null Beeld

Dit gebeurt er als je geen zonnebril draagt in de zon

Met de heerlijke temperaturen deze week wil je maar 1 ding als je vrij bent: met je snoet in de zon. Dus ga je naar het meer, de zee of het terras. Helaas kom je er op de plaats van bestemming achter dat je iets belangrijks bent vergeten: je zonnebril. Maar is zonder zonnebril in de zon gaan nu écht zo schadelijk voor je ogen als gedacht wordt?

Daphne Dorgelo

Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wel. Zij schat dat 20% van de mensen met staar overmatig is blootgesteld aan uv-straling. Dit zou voor een deel voorkomen kunnen worden door goede bescherming met een zonnebril. Het Oogfonds waarschuwt voor nog een aandoening die kan ontstaan als je je ogen vaak blootstelt aan fel zonlicht: maculadegeneratie. Dit is een ziekte waarbij er schade is aan de gele vlek. Volgens het Oogfonds had dit bij een deel van de mensen voorkomen kunnen worden door het dragen van een zonnebril.

Nergens last van

Toch zullen veel mensen die onregelmatig een zonnebril dragen zeggen nergens last van te hebben. Het addertje onder het gras is dat de schade aan de ogen vaak pas op latere leeftijd merkbaar is. De uv-straling zal niet direct het hoornvlies beschadigen, maar pas op den duur. Oppassen geblazen dus, want de hoeveelheid uv-straling kan ook in ons kikkerlandje flink oplopen. Voornamelijk op het warmste moment van de dag: tussen 12 uur en 3 uur. Naarmate de zon hoger staat, neemt de hoeveelheid uv-straling toe.

Moeders mooiste

En als de beschadiging aan het oog nog niet erg genoeg is, neemt je gezicht op het moment dat je tegen de zon in kijkt vaak ook niet de mooiste vormen aan. Een zonnebril geeft je wat rust aan je gezicht: dag kraaienpootjes, samengeknepen wenkbrauwen en gek getuit mondje.

Voor hetzelfde geld

Sla dus een leuke zonnebril in en vergeet hem niet meer mee te nemen! Goed nieuws: een zonnebril hoeft maar een prikkie te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat glazen van een goedkope zonnebril eigenlijk net zo goed zijn als die van een dure. De Consumentenbond testte in 2011 ruim 100 zonnebrillen met verschillende prijskaartjes en de zonnebrillen voldeden stuk voor stuk van de EU vastgestelde eisen.

Vergeet je zonnebril niet meer naar het strand door een strandlaken te maken met opbergvakjes.

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Oogfonds.nl, PlusMagazine.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden