null Beeld

Dokter Rutger: ‘Als je maar niet zegt dat ik niet meer in de zon mag liggen’

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: mevrouw Jansen. Behalve van sigaretten houdt ze ook veel van de zon. 

Laudine Schuurman

Hun huidskleur doet anders vermoeden, maar het echtpaar Jansen komt uit hartje Utrecht. De ene helft van het jaar zie ik ze regelmatig, de andere helft zitten ze in Benidorm. Mevrouw Jansen (68) komt meestal voor haar COPD. Talloze keren heb ik haar tevergeefs geadviseerd te stoppen met roken. Haar reactie: “Ik ben net als een stoomlocomotief, dokter. Die moet ook blijven puffen om goed te kunnen functioneren.” Ergens heeft ze gelijk. Mevrouw Jansen is een zenuwpees en roken is het enige wat haar kalmeert.

Vandaag komt ze voor iets anders. Nog voordat ik iets kan zeggen, snoert ze mij de mond: “Als je maar niet zegt dat ik niet meer in de zon mag liggen.” Behalve van sigaretten houdt mevrouw Jansen namelijk ook veel van de zon. Zwijgend bekijk ik haar rug. Het was haar zelf niet opgevallen, maar haar man had iets raars op haar rug gezien. Over mijn schouder kijkt hij mee naar een plekje tussen haar schouderbladen dat lijkt op een roze rozijn. Niet groter dan een centimeter is het, licht schilferig met een korstje in het midden.

“Is het een mallenoom, dokter?” vraagt mevrouw Jansen.

“Nee, het is geen melanoom,” antwoord ik. Terwijl zij zich weer aankleedt, noteer ik wat ik heb gezien. Mijn diagnose: basaalcelcarcinoom. Huidkanker dus, met als voornaamste oorzaak blootstelling aan de zon. Snel bedenk ik hoe ik het haar zal vertellen. Want mevrouw Jansen is lief en vriendelijk, maar ze heeft wel een duidelijke eigen mening. En die heeft ze daarnet al verkondigd. We zullen een compromis moeten sluiten. “Gelukkig is het geen melanoom," vertel ik even later.

“Maar het is wel huidkanker. U zult naar de dermatoloog moeten om het te laten verwijderen.” Ik geef haar de verwijzing en schuif voordat ze iets kan zeggen een handgeschreven briefje naar haar toe. “Niet rond twaalf uur in de zon, regelmatig zonnebrandcrème smeren, goed dik aanbrengen en ook op de rug,” leest ze voor. “Dat moet lukken. Ook dat laatste,” besluit ze, terwijl ze haar man aankijkt.

Dokter Rutger is ook te zien op Libelle TV.

LEES OOK:

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden