null Beeld

Heerst ’t of heerst ’t niet: wanneer komt de griepgolf eraan?

Zodra het kouder wordt en de mensen op straat beginnen te snotteren, hoor je het al: ‘Het heerst’. Maar de échte griepgolf moet nog komen. Wanneer kunnen we 'm verwachten?

Linda Almekinders

Op dit moment is de griep nog niet in ons land, zegt huisarts en epidemioloog Gé Donker van Nivel. “In elk geval niet het echte griepvirus, influenza. Er zijn wel mensen die griepachtige klachten hebben, maar dat komt dan door een ander virus. Dat zien we als we monsters onderzoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Rhinovirus of het RS-virus. Die lijken op griep, maar het is het niet.”

Als het koud wordt

Het is niet precies te zeggen wanneer de echte griepgolf komt, maar vaak is het begin januari, zegt Donker. “Dat kan wel van jaar tot jaar verschillen, maar begin januari zijn de weersomstandigheden vaak ideaal voor het griepvirus. Het virus gedijt goed in koude droge lucht. Dus als het begint te vriezen, is het een goede periode voor het griepvirus. Het verspreidt zich dan makkelijker.”

Voorkomen beter dan genezen

Kun je voorkomen dat je de griep straks krijgt? “Eigenlijk alleen door de griepprik te nemen, maar ook daarmee kun je het niet 100% voorkomen. Het vermindert de kans op griep meestal met 70%," zegt Donker. Verder kun je weinig doen: “Het helpt bijvoorbeeld niet om mensen met griep te vermijden, want die mensen zijn al 2 dagen voordat ze symptomen hebben besmettelijk.”

Besmettelijkheid

De besmettelijkheid houdt 2 dagen vóór en 2 dagen na de griep aan. “Je kunt zieke collega’s of zieke schoolkinderen dus wel naar huis te sturen om besmetting te voorkomen, maar dan is het al te laat. Voor die tijd hebben ze al mensen besmet.”

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden