null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Je kind bij je laten slapen kan leiden tot angst en depressie

Iedere ouder herkent het tafereel dat er twee voetjes de slaapkamer binnen komen gedribbeld en je kind bij je in bed kruipt. Omdat hij niet kan slapen. Eng heeft gedroomd. Of gewoon omdat ze het fijn vinden lekker bij papa of mama te liggen. Maar hoe gezond is dit eigenlijk voor je kind?

Lisette GerbrandsGetty Images/iStockphoto

Slapen in hetzelfde bed als je kind is vrij normaal, maar een recente studie heeft aangetoond dat dit een kind meer vatbaar zou maken voor angst en depressie. De studie, die werd gepubliceerd in de Journal of Affective Disorders, onderzocht 3.583 kinderen in Brazilië, om te zien of, en hoe, een bed delen met hun moeders hen beïnvloed.

Gedragsstoornis

De onderzoekers keken naar vier groepen kinderen: kinderen die nooit in hetzelfde bed sliepen als hun moeder (44,4 procent van de deelnemers), kinderen die alleen in bed bij hun moeder sliepen toen ze zeer jong waren (36,2 procent), kinderen die op latere leeftijd bij hun moeder in bed gingen slapen (12 procent) en kinderen die continu in bed slapen bij hun moeder (7,4 procent). De onderzoekers beoordeelden de kinderen met verschillende tussenpozen in de leeftijd van 3 maanden tot 6 jaar. Kind psychiaters analyseerden de resultaten om te zien of er interne stoornissen (zoals angst of depressie) of externe kwesties (zoals oppositional defiant disorder, elke vorm van ADHD of een stoornis van het gedrag) aanwezig waren of waren ontwikkeld.

Conclusie

De kinderen die continu in bed sliepen bij hun moeder hadden allemaal meer last van hun geestelijke gezondheid dan de andere kinderen. De conclusie: "Op vroege leeftijd continu bij de moeder in bed slapen draagt bij aan een verhoogde aanwezigheid van 'interne' problemen op jonge leeftijd."

Twijfelachtig

De studie heeft echter ook zijn nadelen en is niet waterdicht. De grootte van de steekproef is vrij klein in vergelijking met het totaal aantal baby's ter wereld. Er werd ook niet gekeken naar de reden waarom het kind bij de moeder sliep. Sommige moeders kiezen er vrijwillig voor om hun kind in bed te laten slapen, terwijl anderen er toe gedwongen worden vanwege te weinig ruimte in huis. Daarnaast heeft het leven van een gezin in armoede ook nog eens invloed op het ontwikkelen van angsten en depressie. Het slapen in bed bij hun moeder zou niet de enige oorzaak zijn dat kinderen emotionele en geestelijke gezondheidskwesties krijgen.

Voorzorgsmaatregelen

De American Academy of Pediatrics beveelt aan dat ouders een kamer met hun baby delen tot ze ten minste 6 maanden oud zijn — en idealiter zelfs tot 1 jaar oud — als een middel om hen te beschermen van SIDS (wiegendood). De aanbeveling adviseert wel specifiek tegen slapen in hetzelfde bed als een kind. "Ouders moeten nooit hun baby alleen of met een ander persoon laten slapen. Ook het slapen op een bank of stoel met veel kussens wordt afgeraden. Deze oppervlakken zijn uiterst gevaarlijk," aldus Rachel Moon, hoofdauteur van een recente studie over Wiegendood (Het verslag niet opgeven voorzorgsmaatregelen voor oudere kinderen).

Maar daarentegen weet je al wat iedere kersverse ouder als tegenargument zou geven. "Welke liefdevolle ouder die haar baby hoort huilen wil niet direct haar baby oppakken en in bed troosten?"

LEES OOK:

Dagelijks de leukste berichten van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

KIJK OOK:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden