null Beeld

Oeps: mensen kunnen zich inmiddels korter concentreren dan goudvissen

Je kent vast wel die opmerking van 'hij heeft het geheugen van een goudvis', waarmee gekscherend bedoeld wordt dat iemand zich niet zo lang kan concentreren of erg snel dingen vergeet.

Marije Kersten

Helaas voor de mensheid zijn we - volgens een recent onderzoek - aangekomen op het punt dat die goudvissen zich langer lijken te kunnen concentreren dan wij, het mensenvolk.

Tot die opmerkelijke conclusie kwam een team van onderzoekers van de Microsoft Corporation. Zij kwamen erachter dat een mens zich tegenwoordig gemiddeld 8 seconden lang kon concentreren op iets, terwijl een goudvis dat 9 seconden volhoudt.

En ze denken te weten wat hiervoor de (of een belangrijke) oorzaak is: de smartphone. In 2000, voordat het tijdperk van de smartphones voorgoed losbarstte, hielden we het nog 12 seconden vol ons ergens volledig op te concentreren.

Toch heeft de komst van de smartphone - en technologie in het algemeen - ook zo z'n voordelen, zegt het team. Zo kunnen we juist vanwege al die verschillende apps, social media, prikkels en berichten met z'n allen een stukje beter multi-tasken.

De goudvis is onderstaande video heeft in elk geval een kei van een geheugen: hij herkent zijn eigen baasje! De vis werd getraind zijn baasje te herkennen en moest door een klein straaltje water te spugen aangeven welke foto de foto van zijn baas was. Grappig.

ZIE OOK:

Bron: Pure Wow. Beeld: iStock, Zie.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden