null Beeld

Dokter Rutger: “Van binnen juich ik dat haar moeder is meegegaan”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: Paula en haar moeder. Paula maakt het Rutger wel heel moeilijk, maar gelukkig is haar moeder mee om een beetje te helpen.

Online redactie Libelle

“U weet toch niet hoe het voelt?” Dat is waar. Ik weet van veel dingen niet hoe het voelt. Ik weet niet hoe het voelt om een hartaanval te krijgen. Ik weet niet hoe het voelt om nierstenen te hebben. En zeker niet hoe menstruatiepijn voelt. Als huisarts probeer ik me zoveel mogelijk in te leven in mijn patiënten. Zo ook in Paula, van vijftien. Bijdehand beantwoordt ze mijn vraag of haar menstruatie veel pijn doet met een tegenvraag. Daarvoor had ze nog niets gezegd. Ongeïnteresseerd zat ze naast haar moeder die vanaf het begin het woord voerde. Sinds een jaar slikt ze de pil vanwege de onregelmatigheid van haar menstruatie. Nu komt ze samen met haar moeder op mijn spreekuur vanwege pijn in de stopweek.

“Ja. Daar moet ik je gelijk in geven”, antwoord ik op haar vraag. “Maar ik bedoelde eigenlijk of je er veel hinder van ondervindt. Blijf je ziek thuis? Moet je op bed liggen of kun je gewoon dingen blijven doen?”

“Dan had u dat moeten vragen”, antwoordt Paula, waarna haar moeder het snel overneemt. “Ze kan dan niet naar school en ligt met pijnstillers op bed.” Dat klinkt als dysmenorroe, menstruatiepijn die de dagelijkse activiteiten belemmert. Van binnen juich ik dat haar moeder is meegegaan. Ook in het vervolg van ons gesprek blijkt ze van grote waarde. Als ik wil weten waar ze pijn heeft, antwoordt Paula: “In de baarmoeder.” Waarop haar moeder aanvult: ‘In de onderbuik’. Als ik informeer hoelang de pijn aanhoudt, zegt ze: “Te lang.” Moeder: “Meestal drie dagen.” En als ik haar vraag om op de onderzoeksbank te gaan liggen, zegt ze dat ze gewoon een andere pil wil en dat ze dus het nut van buikonderzoek niet inziet. Haar moeder overtuigt haar. Als ze weer voor me zit vraag ik: “Wat voor soort pijn is het eigenlijk?”

“Alsof er een mes in je buik steekt.”

“Weet je hoe dat voelt, dan?” En ik zie vanuit mijn ooghoeken dat haar moeder een glimlach nauwelijks kan onderdrukken.

In deze video vertelt dokter Rutger Verhoeff wat je moet doen als je een vaginale schimmelinfectie hebt:

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden