null Beeld

Maria Goos: “Sinds kort besef ik dat mijn scheiding me ook wat heeft opgeleverd”

Libelle viert de zomer in Casa Libelle. Daar, in Zuid-Spanje, ontmoeten we vijf weken lang bijzondere BN’ers. Deze week: scenarioschrijfster Maria Goos blikt terug op drie pittige jaren. 

Online redactie Libelle

Vind je het lastig om de balans tussen hard werken en ontspannen te bewaken?

“Ja. Toneel vind ik nooit ingewikkeld om te maken, dat geeft geen spanning. Bij La Famiglia (een serie over een Nederlands-Italiaanse familie met een restaurant, vanaf 8 september te zien bij de AVROTROS, red.) was dat anders. Het was onervarenheid en we deden het maar samen. Nu zit ik met een enorme suis in mijn oor. Dus dat moet ik niet meer zo doen.”

Je hebt drie zware jaren achter de rug, na je scheiding van acteur Peter Blok. Misschien geeft je lichaam aan dat je veel van jezelf hebt gevraagd.

“Het rare is dat ik drie jaar geleden, toen de scheiding een feit was, geen oorsuizen heb gehad. Misschien zat ik toen in een overlevingsstand. Ik rookte niet, dronk niet, at alleen maar groente en salades, ik ging veel bewegen, veel mediteren. Ik voelde een enorme energie om te overleven. Dus waarom het dan nu misgaat met die suis?”

Ze kijkt naar buiten. De zon schijnt. Het is doodstil in de kamer en het is vreemd om te beseffen dat het voor Maria niet stil is, maar dat het geluid in haar oor allesomvattend groot en hinderlijk is.

Heb je de scheiding verwerkt, denk je?

“Nee. Al komt sinds een paar maanden het besef - ook omdat mensen dat tegen me zeggen - dat de scheiding me ook dingen heeft opgeleverd. Dat durf ik bijna niet te zeggen. Alsof ik iemand verraad. Ik ben tevredener over mezelf. Ik ben rustiger dan de laatste twee jaar in mijn huwelijk waarin ik in een paniekstand heb gestaan omdat ik voelde dat er iets was. Ik voelde dat er niet meer van me werd gehouden. Dat heeft me opgevreten.”

Ze huilt erbij. Het verdriet zit hoog.

“Als een man dertig jaar liefdevol naar je kijkt en ineens niet meer, is dat zo ondermijnend. Dan is het heel moeilijk om lief naar jezelf te kijken. Ik was ook niet leuk meer. Ik was enorm aan het knokken en daar wordt een mens niet leuker van. Daarom hield ik niet meer van mezelf. Ik was die zachte vrouw niet meer.”

LEES OOK: KATJA SCHUURMAN OVER HAAR SCHEIDING EN HAAR NIEUWE LIEFDE

Kon je dat toen benoemen?

“Ja. Maar Peter wist het ook niet precies. Hij relateerde het helemaal niet aan mij. ‘Laat me maar, er is iets met me’, zei hij. Toen hij na een lange periode van werkloosheid waarin hij somber was, ineens werk kreeg, blij en gelukkig werd, was dat bijna manisch. Hij ging veel sporten, afvallen en trainen en pakken kopen en het leek heel goed met hem te gaan. Ik vond het raar, maar ik genoot er ook van. Wat een kracht, dacht ik. Maar dat hij zou zeggen: ‘Ik ga bij je weg’, dat had ik nooit voorzien. Ik kan dat nog steeds niet begrijpen.”

Wat heeft de scheiding je opgeleverd?

“Ik woon nu in het centrum van Amsterdam. Ik wilde al langer daarnaar terug, maar dacht: dat gaat nooit meer lukken. Waar en hoe ik nu woon, daar geniet ik elke dag van. Ik kan doen wat ik wil, doe werk dat ik leuk vind. Ik ben financieel onafhankelijk, ben een totaal vrij mens. Wie kan dat zeggen? Ik heb leren koken. Ik geniet ontzettend van yoga en meditatie. Een uitdaging als het schrijven van La Famiglia was ik nooit aangegaan als ik nog met Peter was geweest. Een huwelijk is een veilige bedding en dat soort risico’s was ik nooit aangegaan. In die zin kan een relatie ook remmend werken, waardoor je niet altijd tot je recht komt. Dat heb ik me nooit gerealiseerd, besef ik nu, gedwongen door de situatie.”

Hou je weer van jezelf?

“Ja. Ik was dwingend, vond mezelf oud en dik. Dat is weg. Als ik nu aan mezelf denk, denk ik niet meer aan die vrouw uit dat 33-jarige huwelijk, maar eerder aan het meisje dat ik was. Ik ben weer het meisje dat ik was." Ze lacht hard: “She is quite a character. Iemand om van te houden. Dat voel ik heel erg, ook aan mijn omgeving.”

Wil je ooit nog een relatie?

“Ik ken veel leuke alleenstaande mannen, maar ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog ga samenwonen. Want ik vind alleen wonen heel fijn. Toen Peter wegging, kwam ik op de Haarlemmerdijk een man tegen die een heel dierbare vriend is geworden. Maar we hebben geen seksuele relatie. En dat mis ik wel, de intimiteit van een liefdesrelatie. Of het me ooit nog gaat gebeuren, weet ik niet. Ik ben niet verbitterd, ik heb zo’n lange intense liefde gevoeld en zoveel sex in mijn leven gehad. Misschien is het wel genoeg.”

Ze schatert het uit. Daarna neemt ze een slok water, haalt een hand door haar krullen en vervolgt: “Langzaam begin ik me te realiseren: misschien was dit het dan. Dat is dan misschien ook goed. Ik zou het missen, maar als het niet anders is, is het niet anders. Op mijn leeftijd weet je: de mensen zijn wie ze zijn. Het is niet meer nodig om te gaan timmeren aan elkaar. Dat doe je alleen als je een gezin vormt. Dan moet er stabiliteit zijn, wil je elkaar veranderen, sturen, bijschaven. Maar nu weet je: het is wat het is. Ik hoef aan die mannen niks te veranderen.”

Meer Maria

Het hele interview met Maria Goos lees je in Libelle 32, vanaf 22 juli in de winkel.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Carola trouwde om een bijzondere, emotionele reden. “Ik heb liever een leven met Daan zonder kinderen, dan mét kinderen zonder Daan.”

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: Alice Binnendijk. Beeld: Ester Gebuis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden