null Beeld

Verslaafd aan koffie? Daar kun jij niets aan doen

Kom jij je dag niet door zonder een paar kopjes koffie? En lukt het je maar niet om van je koffieverslaving af te komen? De kans is groot dat jij hier helemaal niks aan kunt doen.

Erandi Godinez

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat invloed heeft op de consumptie van koffie. Mensen met een DNA-variatie in het gen PDSS2 zouden minder koffie drinken dan anderen.

Cafeïneboost

Volgens onderzoekers vertraagt dit gen de afbraak van cafeïne, waardoor cafeïne langer in het lichaam blijft. Dit betekent dat iemand met deze DNA-variatie minder koffie hoeft te drinken om de welbekende cafeïneboost te krijgen.

Vragenlijst

Onderzoekers verzamelde genetische informatie van 370 inwoners in een klein dorpje in het zuiden van Italië. Ze vergeleken de genen met 843 uit 6 dorpjes in het noordoosten van Italië. Iedere deelnemer moest een vragenlijst invullen waarin onder andere werd gevraagd naar hun dagelijkse koffieconsumptie. Proefpersonen met een DNA-variatie van het gen PDSS2 dronken gemiddeld één kopje koffie minder per dag.

Nederlanders

Het onderzoek is vervolgens in Nederland uitgevoerd. Een groep van 1731 Nederlanders kreeg dezelfde vragenlijst voorgeschoteld. De resultaten waren vergelijkbaar met het Italiaanse onderzoek, alleen was het verschil in geconsumeerde kopjes koffie iets kleiner tussen de Nederlanders met en zonder DNA-variant.

Grote mokken

Waarschijnlijk komt dit omdat Italianen kleinere kopjes drinken – zoals espresso – terwijl Nederlanders hun koffie uit grote mokken drinken. Deze grotere mokken bevatten hierdoor ook automatisch meer cafeïne, waardoor een Nederlander gemiddeld 3 keer zoveel cafeïne per kop consumeert dan een Italiaan.

Meer onderzoek

''De resultaten van het onderzoek laten zien dat koffie drinken deels in onze genen zit”, zegt onderzoeker Nicola Pirastu van de universiteit van Edingburgh. “Het onderzoek moet op een nog grotere schaal uitgevoerd worden om de biologische link tussen PDSS2 en koffieconsumptie echt te bevestigen.''

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Appelpartjes meenemen? Houd ze lekker lang fris

LEES OOK:

Bron: Nature.com. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden