null Beeld

Terugkijken: Memories – Liefde in oorlogstijd

Dat de liefde alles overwint, bewijst de uitzending van KRO’s Memories gisteravond. Anita Witzier ging op zoek naar liefdes die opbloeiden in de Tweede Wereldoorlog. En dat leverde prachtige verhalen op. 

Elselien van Dieren

Zo vertellen Bennie en Lammie hun liefdesverhaal. Lammie woont in een Drents gezin waar ruim vijftien onderduikers zijn gehuisvest. Een van die onderduikers is de Joodse slagersjongen Bennie.

Troost

Omdat Bennie al 23 was en Lammie nog maar 16, zien de twee elkaar het eerste jaar niet staan. Maar wanneer de jongen te horen krijgt dat zijn ouders gedeporteerd zijn, is Lammie er om hem te troosten. Dan slaat de vonk over.

LEES OOK: 70 JAAR VRIJHEID: DIT IS ER OP 5 MEI ALLEMAAL TE DOEN

NSB

Als dekmantel werkte Lammie een tijdje op het NSB-kantoor. Daarvoor betaalt ze een hoge prijs. Dorpsgenoten denken dat ze met de Duitsers heult. "Dan kreeg ik wel eens een pak slaag”. Als Lammie een tijdje later zwanger blijkt van Bennie, denkt iedereen dat het een kind van een Duitser is.

'Als het maar op jou lijkt'

Lammie hoopt dat het kindje op Bennie lijkt. "Want als er iets gebeurt en je komt weg, dan heb ik toch nog iets wat op jou lijkt.” In december 1944 wordt Hennie geboren.

LEES OOK: 6 BN'ERS OVER VRIJHEID

Indrukwekkend

In de uitzending ook het verhaal van Sieny. Zij smokkelde Joodse baby's uit de crèche waar ze werkte en werd in de tussentijd smoorverliefd op Harry. En Nettie kwam in de hongerwinter naar het dorp van Joop, waar wél genoeg te eten was. Ook bekijkt Anita Witzier de dagboeken van Els, die ook tijdens de oorlog keer op keer verliefd werd.

Klik hier om de hele uitzending te bekijken.

Bron: KRO. Beeld: KRO, Youtube

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden