null Beeld

Eerste patiënt door nieuw tekenvirus

Voor de eerste keer is in Nederland een patiënt ziek geworden door een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Marloes Levie

'De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende', meldt het RIVM. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden. Het instituut doet nu onderzoek naar een mogelijke verdere verspreiding van het TBE-virus in Nederland.

TBE-virus

Een infectie met het TBE-virus verloopt meestal zonder klachten, maar het TBE-virus kan na een griepachtig ziektebeeld, een ontsteking van de hersenvliezen en hersenen (meningo-encefalitis) veroorzaken. Teken dragen het virus over van dier-naar-dier en soms naar de mens. Als mensen wel ziek worden, verloopt dat meestal in twee fasen. 7 tot 14 dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder klachten. Bij een klein aantal mensen met een infectie kan daarna hersen(vlies)ontsteking ontstaat vaak met ernstige hoofdpijn en hoge koorts. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk.

Voorkom tekenbeten

Het TBE-virus wordt door tekenbeten overgedragen. Het is dan ook belangrijk om tekenbeten te voorkomen, vaak te controleren op tekenbeten en teken dan direct te verwijderen. Raadpleeg tekenradar.nl voor actuele informatie over teken in Nederland, want: voorkomen is beter dan genezen.

KIJK OOK: Zo verwijder je een teek op de juiste manier.

LEES OOK:

Bron: RIVM. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden