar een andere plaats, maar ondanks de afstand trokken Marcel, Cécile, Jerry en ik steeds vaker met elkaar op. We zagen elkaar op familiefeestjes, gingen dagjes weg en zelfs met z’n allen op wintersport. Dat de vriendschap tussen mij en Marcel daardoor niet veranderde, was een gote opluchting."

Meer diepgang

"Na verloop van tijd kreeg de band tussen mij en Cécile ook meer diepgang. We spraken steeds vaker af en als ik ergens mee zat, ging ik naar haar. En liep zij ergens tegenaan in haar relatie met Marcel, dan klopte ze bij mij aan. Ik weet immers als geen ander hoe haar man in elkaar steekt. De afgelopen jaren is Cécile een van mijn beste vriendinnen geworden. Veel mensen kijken ervan op dat wij zo’n goede band hebben. ‘Geen ruzie of jaloezie? Hoe dóen jullie dat?’, horen we dan. Maar wij vinden onze band vanzelfsprekend. Ik gun haar en Marcel het beste en andersom is dat precies zo."

TAMIRA: "IK ZIE DAT CÉCILE VEEL BETER BIJ MARCEL PAST DAN IK"

Voogd

"Bijna 3 jaar geleden hebben Cécile en Marcel een kindje gekregen. Ik was ontzettend blij voor hen. Timo is een heerlijk ventje. Marcel en Cécile hebben Jerry en mij gevraagd om zijn voogd te worden. Dat ontroerde me. Het was geen vanzelfsprekende keuze, want ik heb geen kinderwens en Marcel heeft 1 broer en Cécile 3 zussen. Dat ze de zorg voor hun kind aan ons toevertrouwen, laat wel zien hoe close we zijn geworden.”

Nieuwsgierig

Cécile: “De dag nadat ik voor het eerst met Marcel had gezoend, kwam Tamira al ter sprake. Marcel zei dat zijn ex-vriendin nieuwsgierig naar mij was en me graag wilde ontmoeten. Daar zat ik niet direct op te wachten. Marcel vertelde over de goede band met Tamira en dat haar familie nog steeds als zijn familie voelde, ook al waren ze uit elkaar."

Geen tweede keus

"Enerzijds vond ik dat verontrustend: wat als er nog gevoelens tussen hen waren? Ik was klaar voor een serieuze relatie en wilde geen 2de keus zijn. Aan de andere kant vond ik het ook bijzonder hoe Marcel en Tamira in het leven staan. Ze waren niet met ruzie uit elkaar gegaan, maar gaven nog steeds om elkaar en waren vrienden gebleven. Ik besloot: ik kan me druk gaan maken over de band die zij hebben, maar ik kan ook zien hoe het gaat."

CÉCILE: "IK VOND HET BIJZONDER HOE MARCEL EN TAMIRA IN HET LEVEN STAAN"

Dubbel gevoel

"Bij de eerste ontmoeting met Tamira had ik een dubbel gevoel. Ik wilde graag weten wie de persoon was die Marcel geregeld sprak en die hij bijna wekelijks belde om afspraken te maken voor hun hond. Maar Tamira was aardig en open en betrok mij op de barbecue bij gesprekken die ze met anderen voerde. Daardoor voelde ik me welkom in de vriendengroep die zij, haar broer en Marcel al jaren hadden. Hoe vaker ik Tamira daarna zag, hoe aardiger ik haar begon te vinden. In de omgang met Marcel zag ik dat het echt voorbij was tussen hen. En als ik haar daarnaar vroeg, bevestigde ze dat. Tegelijkertijd verzekerde Marcel mij dat hij zijn toekomst met mij zag."

Beste vriendinnen

"Mijn ouders waren wel wat sceptisch, maar na verloop van tijd zagen ook zij in dat Tamira en Marcel heel goede vrienden zijn geworden. Ze houden nog steeds van elkaar, maar op een andere manier. Dat bewonder ik. Ik zie Tamira niet meer als Marcels ex, maar als een van mijn beste vriendinnen. Onze band is de afgelopen jaren gegroeid. We raken nooit uitgepraat en zijn er voor elkaar. We zijn allebei heel oprecht en stapten er vanaf het begin open in. Zonder vooroordelen gaven we elkaar de kans om elkaar te leren kennen. Hadden we dat niet gedaan, dan was er nooit zo’n mooie vriendschap tussen ons ontstaan.”

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Fijn dat je er bent: “Als jij binnenkomt, schijnt gelijk de zon”

LEES OOK:

Interview: Tessa Heselhaus. Beeld: Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden