null Beeld

Meepraten: “Het moederland kun je er niet uithalen”

Iedere week selecteren wij een brief uit onze brievenrubriek Libelle Netwerk die de moeite waard is om over mee te praten. Deze week:

Rozemarijn Zuurveld

Een echte kaaskop

"Ik was altijd bevooroordeeld over mensen die in het buitenland wonen en molentjes in de tuin zetten en smartlappen draaien. Maar toen ik in Michigan, Amerika, verbleef, werd me een en ander toch duidelijk. De plaats Holland, waar veel oudere generaties Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog naartoe emigreerden, wordt eenmaal per jaar een Nederlands dorp. Ze noemen het tulip-time. Volwassenen en kleine kinderen dragen Nederlandse klederdrachten, er is folkloremuziek op straat en de binnenstad is een ware tulpenpromenade. De meeste volwassenen weten eigenlijk niets van Nederland, het is de traditie van de vorige generaties die het in stand houdt. Als je een willekeurige bewoner vraagt waar Nederland ligt, dan is het ergens in Europa. Ze denken dat wij nog steeds op klompen en in klederdracht lopen. Tegenwoordig verblijf ik 5 maanden per jaar op Tenerife. Ik merk dat ik me ook schuldig maak aan de traditieverslaving. Ik neem Nederlandse cd’s mee die ik thuis niet meer luister, ik kijk Nederlandse tv-programma’s via NPO Gemist en heb zowaar koffiebekers met blauwe molentjes. Raar wat het met je doet als je in een andere cultuur woont. Het moederland kun je er niet uit halen en dat hoeft ook niet." - Ellen Mastenbroek

Heb jij dit ook meegemaakt? Mail dan jouw verhaal naar onlineredactie@libelle.nl

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Nog zo'n Nederlandse traditie: Hollandse nieuwe haring. Maar komt de zoute haring eigenlijk wel echt uit Nederland? Reisvlogger Bonnie vertelt het je!

LEES OOK:

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden