null Beeld

In geuren en kleuren: dit vertelt je ontlasting over je gezondheid

Naar de wc gaan doet iedereen, maar het is geen onderwerp dat we tijdens de koffie bespreken. En dat hoeft ook niet, zolang je jezelf eraan herinnert dat het best verstandig is om regelmatig je ontlasting te controleren. Want deze kan je heel veel over je gezondheid vertellen.

Anni Karvonen

Zo moet je niet alleen op de kleur, maar ook op de structuur en de frequentie van je stoelgang letten.

Kleur

De kleur van normale, gezonde poep is bruin. Dit kan variëren van licht- tot donkerbruin, maar let erop dat de kleur niet te vaak wijzigt. Een rode kleur kan voorkomen na het eten van rode bieten of rode kool. Maar het kan ook duiden op bloed in je ontlasting. Dat hoeft niks ernstigs te zijn (denk aan wondjes), maar wees wel alert. Alarmbellen mogen gaan rinkelen wanneer je ontlasting ontkleurd is of een witgele tint heeft. Dit kan wijzen een verstopping van de galwegen. Neem daarom bij blijvende last contact op met je huisarts. Is je poep heel donkerbruin tot zwart van kleur? Als dit altijd het geval is geweest, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Treedt deze verandering plotseling op? Dan kan het duiden op bloedverlies en is het verstandig om de dokter te raadplegen.

Structuur

De meest 'ideale' ontlasting is zacht en stevig van structuur. Het kan voorkomen dat er stukjes in zitten; dit hoeft niet erg te zijn en heeft vaak te maken met hetgeen je de dag ervoor hebt gegeten. Kleine, harde keuteltjes hebben te lang in je darm gezeten. Hierdoor is het vocht onttrokken en is het uitgedroogd. Dit kan voorkomen als je te weinig vezels eet, te weinig drinkt of te weinig beweegt. Heb je regelmatig last van harde en uitgedroogde poep? Neem dan contact op met je huisarts. Ook is het wijs om een hulplijn in te schakelen als je ontlasting gedurende een lange periode te slijmerig of te waterig is. Dit kan wijzen op een geïrriteerde darm of een darmziekte als coeliakie.

Frequentie

Iedereen heeft een eigen frequentie qua stoelgang. Als jij je gezond voelt en de regelmaat van je toiletbezoeken ongewijzigd is, is er geen reden tot zorg. Mocht er een plotselinge afwijking zijn van je normale routine, bel dan even de dokter. Tot die tijd kun je gewoon lekker je toiletbezoek gebruiken als een onbezorgd momentje van rust in je drukke, dagelijkse bestaan.

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze zelfs een heus poepmuseum geopend:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Maag Darm Lever Stichting. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden