null Beeld

Moeder Janneke: “En toen kwam mijn puberdochter uit de kast. Ik ben nog nooit zo trots geweest”

Vorig jaar juni kwamen tijdens een schietpartij in een homoclub in Orlando 50 mensen om het leven. Naar aanleiding daarvan schreef Janneke Schotveld op haar Facebook-pagina hoe het in deze tijd is om moeder te zijn van een tienerdochter die lesbisch is. 

Janneke schrijft: "Ze was nog maar 7 toen we het haar voor het eerst hoorden zeggen, tegen haar 3 jaar jongere broertje in de badkamer: ‘Ik trouw later misschien wel met een meisje.’ We lachten er een beetje om. Grappig dat zo’n klein meisje op dat idee komt en leuk dat ze dat zo gewoon vindt. Laten zo. En we lieten het zo."

Jongens

Aan het eind van groep 7 begon er iets te veranderen. "De meisjes om haar heen begonnen te giechelen, make-up te gebruiken, er ontstonden groepjes en er werd gekeken. Naar jongens. Ze deden het allemaal. Behalve één." Jannekes dochter werd stiller, lag urenlang te lezen en dacht veel na voor een meisje van haar leeftijd. "Gelukkig praatte ze ook. Uit de kast heeft ze niet hoeven komen, ze was het al lang. Thuis."

Moed

3 jaar lang verzamelde ze moed, schrijft Janneke. "En toen kwam ze uit de kast. Voor een hele klas vol 13-jarige pubers. Ik ben nog nooit zo trots geweest." Inmiddels is het 2 jaar later en 'zo mooi dat ik haar het liefst aan een tuigje zou willen doen', aldus haar trotse moeder. En toch zijn er ook moeilijke momenten. Zoals tijdens de aanslag in Orlando.

Doodeng

"Ze was op kamp de afgelopen week. Er werd een aanslag gepleegd in Orlando. 49 mensen zijn vermoord, omdat ze geen hetero waren. Vervolgens durft een ‘hoogleraar’ te beweren dat homoseksualiteit aangepraat kan zijn. En zojuist lees ik dat mensen uit naam van hun god de begrafenis van een van de Orlando-slachtoffers hebben verstoord. Ik heb geen idee hoe het voelt om homo te zijn in een heterowereld. Maar ik weet wél hoe het voelt om moeder van een lesbische dochter te zijn. Doodeng soms."

In Nederland herdachten honderden mensen de slachtoffers van het drama in Orlando:

Bron: Facebook, KIJK.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden