null Beeld

Heel slecht nieuws voor koffieliefhebbers

Slecht nieuws voor (de toekomstige generaties) koffieliefhebbers: mogelijk zal er in 2080 geen koffie meer te drinken zijn. De oorzaak? Klimaatveranderingen. Deze alarmerende conclusie trekt een nieuw onderzoek van The Climate Institute van Australië.

Anni Karvonen

BEKIJK DE VIDEO: Zelf zo'n leuk hartje in je koffie maken? Zo doe je dat!

Door de opwarming van de aarde en de harde regen wordt het steeds moeilijker om koffie te verbouwen. Ook insecten, zoals de koffiebesboorder (een snuitkever), verspreiden zich razendsnel en verzieken nog meer koffieoogsten, meldt Business Insider. Hierdoor dreigt koffie voor toekomstige generaties een zeldzaam drankje te worden.

Donkere wolk

Vanwege droogte is de productie in de Braziliaanse koffieregio Minas Gerais met maar liefst 30 procent verminderd. In 2050 zal de helft van alle koffieplantages afgeschreven zijn en het is niet altijd mogelijk om de productie naar andere plekken te verplaatsen. Overigens zijn het niet alleen de milieuclubs die bezorgd zijn over de toekomst van de koffieproductie. Ook grote koffieketens zoals Starbucks en Lavazza houden hun hart vast. "De klimaatveranderingen hangen als een donkere wolk boven ons. Het is echt een serieuze zaak'', zegt Mario Cerutti, bij de Italiaanse koffiebrander Lavazza verantwoordelijk voor duurzaamheidsprojecten.

Fairtrade

Gelukkig is de schade nog te beperken. Wanneer de uitstoot wordt verlaagd en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 tot 2 graden celsius, maakt dit al een groot verschil, stellen de onderzoekers. Het kopen van Fairtrade koffie kan ook al helpen. Wanneer boeren eerlijke prijzen voor hun producten krijgen, hebben zij geld om hun bedrijf aan te passen aan de veranderende omstandigheden, aldus de onderzoekers.

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden