Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik nam een week lang elke dag de trap en dit is het resultaat

Libelle’s Coks moest meer bewegen van zichzelf en nam daarom een week lang alleen maar de trap, ook als ze naar de 14e verdieping moest of bijvoorbeeld zware koffers bij zich had. Dit vond ze ervan.

Eind vorig jaar schreef ik een erg emotionele afscheidsbrief (ok, met knipoog) aan mijn lift. Ik moest meer gaan traplopen van mezelf. Dat is niet alleen gezonder en beter voor je conditie, het is ook een fijne, kleine workout én het is natuurlijk goed voor je been- en bilspieren. Alleen maar voordelen dus. Nu weet ik ook wel dat een weekje traplopen niet heel erg veel uiterlijke veranderingen met zich meebrengt, maar het is natuurlijk een fijne start. Op naar een betere conditie en sterke benen! 3, 2, 1… Start!

Advertentie

Voor de goede orde…

Gewoon een beetje traplopen kan iedereen met goedwerkende ledematen. Af en toe een trapje meepikken is beter dan de trap helemáál niet gebruiken, maar in mijn specifieke geval stond er echt wel een grote uitdaging voor de deur: ik woon op 4 hoog met een lift, dus dat zijn dagelijks tientallen traptreden (ik raakte steeds de tel kwijt).

Daarnaast werk ik bij Libelle op de tweede verdieping. Omdat ik op -1 het gebouw binnenkom, mocht ik daar elke dag 3 verdiepingen klimmen. Tot slot werk ik voor een andere werkgever op de, hou je vast, zesde (!) verdieping. Mijn hemel. En die trap is ook nog eens heel hip en architectonisch verantwoord middenin het gebouw in een grote open ruimte gezet. Mijn klim naar verdieping 6 was dus voor iedereen zichtbaar, heel fijn.

Onhandig

Een week trouw traplopen vond ik eigenlijk vooral heel erg onpraktisch. Ik merkte dat ik op mijn dagelijkse routes van A naar B best wel vaak om moest lopen voor de trap. Zo heb ik een keer een trein gemist op Amsterdam Centraal omdat ik natuurlijk de trap (aan de rechterkant van de hal) moest nemen, terwijl de trein van het perron aan de andere ging, waar alleen maar roltrappen waren. Suf.

Ook bij Sanoma kom je standaard binnen bij enkel een lift, die je direct naar de tweede verdieping brengt. Als de liftdeuren dan opengaan, lacht het Libelle-logo je tegemoet. Om per se de trap te gebruiken moest ik steeds via een andere zijde het gebouw in en dat vond ik een beetje omslachtig.

Zweet. Buiten adem. Paniek. Zweet. Help.

Op de eerste dag heb ik halverwege mijn traploopje thuis een keer moeten stoppen. Ja, echt. Ik vond het redelijk genant. Op zich was het niet omdat ik het niet meer trok, maar ik was aan het hijgen als een paard en dat vond ik zwaar a-relaxed. Confronterend bovendien, want mijn conditie was dus echt te idioot voor worden. En wárm dat ik het had.

Ik stopte dus vooral even voor het geval ik mijn buren tegen zou komen, erg hè?

Daarnaast merkte ik dat het vooral aan het einde van de dag een zware opgave kon zijn. Na een lange werkdag met boodschappen in je armen, een laptoptas om je schouders en benen die eigenlijk niet meer willen, zijn 4 verdiepingen omhoog best wel een uitdaging.

MAAR:

Zoals ik in mijn vlog hierboven al vertel, merkte ik al snel verandering. Na een keer of 3 met de trap ging alles al makkelijker. Ik moest een paar keer actief stilstaan bij het feit dat ik met de trap moest gaan, omdat ik uit routine de liftknop indrukte. Maar het automatisme van de lift nemen werd al vlug het automatisme van de trap nemen.

Aan het einde van de week was ik na 4 verdiepingen klimmen nog steeds buiten adem, maar wel op een fijne manier. Ik merkte dat traplopen nóg makkelijker ging met een muziekje in de oren. Voor ik het wist was ik boven en had ik lekker geklommen op de beat van de muziek: dat hielp ontzettend.

Nu:

En nu zijn we dus een paar weken verder. Ik ga vaker met de trap dan dat ik de lift neem, maar ik heb het zeker ook weer goedgemaakt met de lift van mijn leven. Met een zware koffer of met flink wat boodschappen kies ik voor gemak. Oók op het station bijvoorbeeld, want omlopen puur om de trap te gebruiken is dan vast weer goed voor iedereen die graag 10.000 stappen op een dag wil zetten, maar ik doe dat nu alleen nog als ik ruim op tijd bij de trein ben (bijna nooit).

Het grootste voordeel? Ik ben een stuk fitter, vooral omdat ik ben blijven traplopen. En dat voelt goed!

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update. 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

BN'ers reageren verslagen op nieuws over Bibian Mentel

Op sociale media wordt er bedroefd gereageerd op het nieuws dat ex-snowboarder Bibian Mentel (48) nieuwe uitzaaiingen heeft in de hersenen en niet meer te behandelen is.

Op 27-jarige leeftijd werd er botkanker geconstateerd bij Bibian Mentel, waarna haar onderbeen geamputeerd werd. In de jaren daarna kwam de kanker vijftien keer terug. In tegenstelling tot de afgelopen 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.

Advertentie

Reacties

De paralympisch snowboardkampioene heeft het advies gekregen om langzaam afscheid te nemen van iedereen die haar lief is. En dat slaat in als een bom. Bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen om haar en haar familie een hart onder de riem te steken. ‘Je bent een voorbeeld, een icoon, een geweldige en prachtige vrouw. Een oneerlijke strijd kan je niet winnen’, zo reageert Nicolette Kluijver.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barbara Barend (@barbarabarend)

En meer liefdevolle reacties

Het bericht doet iets met heel veel mensen. Het aantal hartjes en steunbetuigingen op Twitter, Instagram en Facebook blijft maar binnenstromen. ‘Voorbeeld voor ons allen’, schrijft een zekere Sandra. Een ander: ‘Wat een positiviteit, vechtlust, veerkracht en doorzettingskracht heeft deze vrouw.’

Verfilmd leven

Vorig jaar kwam de documentaire over Bibian uit, genaamd Bibian Mentel: Leef. Ze is daarvoor een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. In de documentaire zien we voor alles voorbij komen: de blijdschap na de finale van Dancing with Stars, maar ook een intens verdrietige kant wanneer ze hoort dat de kanker in haar rug aan het uitzaaien is. “Ik vind letterlijk het leven nog veel te leuk, ik wil nog zo graag meer mooie herinneringen maken”, vertelde ze in oktober bij Jinek aan tafel.

bibian

© RTL

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zelftesten vanaf april mogelijk te koop in de supermarkt of drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-zelftesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten.

De aangepaste sneltesten kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest en het werk voor werkgevers, scholen en universiteiten veiliger maken.

Advertentie

Testprincipe

De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. En wees niet bang: je hoeft niet zelf die lange staaf door je neus te halen. De testen krijgen een speciaal, korter wattenstaafje die slechts enkele centimeters in de neus hoeven. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen of het door een ander laten doen.

De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest: het afgenomen wattenstaafje gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.

“Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen.” De testen Mensen met klachten moeten zich nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie.

Preventief

De testen kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Mensen met klachten moeten zich namelijk nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie. De Jonge wijst erop dat zelftests iets minder betrouwbaar zijn dan de tests die door professionals in de teststraten worden afgenomen.

Speciale aanvraag

“We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Het gaat nu dus om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een speciale aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. De minister kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

Veel mensen blijven na corona nog serieuze klachten houden. Dokter Rutger zet de klachten voor je op een rij én vertelt wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Twee vrouwen van 90 en 83 jaar thuis ingespoten met nepvaccin

Twee bejaarde vrouwen van 90 en 83 jaar uit Heerjansdam zijn volgens de politie in Rotterdam slachtoffer geworden van ’prikfraudeurs’. De vrouwen werden aan de voordeur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Mogelijk zijn zelfs meer mensen geprikt.

De GGD laat in een reactie weten ‘nooit aan huis te vaccineren‘. “Laat mensen die zich voordoen als GGD-medewerker dan ook niet binnen en meld het vooral bij de politie, dit soort gevallen. We hopen dat het politie-onderzoek snel duidelijkheid biedt over het wat en waarom.”

Advertentie

Nepvaccin

Het opvallende is volgens de politie dat de oplichters de slachtoffers niet hebben bestolen. De dames hebben dus niet betaald voor de prik. Een van de dames werd een week na de ’vaccinatie’ zelfs nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Om het nog verwarrender te maken waren het twee verschillende prikkers (een man en een vrouw) en zat er tussen de twee incidenten een maand; één eind januari en de ander eind februari.

Het waren uiteindelijk de families van de slachtoffers die de boel niet vertrouwden en de politie inschakelden. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het volgens de politie verder goed.

Oproep politie

De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Ze zijn nu op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk zelf het slachtoffer zijn geworden van dergelijke malafide praktijken. De politie adviseert om direct 112 te bellen wanneer er onaangekondigd een persoon voor de deur staat die zich voordoet als GGD-medewerker en diegene vooral niet binnen te laten. “Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.”

Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Politie Rotterdam. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kun je je vinger maar moeilijk buigen? Dan heb je waarschijnlijk déze aandoening

Ooit gehoord van een triggervinger? Dat is een ontsteking waardoor je je vinger niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan.

Meestal zit het in de ringvinger, de duim of de middelvinger van de hand die je het meest gebruikt. Soms zit het ook in meer vingers.

Advertentie

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger ontstaat door irritatie van de peesschede. De peesschedes zijn de ‘kokertjes’ in je hand waar de pezen in gevestigd zitten. De pezen lopen via je hand naar je vingers en zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Bij een triggervinger verloopt dit proces niet meer zo soepel omdat de ontstoken peesschede ervoor zorgt dat de pees niet meer vrij kan bewegen. Het is daardoor moeilijk om je vinger te buigen en strekken, buigen doet pijn of voelt vervelend en gaat soms in schokken. Aan de binnenkant van je hand kan ook een bobbeltje ontstaan die heen en weer kan schuiven als je je vinger buigt of strekt.

Bij wie

Hoewel iedereen in principe een triggervinger kan krijgen, komt het wel vaker voor bij vrouwen. Ook mensen met de volgende eigenschappen zouden meer kans hebben:

Voorkomen en genezen

Vervelend: de oorzaak van de irritatie is niet bekend. Wel gaan de klachten bij ongeveer één op de drie mensen vanzelf weer over. Maar val je helaas in de andere groep, dan kan een prik met een ontstekingsremmer soms nog wel helpen. De huisarts spuit dan het medicijn corticosteroïd in de peesschede om de infectie en daarmee de klachten te verminderen. Maar ook deze behandeling werkt maar bij ongeveer zes op de tien mensen.

Mocht dat ook geen baat hebben gehad, dan kun je tot slot nog een operatie ondergaan. Bij die operatie wordt er een klein sneetje gemaakt in de handpalm en een bandje rond de peesschede kapot gesneden. Hierdoor wordt de ‘tunnel’ verwijdt en kan de pees weer vrijer bewegen. Maar laten we alvast hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Als je pijn voelt als je je hand dichtknijpt, je pols naar achter buigt en je onderarm naar buiten draait, heb je misschien een tennisarm. Wat je ertegen kan doen en wat je beslist niet moet doen, legt Dr. Rutger uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien