Dagboek van Willeke: “Niet iedereen heeft een sugar daddy” Beeld Libelle
Dagboek van Willeke: “Niet iedereen heeft een sugar daddy”Beeld Libelle

PREMIUMDagboek van Willeke

Dagboek van Willeke: “Ik kijk om me heen naar de rood aangelopen gezichten”

De kerstdagen zijn aangebroken en dat belooft een gezellige boel te worden met zeventien mensen.

Charlotte RemarqueLibelle

Zondag 25 december

“Is dat ’m nou?” Ik sis in Robberts oor terwijl hij zijn jas uittrekt.

“Ssst, jij bent zo slecht in fluisteren.” Hij pakt de mouw van mijn jurk tussen zijn duim en wijsvinger en wrijft even over de stof. “Je moet echt niet van die synthetische stoffen dragen, Wils. Het ziet er goedkoop uit en is slecht voor het milieu.”

“Niet iedereen heeft een sugar daddy gehad, Rob. Maar is dat nou je nieuwe vriendje?”

“Hij is niet mijn vriendje. Maar inderdaad, dat is Tjalling.”

Ik kijk naar de donkere jongen die braaf Titia de hand schudt, alsof ze volwassen is.

“Een Turk die Tjalling heet?”

“Z’n moeder is Fries. Een beetje beschaving, oké Wils? Niet dit soort vragen aan hem stellen.”

“Je bent verlieeeeeefd!”

Robbert geeft me een tik tegen mijn achterhoofd en mama gebaart dat we van elkaar af moeten blijven. Ik ren naar de keuken om haar te helpen en word eventjes opgeslokt door de kerstdrukte. De selderijknol blijkt bij het opwarmen toch niet helemaal gaar, omdat ik hem gisteren per se in één stuk wilde roosteren, en de saus die mama en ik met grote zorg langdurig hebben ingekookt is geschift. De sfeer in mijn hoofd dreigt om te slaan wanneer Phoebe haar lange arm om mijn nek slaat.

“Joehoe!” Ze blaast glühweinadem in mijn gezicht en rinkelt met haar kerstoorbellen. “Wat een leuke broer heb jij! En hij is ook op zoek naar een nieuw huis, net als ik. Misschien moeten we samen op zoek?”

Eventjes ben ik jaloers - Phoebe is míjn nieuwe vriendin, Robbert is míjn broer. Maar dan stel ik me voor hoe leuk het zou zijn als ze huisgenoten zouden zijn. Ik zou er heel vaak op bezoek kunnen.

Papa’s nieuwe puppy komt de keuken ingewandeld, zo klein nog dat hij bijna over zijn eigen oren struikelt. Myrthe loopt er verliefd achteraan.

“Neeee, wat een schatje!” Phoebe hurkt wiebelend op haar hakken naast het hondje. “Hoe heet ze?”

“Hij! We wilden een mooie, serieuze naam uitkiezen maar zijn hem per ongeluk Nijntje gaan noemen, door die grote oren.” We vinden allemaal dat het een goede naam is. Arie kijkt meewarig naar het hondje, alsof er nu niet genoeg aandacht voor haar is. Ik aai haar stevig over haar hoofd en verzeker haar dat zij ook nog steeds heel schattig is.

We eten. Alles is lekker en niemand heeft door dat de saus verkeerd is. Ik voer een reeks gesprekken. Myrthe vindt dat ik vaker naar de boerderij moet komen. Phoebe vindt dat ik best nog een glas wijn kan drinken, het is immers kerst. Mama betreurt het witte jurkje dat ze Titia heeft aangetrokken en dat inmiddels de kleur van het kerstdiner heeft. Boy begint over goede voornemens. Tjalling blijkt iets met klei te doen. Robbert zie ik voor het eerst in tijden ontspannen lachen. Boy heeft een dronken vriend meegenomen die met grote handgebaren zijn recente scheiding uitlegt aan oma. Han maakt gezichtjes in zijn puree om Titia aan het lachen te maken. Mama is mooi en jong in haar feestjurk. Papa gebaart tijdens het toetje of ik naar hem toe wil komen. Ik ga naast zijn stoel staan en leg mijn hoofd eventjes op het zijne. Hij slaat een arm om mijn middel en geeft me drie klopjes op mijn zij.

“Best een fijne kerst zo, hè, Wils? We lijken haast wel gelukkig.”

Ik kijk om me heen naar de rood aangelopen gezichten, nieuwe gezichten en gezichten die ik al heel mijn leven ken.

“Ik wil niet al te klef doen,” zeg ik, “maar volgens mij zíjn we gelukkig.”

Meer lezen van Willleke? Dat kan hier!

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Iedere week houdt ze een dagboek bij voor Libelle.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden