null Beeld

Jaap Jongbloed: “Opa worden vond ik best confronterend”

Het vertrouwde gezicht van Jaap Jongbloed (61) is binnenkort weer op tv te zien als presentator van 'Opgelicht?!' En het lukt hem met de jaren steeds beter om daarvan te genieten. Al vindt hij het ouder worden niet altijd makkelijk. "Zeg, dit wordt toch geen oudemannenverhaal?"

Online redactie Libelle

Bij Het mooiste meisje blijf ik altijd hangen, ook al was ik dat niet van plan.”

Blije lach: “Ja? Echt waar?”

Je gaat een beetje glimmen als je het over dat programma hebt.

“Wanneer heb je nou de gelegenheid om urenlang over iemand zijn leven te praten? En omdat je dat vaak verspreid doet over een aantal dagen, leer je zo’n vrouw echt een beetje kennen. Je krijgt soms dingen te horen die ze zelfs nog nooit aan hun partner hebben verteld.”

Waarom doen die vrouwen dat? Waarom vertellen ze aan Jaap hun diepste geheimen? Met een cameraploeg erbij?

“Het verhaal in ieders leven, dat vind ik ongelooflijk interessant. Er wordt vaak gezegd: jullie zoeken vooral de dramatische gevallen op, maar in het leven van íeder mens zit drama. Dood, ziekte, scheiding, aanranding, verstoorde relaties tussen ouders en kinderen… Het is dat jij nu diegene bent die de vragen stelt, maar als de rollen omgedraaid zouden zijn, weet ik zeker dat ik dat ook bij jou voor elkaar krijg.” Uitdagend: “Zet een willekeurige vrouw voor mij en ik krijg het drama eruit.”

Wat is het drama in jouw leven?

Lachend: “Dat is een inkoppertje hè.” Dan, serieus: “Ik heb een scheiding achter de rug, met drie kinderen. Amber was achttien, Kim zestien, Berber elf.”

Was het een heel heftige echtscheiding?

“Nee, dat niet, maar we hebben het ook niet echt goed kunnen doen. Het heeft er toch toe geleid dat de kinderen krampachtig met hun loyaliteit moesten omgaan. Daardoor zijn ze vroeg volwassen geworden. Je kunt je afvragen hoe erg dat is, maar ik heb dat ervaren als een drama in mijn leven.”

Waren ze boos op jou? Was je de initiator?

“Mijn vrouw en ik hebben allebei heel lang geprobeerd het huwelijk te redden, we zijn jaren in relatietherapie geweest. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt, maar dat had zij ook kunnen zijn. Het moest gewoon gebeuren na achttien jaar. Mijn oudste, Amber, zat vlak voor haar eindexamen. Ze maakte zich heel veel zorgen om Berber, haar kleine zusje, vanuit een soort natuurlijke beschermingsdrang. Na jaren zei ze een keer tegen me: 'Je hebt geen idee wat het voor mij heeft betekend.' Dat vond ik super pijnlijk.”

Kun je je voorstellen dat je bij elkaar blijft voor de kinderen?

“Mijn moeder heeft dat in haar tweede huwelijk gedaan - mijn moeder is twee keer gescheiden - en de kinderen uit dat huwelijk vinden dat ze dat niet had moeten doen. Die hebben geleden onder de sfeer in huis. Ik weet nog dat ik net uit huis was, dat ik ergens in Haarlem ongelukkig op een kamertje zat en naar het plafond staarde, en dat ik dacht: ben ik vijftig geworden om hier te eindigen? Wat is er gebeurd met mijn toekomstideaal van huisje-boompje-beestje, van samen oud worden, te midden van kinderen en kleinkinderen? Die avond las ik in de NRC een artikel over een onderzoek, waarvan de kop luidde: 'Kinderen lijden meer onder ruzie dan onder scheiding.' Ik was enorm opgelucht. Gelukkig: had ik het toch niet voor niks gedaan.”

Je ontmoette al snel je nieuwe vriendin.

“Ja, nog geen drie maanden daarna. Als je een ongelukkige fase achter de rug hebt, wil je niets liever dan weer op zoek gaan naar liefde en geborgenheid. Toen het vorig jaar uitging met haar, na zeven jaar, zei ik: 'Het gaat niet voor mij werken, een permanente relatie. Ik denk dat ik de rest van mijn leven alleen blijf.' Daar moest ze erg om lachen. 'Dat gaat echt niet gebeuren', zei ze. Maar mijn makke is: ik ben extreem romantisch. En heel perfectionistisch. Ik streef naar een volmaakte relatie, naar totale versmelting, ook al weet ik dat dat niet realistisch is.”

Is het ook voor een man spannend om ouder te worden in Hilversum?

“Als ik mijn eigen leeftijd hoor noemen, schrik ik elke keer weer. Ik kan me niet voorstellen dat ik net zo'n ouwe lul ben als sommige anderen van mijn leeftijd.” Hij buigt zich voorover. “Weet je waar je voor moet waken? Dat je niet gaat afgeven op de bedrijfscultuur. Niet gaat roepen dat vroeger alles beter was. Je moet nooit zeuren. Het is toch ook inspirerend om mee te gaan met je tijd.” Lach. “Weet je, ik ben nog altijd benieuwd naar wat ik ga doen als ik volwassen word, waar ik dan terechtkom.”

Denk je nooit: mijn tijd raakt op?

“Zeg, dit wordt toch geen oudemannenverhaal? Mijn moeder is mijn grote voorbeeld. Ze is net 85 geworden, en ze speelt nog tenniscompetitie. Ze zegt altijd: waarschuw me als ik mijn mentale flexibiliteit verlies. Ik probeer mentaal en lichamelijk zo fit mogelijk te blijven. Vier keer per week sta ik in de sportschool, ik tennis elke week. Tot een paar maanden geleden speelde ik basketbalcompetitie, tussen kerels van twintig, dertig jaar.” Trots: “We zijn nog kampioen geworden ook.”

Hoe vond je het om opa te worden? Dat zet je als man toch in een ander daglicht.

“Een van de eerste woorden die Nova zei, was: opa. Dat vond ik best confronterend. Als ik met haar op pad ben, is het voor de buitenwereld meteen duidelijk wat ik van haar ben. Want je ziet de mensen natuurlijk wel eens kijken: wat doet die man met dat jonge kind, wat is dat voor trieste tweede-legger.” Grijns: “Maar ik moet toegeven dat ik het ook leuk vind als ik vrouwen zie twijfelen. Een dag per week pas ik op Nova. Ze is nu 2,5. We gaan samen naar de speeltuin, de dierentuin, de geitenboerderij. Alles wat ik ook met mijn eigen kinderen deed. Dat is heerlijk. Als ik daar binnenkom, juicht ze, schreeuwt ze, rent ze naar me toe… Ze voelt me ook zo goed aan. Gisteren zat ik niet goed in mijn vel, toen zei ze: 'Opa knuffelen.' Ze legde haar handjes op mijn wangen: 'Lieve lieve opa.'" Hij schudt verwonderd zijn hoofd. “Zo klein en al zo empathisch.”

Is het anders opa te zijn dan vader?

“Ik heb van mijn kinderen net zo genoten. Ik bracht ze naar school, 's avonds was ik met het eten thuis als ik geen uitzending had. In het weekend reed ik ze naar hun sport, ik was coach van hun hockey- en voetbalteams.”

Meer Jaap?

Lees het hele interview met Jaap Jongbloed in Libelle 35, 11 augustus in de winkel.

Binnenkort is hij te zien als presentator van het programma Opgelicht?! van Avrotros.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Sanne wilde na haar eerste huwelijk nooit meer trouwen, maar toen ontmoette ze Jori...

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: José Rozenbroek. Beeld: Chantal Ariëns.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden