null Beeld

Pakistaanse brandweerman geeft op straat les aan arme kinderen

Mohammed Ayub, een Pakistaanse brandweerman, geeft al dertig jaar vrijwillig les aan kinderen. Dat doet hij echter niet in een klaslokaal, maar in het plaatselijke park. Hij vond het verschrikkelijk dat veel kinderen nooit hun school afronden en dus besloot hij een handje te helpen.

Anni Karvonen

Daarom rijdt Mohammed al decennia lang elke dag om 15:00 van de kazerne naar een park, waar de kinderen op ‘meester Ayub' wachten om les van hem te krijgen.

Te arm

Het begon allemaal lang geleden toen hij een jongetje tegenkwam dat overdag auto’s waste. Mohammed was verbaasd dat hij niet op school zat, maar volgens het jongetje was zijn familie te arm. "Ik gaf hem een boek en een pen en ben hem dingen gaan leren, gewoon op de grond", vertelt Ayub. De volgende dag nam het jongetje een vriendje mee en het duurde niet lang voordat de 58-jarige man les gaf aan een hele klas. Inmiddels geeft hij les aan 200 kindjes uit arme families, islamitisch en christelijk gemoedelijk bij elkaar, die overdag moeten werken.

LEES OOK: LERAAR VIERT NOOIT ZIJ VERJAARDAG MAAR ZIJN LEERLINGEN WETEN RAAD

Grote droom

Pakistan is een van de landen met het grootste aantal ongeletterde inwoners. De leerlingen van meester Ayub zijn dan ook erg blij met zijn hulp. "Zonder deze lessen zouden we troep verzamelen op straat. We willen meer doen dan dat", vertelt een oud-leerling die regelmatig meehelpt. Mohammed's grote droom is om op een dag een echte school te bouwen. "De leerlingen van nu zeggen vaak dat ze net als ‘meester Ayub’ willen zijn; op een dag kunnen ze mijn rol overnemen," vertelt Mohammed.

Bron: Metro. Beeld: YouTube

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden