null Beeld

Nederlandse vrouw wordt na 24 jaar verplicht Engeland te verlaten

De gevolgen van Brexit nemen desastreuze vormen aan. Monique Hawkins, een Nederlandse vrouw die al 24 jaar in Engeland woont, moet als het aan het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken ligt binnenkort het land verlaten.

Coks Donders

Monique woont al sinds 1992 in Engeland, waar ze studeerde aan de Universiteit van Cambridge. Daarna trouwde ze met een Britse man en kreeg ze 2 kinderen, die ondertussen 15 en 17 zijn.

Moeilijk op reis

Nu is het nog makkelijk om Engeland in en uit te reizen, maar om al het gedoe voor te zijn wilde Monique net als haar man en kinderen de Britse nationaliteit aanvragen. Dat zou een hoop gedoe schelen op vakantie, als zij als enige in een andere rij bij de douane zou moeten staan omdat ze niet Brits is.

Haar goede plan had een tegenovergesteld effect: haar aanvraag voor een Brits staatsburgerschap werd afgewezen en Monique werd verteld dat ze zich moest gaan voorbereiden op een spoedig vertrek uit Engeland.

Geen Britse nationaliteit voor mensen uit de EU

Monique is vanzelfsprekend in shock. Ook haar man Robert vindt de gang van zaken absurd: "Wat ik bizar vind, is dat mijn vrouw na ons huwelijk niet automatisch de mogelijkheid heeft gekregen om de Britse nationaliteit te krijgen. Dat gebeurt normaal namelijk wel, maar blijkbaar alleen bij mensen die niet uit een EU-land komen. Dat is toch gek?"

Meerdere malen probeerde Monique het ministerie te bereiken, maar die willen telefonisch of per e-mail geen verdere informatie verstrekken. Ondertussen heeft de Nederlandse vrouw een officiële klacht ingediend.

Zelfde rechten

Volgens het Britse ministerie hebben mensen uit de EU dezelfde rechten als Britten zolang Engeland nog onderdeel uitmaakt van de Europese Unie. Daarom wijzen zij aanvragen voor het Britse staatsburgerschap van EU-inwoners af.

Hoe dit gaat worden als Engeland straks daadwerkelijk de EU heeft verlaten, is nog een groot raadsel. De zaak van Monique is dan ook een voorbeeld van één van de vele praktische problemen waar EU-burgers straks tegenaan gaan lopen als ze in Engeland willen blijven wonen.

BEKIJK OOK:

Nieuw: Libelle op WhatsApp! Meld je gratis aan

LEES OOK:

Bron: NOS/The Guardian & Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden