null Beeld

O-oh: je hebt minder (wederzijdse) vrienden dan je denkt

Uit een recent onderzoek blijkt dat we minder échte vriendschappen hebben dan we denken. Maar de helft van onze vriendschappen is ook wederzijds. 

Laudine Schuurman

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit MIT bekeken de vriendschapsbanden van 84 studenten tussen de 23 en 38 jaar. Uit hun analyse kwam naar voren dat in veel vriendschappen (ongeveer de helft) het 'gevoel van vriendschap' niet wederzijds is. Het onderzoek werd gepubliceerd in 'PLOS One'.

Verwarring

De proefpersonen stonden zelf versteld van het resultaat: in slechts 53% van de relaties waren de gevoelens wederzijds. De studenten zelf hadden dat cijfer op 94 geschat. De wetenschappers gooien het probleem niet meteen op egocentrisme, maar wijten het probleem meer aan de verwarring rondom het begrip vriendschap. "Vraag mensen om te beschrijven wat vriendschap voor hun betekent en je krijgt reacties als 'eh' of 'ehm'. Onderzoeker Alex Pentland van MIT vertelt aan The New York Times: "Het is moeilijk om er een standaarddefinitie aan te geven." Verder zegt Pentland: "Mensen horen niet graag dat hun zogenaamde vrienden ze geen vriend noemen. De mogelijkheid dat een vriendschap niet wederzijds is, betekent een enorme uitdaging voor hun zelfbeeld."

Sociale media

Sociale media spelen een grote rol in ons hedendaagse begrip van vriendschap. Niet alleen de druk om een 'leuk leven' te leiden neemt toe, maar ook de druk om veel vrienden te hebben. Ronald Sharp, psycholoog en auteur van 'The Norton Book of Friendschip' zegt dat we "de kunst verloren zijn om iets anders te doen dan samen tijd doorbrengen". "Mensen willen zo hard het maximum uit hun vriendschapsrelaties halen dat ze uit het oog verliezen wat vriendschap betekent."

Verschillende lagen

Volgens onderzoeker Dunbar moet het aantal vrienden ook beperkt blijven. Hij heeft het over verschillende lagen in vriendschap. De eerste laag bestaat uit een of 2 vrienden, zoals een partner en een beste vriend, de tweede laag uit maximaal 4 mensen. Andere vrienden kunnen volgens Dunbar al snel in de categorie kennissen terechtkomen als de vriendschap niet onderhouden wordt.

"Mensen kunnen zeggen dat ze meer dan vijf echte vrienden hebben, maar wees maar zeker dat dat geen kwalitatieve vriendschappen zijn", aldus Dunbar.

KIJK OOK: Vriendschap moet je koesteren, dus misschien is deze fotokubus een leuk idee:

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden