null Beeld

Hoe dit meisje met haar handicap omgaat, is bewonderenswaardig

De 7-jarige Sophi is geadopteerd vanuit China en woont samen met haar adoptieouders Christianne en Jeremy en 10 broers en zussen in Herriman, Utah (USA). Sophi is geboren zonder armen, maar niets weerhoudt haar ervan om zich daar bij neer te leggen. 

Laudine Schuurman

Sophi lijkt totaal geen moeite te hebben met haar handicap en voert heel veel handelingen gewoon met haar voeten uit. Het is ongelooflijk, zelfs het eten met mes en vork of stokjes, schrijven en fietsen doet Sophi met haar voeten.

IJsje eten

De adoptie-ouders van Sofie zagen al snel dat ze enorm veel kon doen zonder armen. Christianne: "Ik herinner me nog dat we Sophi net hadden geadopteerd en ze haar eerste ijsje kreeg. Ik wilde haar het ijsje voeren, maar ze pakte het gewoon aan met haar voetjes en begon het ijsje zelf op te eten. We waren totaal verbaasd en vanaf dat moment wisten we dat Sophi alles zou kunnen doen." Toen Sophi voor de eerste keer naar school ging vroeg iedereen waarom ze geen armen heeft. Sophi kwam huilend thuis en was bang om weer naar school te gaan. Sophi's moeder ging naar school om het uit te leggen en liet in een video zien wat haar dochter allemaal kan. Sophi is nu favoriet in de klas. Iedereen wil naast haar zitten. In de eerste instantie wilde Christianne en Jeremy Sophi's oudere zus Lexi (11) adopteren. Maar toen zagen ze ook Sophi. Twee kinderen tegelijk adopteren wordt over het algemeen niet toegestaan, maar omdat beide dochters een handicap hebben, mocht de adoptie toch doorgaan.

Ogen

Christianne: "Sophi heeft zulke mooie ogen dat we eigenlijk vergaten dat ze geen armen heeft. We wisten alleen dat ze een gezin nodig had." Zusje Lexi is blind en samen hebben de zussen een enorm speciale band. "Ze zijn zo schattig samen. Lexi fungeert als armen en Sophi fungeert als ogen," aldus Christianne. Sophi: "Lexi is mijn beste vriendin omdat we samen zijn geadopteerd en ik denk dat dat echt cool is. Ik ben echt blij, want nu heb ik ook broers en zussen." Christianne en Jeremy hebben samen 7 kinderen met een handicap aangenomen en zijn erg te spreken over adopteren. Een speciaal aangepaste fiets zorgt ervoor dat Sophi heerlijk kan fietsen. Jeremy: "Deze kinderen hebben een sombere toekomst en groeien op in een weeshuis zonder speciale behoeften. Een weeshuis is niet zo gastvrij voor kinderen met een handicap. Ze hebben een duidelijk zichtbare handicap en wij kunnen ze hiermee helpen."

Aanpassingen

De familie liet speciale aanpassingen doen om Sophi te helpen. De deurknoppen in huis werden handgrepen, zodat Sophi de deuren met haar kin kan openen en de familie kocht een aangepaste fiets voor Sophi. Jeremy: "Het is echt verbazingwekkend hoe goed Sophi zich heeft aangepast. Mensen vragen vaak hoe we haar dit allemaal hebben geleerd, maar we hebben dit haar niet geleerd. Sophi heeft zich echt leren aanpassen. Ze schrijft heel goed met haar tenen en ze tekent en kleurt. Ze poetst haar tanden, wast zich en borstelt haar haar."

Dansen

Sophi houdt heel erg van dansen en ze ging al vroeg naar balletles. Toch ging ze op een gegeven moment niet meer omdat ze vond dat ze de les verstoorde, want wanneer de klas een armchoreografie deed, kon Sophi niet meedoen. Sophi heeft nu één-op-één danslessen met een instructeur en dat maakt haar heel gelukkig. Sophi: "Ik hou van dansen, daardoor voel ik me gelukkig. Ik dans graag als mijn broer piano speelt." De wens om zo graag te dansen is opmerkelijk, want toen Sophi klein was, kon ze zelf niet eens lopen. Haar ouders vroegen zich af of Sophi niet de rest van haar leven in een rolstoel door zou brengen. Bij Sophi ontbreekt een bot in haar rechterbeen. Daardoor is dit been zwakker en korter dan haar linkerbeen. Een tijdje gebruikte ze een rolstoel zie ze met haar kin kon bedienen, maar ze was vastbesloten om te gaan lopen.

Ongemakkelijke situaties

Hoeveel Sophi nu ook kan, haar toestand heeft nog steeds invloed op haar evenwicht, want ze heeft geen armen die haar beschermen tegen vallen en daardoor is het risico dat ze zichzelf bezeert een stuk groter. "Het moeilijkste voor mij is om mijn evenwicht te bewaren. Ik moet soms huilen als ik heel hard val", aldus Sophi. Door de steun van familie en vrienden heeft Sophi geleerd hoe ze moet reageren op commentaar van mensen van buitenaf. Christianne: "We hebben haar geleerd om leuke en creatieve antwoorden te geven als ze in een ongemakkelijk situatie belandt." Als iemand aan Sophi vraagt waarom ze geen armen heeft, zegt ze soms dat een beer of een haai ze heeft opgegeten.

Sophi hoopt met haar verhaal anderen aan te moedigen om kinderen vanuit het buitenland te adopteren. Haar vastberadenheid om haar handicap te overwinnen is een inspiratie voor zowel mensen met een handicap als mensen zonder een handicap.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Barcroft. Beeld: Zie

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden