null Beeld

Tia (12) voelde zich niet lekker op school: nu heeft ze nog maar 5% overlevingskans

Toen Tia zich op een dag niet zo lekker voelde op school, stuurde de juf haar naar huis. Er bleek echter iets veel ernstigers aan de hand dan een onschuldig griepje, waardoor het meisje nu vecht voor haar leven. 

Susan Dalstra

De 12-jarige Tia uit Wales moest overgeven op school. Haar juf stuurde haar naar huis, maar daar werd haar toestand niet beter. De volgende dag was het meisje zo verzwakt dat haar ouders besloten haar mee te nemen naar het ziekenhuis. Daar werd ze vervolgens naar een ziekenhuis 50 kilometer verderop gestuurd, waar ze weer naar huis werd gestuurd met de mededeling dat ze een nierinfectie had.

Tumoren

Nog geen half uur later moest Tia echter toch naar een ander ziekenhuis. Daar meenden de artsen dat Tia burkittlymfoom heeft: een zeldzame, maar behandelbare vorm van kanker aan de lymfeklieren. Wederom zaten ze ernaast. Drie dagen later werd rhabdomyosarcoom vastgesteld. Dit is een extreem zeldzame tumor die voor komt onder kinderen en jongvolwassenen. Er werden ook tumoren in haar nek en nieren gevonden.

Coma

Eigenlijk moet Tia voor een behandeling naar de Verenigde Staten, maar daar is ze fysiek nu niet toe in staat. Bij het aanbrengen van een katheter ontstond een hevige bloeding en lieten haar nieren het afweten. Het meisje had dringend een dialyse nodig. De artsen brachten haar daarom kunstmatig in coma. Inmiddels heeft Tia er al meerdere bloedtransfusies op zitten.

Overlevingspercentage

Hoewel de nierdialyse aan leek te slaan, achtten de artsen haar overlevingspercentage maar 5%. De familie hoopt dat ze volgende week uit haar coma gehaald kan worden. Ondertussen is er een fundraiser voor het meisje opgezet om de behandeling in de VS te kunnen bekostigen.

LEES OOK:

VIDEO: Deze kleine haalt naait 365 knuffels per jaar voor zieke kinderen.

Bron: The Daily Mail. Beeld: Twitter, iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden