null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dus toch: de pil zorgt echt voor minder zin in sex

Het was al een hardnekkig gerucht, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: de anticonceptiepil kan wel degelijk invloed hebben op het libido. Waarom de pil slikken als je toch geen 'goesting' hebt?

Anni KarvonenGetty Images/iStockphoto

Het Karolinka Instituut in Zweden deed onderzoek naar het effect van deze vorm van anticonceptie.

Orgasmes

De wetenschappers verdeelden 332 vrouwen in twee testgroepen. De ene groep kreeg een populaire anticonceptiepil, de andere helft slikte dagelijks een placebo. De vrouwen wisten niet welke pil zij slikten. Na de testperiode werden de vrouwen ondervraagd over hun orgasmes, hun zelfbeeld tijdens het vrijen en hoeveel zin ze hadden in vrijpartij.

Minder zin

Wat bleek? De pil heeft geen invloed op het aantal orgasmes noch op het zelfbeeld tijdens de daad. Wél gaven de vrouwen die de 'echte' pil slikten aan dat zij minder zin hadden om te vrijen. Ook werden ze minder snel opgewonden en konden ze niet zoveel genieten van de sex als voor de testperiode.

Invloed

"Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat de pil de seksualiteit kan aantasten. We hadden wel onze vermoedens, maar er was nog geen wetenschappelijk bewijs", aldus gynaecoloog Angelica Lindén Hirschberg, die deel uit maakte van het onderzoeksteam. Ze hoopt dat de resultaten ervoor zorgen dat er nu meer onderzoek zal worden gedaan naar de effecten van de pil. "Het gaat om jonge, gezonde vrouwen die de pil dagelijks slikken. Soms voor tientallen jaren. Het is niet redelijk dat deze de gezondheid en de seksualiteit zou beïnvloeden!"

KIJK OOK: Wil je je sexleven een boost geven? Bekijk dan deze video van liefde- en passievlogger Guusje:

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metro. Beeld. iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden