null Beeld

Dokter Rutger: “Zes maanden later herkende ik haar bijna niet meer”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: Mariëlle. Vanaf haar jeugd kampte ze al met overgewicht, maar na een maagverkleining werd het allemaal nog veel erger.

Chanan Foppen

“Dat ik daar niet aan heb gedacht.”

“U bent niet de enige”, zegt Mariëlle door de telefoon.

Het is alweer tweeënhalf jaar geleden dat Mariëlle (27) mijn spreekkamer binnenliep. Ze was het zat en erg ongelukkig met zichzelf. Om duidelijker te zijn: ongelukkig met haar lichaam. Vanaf haar jeugd kampte ze met overgewicht. Ze deed meerdere diëten en sporten. Maar haar baan als verzorgende met onregelmatige werktijden, en ouders en een zus thuis die haar niet steunden, werkten niet mee. Toen ze ook nog eens last kreeg van haar enkels en knieën was voor haar de maat vol. Geëmotioneerd deed ze haar verhaal. Toen ik haar vertelde dat ze in aanmerking kwam voor een gastric bypass, een maag- verkleining, vloog ze me nog net niet om de hals.

Ik herkende haar bijna niet toen ze zes maanden later weer bij me zat. Ze was vijftig kilo afgevallen. Helaas was ik de enige die blij was. Ze vertelde dat ze veel last had van buikpijn. Ze had maagbeschermers en morfine gekregen en haar chirurg had gezegd dat het vanzelf zou overgaan. Ik beloofde haar dat ik haar behandelaar zou bellen. Er volgden telefoontjes, onderzoeken en behandelingen. Darmonderzoek, maagonderzoek, bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, antibioticakuren en zelfs een galblaasoperatie.

Niets hielp. Mariëlle zat nog slechter in haar vel dan vóór de operatie. Ten einde raad stemde ze op advies van haar chirurg toe met een verwijzing naar de psychiater, maar ook die vond geen depressie of angststoornis. Het was inmiddels twee jaar later en ik moest bekennen dat ik het ook niet meer wist. Ze vroeg een second opinion bij een andere arts. Vervolgens was het twee maanden stil, dus besloot ik haar zelf te bellen. “Door het vele afvallen is er veel spanning ontstaan in mijn bekkenbodemspieren”, legt Mariëlle uit. “De bekkenbodem-therapie die ik nu volg, vermindert de buikpijn.”

“Eindelijk van je pijn af”, zeg ik. “Eindelijk een diagnose”, zegt Mariëlle.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Wat doe je bij koorts?

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden