null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Emigratieplannen? Dorp in Nieuw-Zeeland zoekt inwoners

Het kleine dorpje Kaitangata in Nieuw-Zeeland heeft een uniek probleem: te veel banen, te veel betaalbare huizen en te weinig mensen om deze op te vullen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar? 

Anni KarvonenGetty Images/iStockphoto

Toch is het echt zo. De 800 inwoners van het plaatsje op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, zijn een wervingscampagne begonnen om nieuwe inwoners naar het dorpje te trekken.

Wat een koopje

Kaitangata heeft het volgende in de aanbieding: combinatiepakketten van huizen met stukken grond in een landelijke gemeenschap voor de prijs van 230.000 Nieuw-Zeelandse dollar, oftewel 147.353 euro. Daarmee hopen ze Kiwi's die een moeilijk leven hebben in grote steden in de verleiding te brengen om te verhuizen. Maar ook mensen van buiten Nieuw-Zeeland zijn van harte welkom.

Voor het oprapen

Bryan Cadogan, burgemeester van het Clutha-district waar het dorp onder valt, schat dat er zo’n duizend banen voor het oprapen liggen in de omgeving. De huidige bewoners zijn niet in staat om aan de vraag te voldoen. Het gaat voornamelijk om banen in de primaire industrie en de zuivelfabriek. "Toen ik werkloos was en mijn familie niet kon voeden, gaf Clutha mij een kans, nu willen we die kans ook aan andere Kiwi-families geven die worstelen. Ook voor jongeren zijn er genoeg kansen in het dorp. De jeugdwerkloosheid is gedaald naar twee. Niet twee procent, maar twee werkloze jongeren", aldus Cadogan.

Vrij leven

De burgemeester benadrukt wel dat de gemeenschap ouderwets is. De deuren gaan niet op slot en kinderen rennen er vrij rond. "We hebben werk en huizen, maar geen mensen. We willen dit dorp weer levendig maken en wachten met open armen op nieuwe inwoners", besluit Cadogan. Dat klinkt niet bepaald als een straf.

Zodra je emigratieplannen naar Nieuw-Zeeland definitief zijn, is het goed om alvast de Haka - de traditionele krijgersdans van de Maori - onder de knie te krijgen. Prins Harry doet het je in onderstaande video voor:

LEES OOK:

Bron: Metronieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden