null Beeld

Last van duizeligheid? Dit kunnen de oorzaken zijn

Iedereen is weleens duizelig. Het goede nieuws is dat er meestal niets ernstigs aan de hand is. Het minder goede nieuws is dat een diagnose vaak wel moeilijk te stellen is. 

Susan Dalstra

De oorzaken van duizeligheid lopen namelijk nogal uiteen. Daardoor wordt bij 1 op de 3 nooit een duidelijke diagnose gesteld. Toch is het wel goed om de mogelijke oorzaken in je achterhoofd te hebben. We lichten de meest voorkomende uit.

Om te beginnen onderscheiden we twee soorten duizeligheid. Bij draaiduizeligheid lijkt het alsof alles om je heen beweegt of dat je zelf beweegt. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid, bleek zien, overgeven en angst. Bij het andere type duizeligheid voel je je vooral licht in het hoofd – alsof je gaat flauwvallen.

Oorzaken draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid komt vaak door een stoornis aan het evenwichtsorgaan in de binnenkant van het oor. Een veelvoorkomende oorzaak is benigne positieduizeligheid. Die duizeligheid ontstaat door beweging van het hoofd. Denk aan een draaierig gevoel wanneer je in bed ligt, bukt of omhoog komt. Deze duizeligheid duurt niet langer dan een paar minuten en gaat bij de meeste mensen vanzelf over.

Neuritis vestibularis

Een storing aan het evenwichtsorgaan kan ontstaan door een ontsteking aan het binnenoor. Zo'n aanval kan wel een paar dagen duren. Dit type duizeligheid kan ervoor zorgen dat je dagen niks anders kan dan op bed liggen. De klachten verminderen langzaam maar zeker, maar met veel pech kan het wel weken aanhouden. Hoe dit kan, is niet bekend.

De ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière kenmerkt zich door draaiduizeligheid, oorsuizen en slechthorendheid. Waarschijnlijk is dat het gevolg van een lekkage van vloeistof in het binnenoor. Zo'n aanval duurt 20 minuten tot een paar uur, maar de klachten kunnen nog een paar dagen nazingen. Over de oorzaak van deze aandoening is nog maar weinig bekend.

Licht in je hoofd

Bij het gevoel hebben dat je flauwvalt, kan je last hebben van een angststoornis. De duizeligheid kan bijvoorbeeld ontstaan door hyperventilatie. Angst kan duizelig maken, maar andersom is ook het geval; dat je angstig wordt van de duizeligheid. Er kan ook een depressie aan ten grondslag liggen, maar het kan zijn dat je kampt met een lage bloeddruk. Die duizeligheid ontstaat vooral wanneer je (plotseling) opstaat.

Maar los van deze oorzaken kunnen ook medicijnen, maar ook ontstaan als gevolg van onder andere hoge koorts, een hartritmestoornis, dementie, slecht zien, diabetes of alcohol- en drugsgebruik. Dat maakt het voor huisartsen lastig om meteen een eenduidige diagnose te stellen. Daarom is het verstandig om goed voorbereid naar de huisarts te gaan. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe zou je de duizeligheid omschrijven?
  • Op welk moment heb je er het meest last van?
  • Kun je tijdens die duizeligheid nog functioneren of moet je gaan liggen?
  • Heb je daarnaast nog andere klachten?
  • Gebruik je medicijnen?

Dat kan het iets eenvoudiger maken om een oorzaak te vinden. En probeer je tot die tijd niet al te druk te maken, want dat kan het dus juist alleen maar erger maken.

Video: Dokter Rutger vertelt alles over een hoge bloeddruk.

LEES OOK:

Bron: Dokterdokter.nl, Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden