null Beeld

Margriet (53) gaat kleiner wonen en zit met de spullen van haar zoons

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week: de zonen van Margriet zijn al jaren het huis uit. Toch staan er in hun oude slaapkamers nog veel spullen van de 2 jongens. Margriet en haar man hebben besloten dat ze kleiner gaan wonen, maar nu zitten ze met de boeken van hun zonen.

Online redactie Libelle

Margriet (53): "Al jarenlang wonen we in een huis met 2 kamers die niet worden gebruikt: de kamers van de jongens, die al jaren het huis uit zijn. Soms loop ik er even naar binnen, trek een denkbeeldig vouwtje glad in een sprei en kijk met een glimlach naar de posters die aan de muur hangen, de volgepropte boekenkasten en de foto’s van schoolfeesten uit een ver verleden."

Een appartementje gekocht

"Maar nu wordt het binnenkort ook voor ons verleden tijd. Het huis wordt te groot. Ik heb een baan voor halve dagen en ik wil in mijn vrije tijd weleens iets anders doen dan een groot huis schoonhouden. Daarom hebben we een appartementje gekocht met een groot balkon, ergens bij een park. En nu moeten we gaan opruimen, want niet alles kan mee. En zeker niet de boeken van de jongens. Dus heeft mijn man ze opgebeld, onze oudste zoon van 26 en onze jongste van 24, die allebei met hun vriendin samenwonen. Hij heeft ze uitgelegd dat ze nu echt hun spullen moeten komen ophalen, omdat we in ons nieuwe appartement onze boekenkasten niet gaan vullen met jongensboeken."

"DAT MIJN ZOONS DAAR ZO MAKKELIJK AFSTAND VAN KONDEN DOEN, BEGREEP IK NIET"

Mooie herinneringen

"‘Wat moeten wij er dan mee?’, zeiden ze. ‘Geef ze maar mee met oud papier’, zei de oudste. ‘Kunnen ze niet in jullie kelderbox?’, vroeg de jongste. Mijn man zei op allebei nee, en gelijk had hij. Ik zou het net zomin als hij over mijn hart kunnen verkrijgen 10-tallen boeken weg te doen waaraan zo veel mooie herinneringen kleven. Boeken die ze op hun verjaardag kregen of met Kerstmis. Boeken die ze met zo veel plezier hebben gelezen. Dat ze daar zelf zo gemakkelijk afstand van konden doen, begreep ik niet, maar daar kon ik helaas niets aan veranderen."

Oplossen

"Hoe dan ook, mijn man heeft al hun boeken ingepakt, op een zaterdag opgebeld dat hij in aantocht was. Vervolgens heeft hij alle dozen bij de jongens voor de deur gezet. En nu zijn ze boos. Want nu het erop aankomt, kunnen zij het niet over hun hart verkrijgen om de boeken weg te doen, maar ze weten zelf ook niet waar zij ze moeten laten. ‘Dat moeten ze zelf oplossen’, zegt mijn man. En dat ben ik eigenlijk wel met hem eens."

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Heb je net zoals Margriet veel boeken en puilt je boekenkast uit? Dan heeft Libelle TV dé tip! Een zwevende boekenplank!

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden