null Beeld

Waarom het geweldig is een koppig kind te hebben

Iedere ouder met een koppig kind weet hoe ontzettend vermoeiend dat kan zijn. Maar zo'n sterke eigen wil is eigenlijk alleen maar goed nieuws. Tenminste, op de lange termijn. 

Susan Dalstra

Strijd om bedtijd, strijd om het avondeten, strijd om kledingkeuzes... Ouders van een koppig kind weten hoe verdraaid lastig het kan zijn zo'n kleine betweter op te voeden. Maar eigenlijk mag je in je handjes knijpen met een koppig kind. Uit een recent onderzoek dat kinderen tussen de 8-12 jaar volgde totdat ze volwassen waren, blijkt dat kinderen die regelmatig de regels breken als volwassene succesvoller zijn en meer verdienen.

Lak aan autoriteit

De kinderen werden aan het begin van het onderzoek getest op niet-cognitieve eigenschappen als nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en weerbaarheid. Veertig jaar later zochten de wetenschappers de deelnemers weer op om te zien wat er van ze geworden was. Wat blijkt: een lak aan autoriteit en regelmatig de strijd aan gaan met ouders blijken de beste indicatoren van een hoog inkomen als volwassene.

Veeleisender

Waarom dat zo is, is (nog) niet duidelijk. Het kan zijn dat de koppige kinderen competitiever zijn in de klas of veeleisender zijn als volwassene en beter voor zichzelf opkomen tijdens salarisonderhandelingen.

Buikgevoel

Hoe weet je of je een koppig kind hebt? Ze gaan af op hun buikgevoel en zijn bereid te vechten voor wat ze willen; zelfs als het niet op logica is gebaseerd. Kinderen met een sterke wil doen liever dat wat goed is, dan wat hun vrienden doen. Als het als ouder lukt om die wil te gebruiken om het goed te doen op school of persoonlijke doelen achterna te jagen, kan zo'n dwarsligger later een gemotiveerde leider worden.

Dus als we dit onderzoek mogen geloven, wordt deze eigenwijs later heel succesvol:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Time.com. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden