null Beeld

Dit is waarom muggen jou altijd prikken (en anderen niet)

De muggen zijn back in town. En op een of andere manier heeft dat beestje de jacht op jou geopend, en nooit op je partner. Waarom, in hemelsnaam?

Online redactie Libelle

De kans dat je een muggenbeet oploopt, heeft alles te maken met de genen die je lichaamsgeur bepalen. Dat blijkt uit een studie van Plos One.

Muggenmagneet

Wetenschappers namen voor hun onderzoek tweelingen onder de loep en ontdekten dat eeneiige tweelingen allebei evenveel kans lopen om door een mug gestoken te worden. Bij twee-eiige tweelingen hadden de stekende beestjes een duidelijke voorkeur. Die conclusie zorgde ervoor dat de onderzoekers de oorzaak van onze status als 'muggenmagneet' in de genetische hoek zochten.

Duidelijke voorkeur

Voor het onderzoek werden 19 twee-eiige tweelingen en 18 eeneiige tweelingen als proefkonijn gebruikt. Zij staken hun arm in een cilinder, waardoor vervolgens wind werd geblazen om hun lichaamsgeur te verspreiden. De zwerm muggen die daarna werd losgelaten, verkoos bij de twee-eiige tweelingen massaal één lichaamsgeur boven de andere. Bij de eeneiige tweelingen verdeelden de beestjes zich nagenoeg gelijkmatig over de twee cilinders.

Superslachtoffer

Toch is lichaamsgeur niet allesbepalend, zegt Dr. David Weetman van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Liverpool. "Ook mensen die veel koolstofdioxide uitstoten staan erom bekend echte muggenmagneten te zijn."

Ook zijn muggen gek op beweging en warmte. Ren je door het park of speel je een voetbalwedstrijd? Dan ben je een geliefd doelwit. Als je ook nog eens buiten adem bent, ben je een superslachtoffer: PRIK.

Pleiser tegen de jeuk

Moskinto gaat tegen natuurlijke wetten in en stopt de histamine verspreiding met een pleister die je direct op de muggenbult plakt. De pleister lift als het ware de bovenste huidlaag op waardoor de spanning afneemt en het histamine niet ophoopt. Hierdoor verdwijnt de jeuk binnen 10 tot 20 minuten volledig, wordt de zwelling en de rode kleur van de bult voorkomen en behoort het (open)krabben tot verleden tijd. Waar de meeste pleisters niet waterbestendig zijn, kun je met Moskinto opgeplakt douchen, zwemmen, etc. – ideaal voor op vakantie dus. Na vier tot zeven dagen laat de pleister vanzelf los. Is de bult eerder weg? Dan kun je de kleine sticker zelf verwijderen. Met de kleine verpakking van Moskinto heb je altijd dé oplossing bij de hand.

Bron: Hln.be + Moskinto, beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden