null Beeld

Ik sliep een week lang naakt en dit gebeurde er

Naakt slapen is gezond, blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo zou je er beter van slapen, een spannender sexleven krijgen en er zelfs een smallere taille van krijgen. Libelle's Emma wilde weleens weten of dat klopt en sliep een week lang naakt.

Online redactie Libelle

Ik heb het altijd koud. Echt, altijd. Daarom slaap ik elke nacht in een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Niet heel sexy, maar wel lekker warm. Maar nu las ik in dit artikel dat slapen zónder kleding aan eigenlijk veel beter is. Verschillende onderzoekers wijzen de volgende voordelen toe aan naakt slapen: je slaapt beter (je lichaamstemperatuur daalt als je slaapt; een natuurlijk proces dat door een pyjama kan worden verstoord), het lucht 'down under' lekker door, je zweet minder, je voelt je aantrekkelijker en hebt vaker sex (er zit immers geen kleding meer in de weg) én je krijgt er een smallere taille van (doordat je lichaam 's nachts afkoelt, zouden groeihormonen in je lijf toenemen en het cortisolniveau afnemen, wat ervoor zorgt dat het vet rondom je middel vermindert).

Klinkt allemaal goed, dus dat wilde ik weleens proberen. En dus ging ik een week lang naakt slapen. Dit is mijn ervaring:

Kou

Waar ik het meest bang voor was, viel uiteindelijk mee: de kou. Ik heb het eigenlijk niet één nacht koud gehad. Je lichaam past zich qua temperatuur blijkbaar aan de situatie aan. Vooraf was ik zó bang dat ik zou bevriezen, dat ik boven mijn kussen een lange broek en T-shirt neerlegde, die ik midden in de nacht kon aantrekken als ik lag te verkleumen. Dat was dus gelukkig niet nodig.

Aantrekkelijker

Vlak voor het slapen gaan, op het moment dat ik mijn kleding uittrok en naakt onder de lakens kroop, voelde ik me inderdaad aantrekkelijker dan wanneer ik een verlept pyjamapak aan had. Maar daarna was het snel uit met de pret. Niet alleen omdat manlief het een compleet belachelijk experiment vond (hij is zelf ook van de verlepte pyjamapakken), maar omdat ik zelf grote moeite bleek te hebben met naakt zijn. Dat wist ik op zich wel van mezelf: ik ben zo'n mens dat alleen naar de sauna gaat op badkledingdag. Niet omdat ik me schaam voor mijn lichaam, maar omdat ik 99 van de 100 blote lijven niet prettig vind om naar te kijken. En blijkbaar vind ik het dus ook niet prettig om naakt te zijn. Noem mij maar preuts.

Onrustig

Aangezien ik het zo onprettig vind om naakt te zijn, sliep ik helemaal niet beter tijdens mijn experiment. Sterker nog, ik werd – zeker de eerste nachten – meerdere malen per nacht wakker en dacht: o jee, ik lig hier n-a-a-k-t. Ik kon er maar niet aan wennen. Ik heb er dus juist veel onrustiger door geslapen. Na 3 dagen noemde ik dit experiment tegen vrienden al 'de hel' en ik wilde niets liever dan er vroegtijdig mee stoppen, maar ik heb het toch een week lang volgehouden. Het onprettige gevoel bleef, ik kon er niet aan wennen.

Slanker

Op zich zou ik best bereid zijn om nachtelijk te blijven lijden als ik er echt superslank en strak van was geworden. Maar het viel dus heel erg mee met dat verminderen van het vet rondom mijn middel. Ik zag geen verschil. Het is waarschijnlijk te veel gevraagd om na een week al verschil te zien, dat is logischerwijs pas na een langere periode. Of je echt slanker wordt als je een langere periode naakt slaapt, zal ik nooit weten. Want na een week was ik als een kind zo blij dat ik mijn pyjama weer aankon. Mijn lange, warme, verlepte maar vertrouwde pyjama. Soms moet je iets een tijdje niet meer hebben om te weten wat je mist.

De leukste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Wat te doen als je partner snurkt? Dokter Rutger geeft advies:

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden