null Beeld

Ernstig ziek meisje krijgt donorhart van overleden 8-jarig jongetje

Dolgelukkig waren Cheryl en Mike met de geboorte van hun dochtertje Avery. Eindelijk konden ze genieten van hun gezinnetje. Helaas bleek het meisje een ernstige hartafwijking te hebben en brak er een slopende tijd aan. Maar ook: een heel bijzondere ontmoeting.

Online redactie Libelle

Cheryl Toole had het goed voor elkaar: ze was gelukkig met haar man Mike, had de baan van haar dromen als verpleegkundige op een kinderafdeling en was zwanger van een dochter. Alles verliep goed en 9 maanden later mochten ze hun dochtertje Avery in hun armen sluiten.

Hartpatiëntje

Wat ze niet hadden kunnen vermoeden, was dat hun leven de volgende dag op z'n kop zou staan. Vader Mike was op weg naar huis om wat spullen te halen en foto's te laten zien aan zijn familie, toen hij gebeld werd door Cheryl: hij moest zo snel mogelijk terug naar het ziekenhuis. Avery bleek het hypoplastisch linkerhartsyndroom te hebben. In 18 uur tijd ging ze van een gezond meisje naar een hartpatiëntje.

Nieuw hart

Nog geen 5 dagen na haar geboorte ging Avery onder het mes en ook later volgden meerdere operaties. Steeds herstelde ze goed, tot ze op haar 4e werd getroffen door een hartstilstand. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts en moest ze zo snel mogelijk een nieuw hart krijgen. Na 52 dagen met een 'Berlin heart' (een kunsthart) kregen ze het verlossende telefoontje: er was een hart beschikbaar.

Vrachtwagen

Hoe blij ze ook waren, Cheryl besefte dat een andere familie iets afschuwelijks meegemaakt had. En dat was de familie Lawyer, wiens 8-jarige zoontje Dalton was overleden na een aanrijding met een vrachtwagen. Vader Jim: "Hij zou niet meer bij bewustzijn komen, maar zijn hart, lever en nieren waren nog in orde." Ze besloten dat ze zoveel mogelijk anderen wilden helpen, en stonden na zijn overlijden zijn organen af.

Dankbaar

Na een operatie van 18 uur was Daltons hart succesvol getransplanteerd in Avery's lichaam. Al direct merkten haar ouders verschil: "Voor het eerst in haar leven had ze mooie, roze lippen", vertelt haar vader. Omdat ze zo dankbaar waren, schreef de familie Toole een brief aan de orgaanbank. Moeder Cheryl: "We moesten de familie die het leven van onze dochter had gered, bedanken. Ook al wisten we dat de kans klein was dat we iets terug zouden krijgen."

Familie

Maar dat gebeurde wel. Daltons vader Jim stuurde terug dat als ze hen ooit wilden ontmoeten, ze meer dan welkom waren. "2 minuten later had ik al antwoord. Dat wilden ze graag." Een half jaar later spraken ze af elkaar te ontmoeten. Jim: "Het was alsof we familie zagen." Daltons moeder Jeri: "Ook de kinderen waren vanaf dag 1 onafscheidelijk. Avery was direct deel van het gezin."

Perfecte hart

Geregeld zagen de families elkaar en op een dag vroeg vader Jim aan Avery of hij naar haar hart mocht luisteren. "Geen probleem", antwoordde het meisje. Jim: "Ik dacht gelijk: deze hartslag ken ik. Dat was een prachtig gevoel." Nog steeds zijn de gezinnen heel erg close en praten ze nog vaak over wat ze in de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Cheryl: "Toen de arts ons belde, zei ze: we hebben het perfecte hart gevonden. En dat klopt. Een beter hart had Avery niet kunnen krijgen."

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron & beeld: Little Things, Kijk.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden