null Beeld

Waarom moet je plassen van het geluid van stromend water?

Ken je die leuke grappen wanneer je heel nodig moet plassen: iemand zorgt voor het geluid van stromend water en daardoor wordt het alleen nog maar erger. Waarom is dat eigenlijk zo? 

Chanan Foppen

Waarschijnlijk omdat we geconditioneerd zijn om het geluid van stromend water te koppelen aan de drang om te plassen.

Russisch experiment

Het effect van het geluid van stromend water op de drang om te plassen, is mogelijk terug te leiden naar het welbekende experiment van de Russische psycholoog Pavlov aan het begin van de vorige (!) eeuw. Hij bestudeerde de reactie van honden op externe factoren. Hij gaf een tijd lang honden eten nadat hij met een belletje had gerinkeld. Na een lange tijd rinkelde hij alleen met het belletje zonder dat er eten was, ook toen begonnen de honden al te kwijlen. Dit wordt 'the power of suggestion' genoemd.

Koppelen

'The power of suggestion' zou ook heel goed kunnen opgaan voor het geluid van stromend water en plassen. Beide stromen immers. En er zijn in de badkamer veel geluiden die op stromend water lijken. Hierdoor koppelen we dit geluid automatisch aan plassen. En dat is níet altijd even handig.

En? Ren jij nu ook snel naar het toilet door deze video?

LEES OOK:

Bron: Drozthegoodlife.com. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden