null Beeld

Dit is waarom vrouwen massaal op Donald Trump hebben gestemd

De strijd is beslist: Donald Trump is de nieuwe president van Amerika. En daarmee valt het doek voor Hillary Clinton. Verrassend, omdat ze vooraf op winst stond in de peilingen. Nog verrassender: vrouwen hebben massaal op Donald Trump gestemd. Wij vroegen Amerika-kenner Raymond Mens en columnist en journalist Ebru Umar hoe dit kan.

Online redactie Libelle

Vooraf werd namelijk nog gedacht dat de Amerikaanse dames loyaal zouden zijn aan Clinton. Ze kon de eerste vrouwelijke president van Amerika worden, dat zouden de vrouwelijke kiezers zich geen twee keer laten zeggen. Fout gedacht. Uit onderzoek van onder andere NBC News blijkt dat het tegenovergestelde is gebeurd.

null Beeld

Amerika-kenner en analist Raymond Mens vertelt vanuit New York: "De voornaamste reden is dat je in dit geval maar 2 partijen hebt waarop je kunt stemmen: de Republikeinen en de Democraten. 95% van de Republikeinse vrouwen is trouw gebleven aan de eigen partij en daarmee Trump. Die stemmen had hij dus al binnen. Belangrijk was daarom vooral de keuze van de zwevende kiezers, die geen sterke voorkeur hadden voor een Republikein of Democraat. Zij hebben, anders dan verwacht, besloten niet op Hillary te stemmen."

Elite

De reden daarvoor is simpel: "Zij behoort tot de elite. En daar zijn de Amerikaanse vrouwen klaar mee: ze willen verandering." Een statement dat columnist en journalist Ebru Umar onderstreept. "Van Hillary kunnen we niet de verandering verwachten die zo gewenst en nodig is. Mensen zijn boos, vergis je niet. Het overgrote deel heeft het slecht, leeft in armoede. Ze zien toe hoe politici in reservaten wonen en geld achteroverdrukken, terwijl ze zelf van een klein bedrag moeten rondkomen."

Tégen Clinton

Een logische gedachte, maar ook Trump zit niet bepaald krap bij kas. Waarom 'gunnen' mensen hem wél een stem? Ebru: "Je kunt een stem op Trump zien als een stem tégen Hillary. Kijk, iedereen wil rijk zijn en macht hebben, we nemen het rijke mensen niet per se kwalijk dat ze veel geld hebben. Wat we wél kwalijk vinden, is als ze het oneerlijk hebben verkregen. En dat kun je van Trump niet zeggen: hij heeft hard gewerkt voor zijn geld. Clinton niet. Zij kan die honderden miljoenen dollars niet legaal verdiend hebben. Trump is een klootzak, maar zelfs daar is hij eerlijk over."

Niet loyaal

Blijft de vraag: vooraf werd verwacht dat vrouwen massaal loyaal zouden zijn aan Hillary en dus op haar zouden stemmen. Waarom is dat niet gebeurd? Ebru: "Vrouwen zijn niet gek: ze laten zich niet voor haar karretje spannen. Deze verkiezing heeft niets te maken met de kwestie Democraten vs. Republikeinen: het draait om de persoon: Hillary vs. Trump."

Uit de cijfers blijkt daarnaast dat Trump vooral veel laagopgeleide, blanke mannen achter zich heeft staan. Ook Republikein Mitt Romney kreeg 4 jaar geleden veel steun van blanken. Obama wist juist dankzij de steun van Afro-Amerikanen en Amerikanen met Mexicaanse of Zuid-Amerikaanse roots het Witte Huis te bereiken.

null Beeld

Tot slot: op wie had Ebru zelf gestemd als ze in Amerika had gewoond? "Goede vraag... Misschien had ik wel niet gestemd. Ik wil verandering, dat kan niet met Hillary. Nee, nu ik erover nadenk: ik had zeker niet op haar gestemd. Bill Clinton vraagt een ton aan mensen die met hem op de foto willen. Dat zegt genoeg."

LEES OOK:

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

Grafiek: NBC News. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden