null Beeld

Waarom meer tijd doorbrengen met je moeder een héél goed idee is

Iedereen heeft graag z'n familie en vrienden om zich heen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat meer tijd met je moeder doorbrengen een positief effect heeft op haar levensduur.

Demi Schoenmakers

Dus nodig je moeder weer een keer thuis uit of ga wat vaker langs. Het kan jullie moeder-dochterband alleen maar versterken (zie de video hierboven).

Eenzaamheid speelt een belangrijke rol bij het overlijden van ouderen. Het onderzoek van de Universiteit van Californië volgde namelijk 1.600 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar en uit cijfers is gebleken dat eenzaamheid zorgde voor de hoogste sterftecijfers. Bijna 23% van de eenzame deelnemers stierf binnen het zes jaar durende onderzoek, terwijl dit 'slechts' 14% was bij ouderen die regelmatig in gezelschap waren.

Contact

“We hebben ons hele leven behoefte aan contact met de mensen die we kennen. We waarderen dit gezelschap en daar worden we gelukkig van”, legt Barbara Moskowitz van het ziekenhuis in Massachusetts uit. Oudere mensen waarderen speciale vriendschappen veel meer dan jong volwassenen. “Ze zijn bereid door al de imperfecties en eigenaardigheden van vrienden heen te kijken. Door hun levenservaring weten ze ook wanneer een vriendschap de moeite waard is om voor te vechten en wanneer niet.”

Gelukkiger

Het is voor ouderen dus belangrijk om veel contact te hebben met anderen. Daardoor zouden ze langer blijven leven. Het is dan ook niet gek dat het wonen in een bejaardentehuis of in een woonvoorziening goed voor ze is. Daar kunnen ze meerdere keren per dag contacten leggen met anderen. Maar dat betekent niet dat je als dochter minder vaak langs je moeder hoeft te gaan. Juist deze speciale familie- en vriendschapsbanden zijn belangrijk voor ze. Ze worden simpel gezegd gewoon gelukkiger als je vaker bij ze langsgaat. Dus waar wacht je nog op?

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

LEES OOK:

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden