null Beeld

Dít betekent de rode stempel op een ei

Van een eitje bij het ontbijt word je blij. Het is je dan vast ook weleens opgevallen dat er een rode stempel op je supermarktei staat. Maar wat betekent die rode code eigenlijk?

Daphne Dorgelo

De rode code (ook wel eicode genoemd) geeft informatie over hoe biologisch jouw ei is, uit welk land het ei komt, bij welke boerderij het ei gelegd is en zelfs uit welk hok jouw ei komt. Je hoeft je voortaan niet meer te laten verleiden door marketingstunts die vertellen hoe biologisch jouw ei wel niet is, je kunt het namelijk vanaf nu zelf ontcijferen!

Rode code

Op elk ei staan 7 of 8 cijfers en een aantal letters. Het eerste cijfer, van 0 tot 3, geeft aan hoe goed de kip geleefd heeft. Vervolgens geven de letters aan uit welk land hij komt, grote kans dat er NL op staat. De 4 cijfers die volgen, zijn het herkenningsnummer van de boerderij en de laatste 1 of 2 cijfers het hoknummer. De reden dat de boerderij en het hoknummer op het ei staan, is om ervoor te zorgen dat het ei altijd te traceren is als er iets mis is. Enfin, het eerste cijfer is dus waarschijnlijk het belangrijkst voor ons. Kijk snel op jouw eitje of de code met het getal 0, 1, 2 of 3 begint.

Cijfer 0

Dit is een biologisch ei. In de stal hebben kippen stro, genoeg zitstokken en legnesten om hun eieren te leggen. In de stallen zitten maximaal 6 kippen per vierkante meter. Buiten de stal is een uitloop van 4 vierkante meter per kip. Het voer dat ze eten is biologisch en (alleen bij code 0) is het wegbranden of kappen van een deel van de snavel is verboden.

Cijfer 1

Je hebt een vrije uitloop- of grasei te pakken. Het ei is afkomstig van kippen die in scharrelstallen zitten, maar ook uitloopruimte hebben om toch naar buiten te gaan. De kippen leven met 7 tot 9 kippen op 1 vierkante meter. Buiten is er 4 vierkante meter per kip en ze eten plantaardig voer.

Cijfer 2

Een scharrelei of rondeelei. De kippen die eieren gelegd hebben waar het cijfer 2 is komen op te staan, hebben geleefd in stallen en kunnen nooit naar buiten. Wel zijn er zitstokken beschikbaar en legnesten. De kippen leven met maximaal met 9 op 1 vierkante meter. Eieren met code 2 zijn nog op te delen in verschillende soorten: scharrel, scharrel+ en rondeeleieren. Scharreleieren voldoen van dit rijtje het minst aan de eisen van biologische eieren. Rondeeleieren daarentegen voldoet aan alle eisen, behalve dat de kip geen biologisch voer krijgt. Om te weten wat voor eitje je te pakken hebt, moet je dan weer de eierendoos zien.

Cijfer 3

Dit is een koloniehuisvesting-ei. Deze code zal je niet snel meer zien op eieren omdat deze vanaf 2012 verboden is. Eieren met nummer 3 zijn afkomstig van kippen die zo'n kleine ruimte hebben om te leven, dat ze hun vleugels nog niet kunnen uitslaan. Een kip heeft de ruimte van 1 A4'tje en zitten met 4 of 5 in kleine draadkooitjes. Deze eieren gaan echter nog wel naar de verwerkingsindustrie en komen dus in voedsel terecht als koekjes.

Voortaan ben jij degene met de nuttige informatie aan de ontbijttafel. "Hoe weet ze dat toch..?"

LEES OOK:

Nog een handig weetje over eieren? Bekijk dan deze video hoe je kunt zien of een ei nog goed is:

Bron: Voedingscentrum.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden