null Beeld

Zó vaak zou je per dag moeten plassen

Sommige vrouwen gaan ieder uur, anderen redden amper 3 keer per dag. Maar: hoe vaak plassen is normaal? En is het heel erg als je niet zo vaak gaat?

Susan Dalstra

Om maar meteen antwoord te geven op die laatste vraag: ja, dat is erg. Als je maar 2 tot 3 keer per dag naar de wc moet, is dat een teken van uitdroging. Je plas ophouden is ook niet verstandig. Wanneer je je plas ophoudt, span je je spieren aan. Als je dat de hele tijd doet, kunnen die spieren in de war raken. Zo kun je het signaal missen dat je moet plassen en het zo (onbewust) de hele tijd ophouden, of juist de hele tijd het gevoel hebben dat je moet plassen.

Kleur

Ongeveer iedere 2 uur naar het toilet gaan is normaal. Het is een teken dat je goed drinkt en de nieren hun werk doen. Een droge mond, moe zijn en duizeligheid kunnen allemaal symptomen zijn van te weinig water binnenkrijgen. Verder is het belangrijk de kleur van de urine in de gaten te houden. Dit tabelletje komt daarbij handig van pas:

null Beeld

Lichaamsbouw

Heeft je urine de kleur van nummer 6, dan betekent dat dus dat je goed zit, terwijl je bij nummer 28 echt nodig water moet drinken. Probeer iedere dag 2 à 2,5 liter water te drinken. Hoeveel je precies moet drinken, is afhankelijk van je lichaamsbouw. Vermenigvuldig je lichaamsgewicht x 0,03: dan heb je het aantal liter dat je binnen moet krijgen. Iemand die 70 kilo weegt, moet dus 70x0,03=2,1 liter drinken. Wanneer je sport, is het verstandig om voor, tijdens en na de work-out water te drinken.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden