Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Willem-Alexander

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Naussau, Jonkheer van Amsberg, of kortweg koning Willem-Alexander, is het oudste kind van prinses Beatrix en prins Claus. Hij wordt op 27 april 1967 geboren in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Hij weegt dan bijna 8 pond en is 50 centimeter lang.

Internaat

Willem-Alexander verandert in zijn leven een aantal keer van leefomgeving. Hij begint zijn jeugd in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, in de gemeente Baarn. Daar ging hij naar de Nieuwe Baarnse School en later naar het Baarnsch Lyceum.

Op 14-jarige leeftijd verruilt het gezin het kasteel in Baarn voor Huis ten Bosch in Den Haag. De Prins van Oranje gaat vanaf nu naar het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum. Twee jaar later gaat hij op eigen verzoek naar een internaat in Wales. Van 1985 tot 1987 is Willem-Alexander in militaire dienst bij de Koninklijke Marine. Hij haalde toen ook zijn vliegbevret.

Prins Pils

Na het vervullen van zijn dienstplicht, studeert de kroonprins geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij woont in een studentenhuis, dat hij met drie huisgenoten deelt. Hij voelt zich op en top student. Al snel krijgt hij door zijn enthousiasme de bijnaam ‘Prins Pils‘.

Maar een bijnaam is niet het enige wat Willem-Alexander overhoudt aan zijn studententijd. In 1994 leert hij op de universiteit namelijk ook zijn eerste echte vriendin kennen. De relatie tussen hem en Emily Bremers krijgt pas landelijke bekendheid nadat ze beiden betrokken zijn bij een verkeersongeval op weg naar hun wintersportvakantie. Heel Nederland wacht in spanning af of er een huwelijksaanzoek plaatsvindt, maar dat gebeurt niet. In 1998 gaat het stel uit elkaar.

Rond de eeuwwisseling ontmoet Willem-Alexander zijn toekomstige vrouw Máxima Zorreguieta. Op 30 maart 2001 maakt koningin Beatrix bekend dat het stel zich heeft verloofd. Op 2 februari 2002 stappen ze in Amsterdam in het huwelijksbootje.

Lawine

Een jaar later wordt de Prinses van Oranje geboren; op 7 december 2003 komt Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria ter wereld. Ze wordt vaak alleen met de naam Amalia aangesproken. Amalia is de troonopvolger van koning Willem-Alexander. Twee jaar later krijgt het koningspaar nog een tweede dochter. Prinses Alexia, voluit Alexia Juliana Marcela Laurentien, wordt geboren op 26 juni 2005. Ariane Wilhelmina Máxima Ines is de laatste spruit van het stel. Zij ziet het licht op 10 april 2007.

De prins kent ook moeilijke tijden. Zijn broer prins Friso raakt op 17 februari 2012, tijdens een skivakantie in het Oostenrijkse Lech, bedolven door een lawine. Op 44-jarige leeftijd overlijdt hij uiteindelijk aan zijn verwondingen in Paleis ten Bosch.

Willem-Alexander wordt op 30 april 2013 bekroond tot koning. Hij wordt beëdigd en ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Beatrix is dan 33 jaar koningin van Nederland geweest. Sindsdien is er geen Koninginnedag meer, maar Koningsdag. Deze nationale feestdag wordt elk jaar op 27 april, de verjaardag van de koning, gevierd.

En dan nog dit

Dit zijn de bekende buren van de koning en koningin
https://www.libelle.nl/mensen/willem-alexander-maxima-griekenland/

Zó vliegen Willem-Alexander en Máxima
https://www.libelle.nl/mensen/vliegen-willem-alexander-maxima/

Ons koningspaar is uitgeroepen tot één van de bestgeklede stellen ter wereld
https://www.libelle.nl/mensen/willem-alexander-maxima-kleding/

Zó gewoon gebleven: Máxima winkelt, Willem-Alexander wacht op een bankje
https://www.libelle.nl/mensen/actueel/maxima-winkelt-bankje/

Video