Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Cotswolds: wereldberoemd!

En hé, kennen we dat gehucht niet uit Bridget Jones? De sprookjesachtig mooie streek The Cotswolds in Midden-Engeland is één groot filmdecor.

Filmische sferen in Bath

Het grootste deel van haar leven speelde zich iets zuidelijker af, maar van 1801 tot 1806 woonde schrijfster Jane Austen (1775-1817) in het mooie Bath. En het leuke is: het Bath van nu ademt nog helemaal de sfeer uit de tijd van Pride and Prejudice en Sense and Sensibility. Veel plekken waar Austen graag kwam, zijn in al hun glorie behouden gebleven: tearooms zoals de oogstrelende Pump Room bij de Romeinse baden, danszalen zoals de Assembly Rooms en straten zoals de prachtige, halvemaanvormige Crescent (wel even de auto’s wegdenken). Austen schreef erover in de romans Northanger Abbey en Persuasion, die zich hier afspelen. En omdat Bath zo fotogeniek is, werd de stad herhaaldelijk gebruikt in verfilmingen van Austens romans. Bezoek hier absoluut de wereldberoemde Romeinse baden, die zijn sensationeel.
Huis van Shakespeare
In Stratford-upon-Avon staat het geboortehuis van Shakespeare, reden waarom Stratford uitgroeide tot een van de meest bezochte plekken van Engeland – op Londen na natuurlijk. In het stadje staan een paar vakwerkhuizen én u kunt er een romantische komedie van de grote schrijver in het Royal Shakespeare Theatre zien. Dit jaar bestaat de Royal Shakespeare Company vijftig jaar en dat resulteert in een bijzonder programma van april tot november.

Speciaal voor Harry Potterfans
Ook de succesvolste schrijfster van nu, J.K. Rowling, komt uit de Cotswolds. Wie weet wordt haar geboortehuis in Chipping Sodbury ooit wel net zo’n bedevaartsoord als dat van Shakespeare! Hoe dan ook: het is duidelijk dat Rowling zich enorm heeft laten inspireren door de magische sfeer van haar streek. Als je opeens groepjes scholieren met stropdas door de straten van een middeleeuws plaatsje als Chipping Campden ziet lopen, moet je jezelf in de arm knijpen om te beseffen dat die roodharige daar op dat muurtje niet Ron Wemel kan zijn. Of neem de adembenemende Gloucester Cathedral met zijn feeërieke gewelven. Als Potterlezer krijg je er geheid een déjà vu, al ben je er nog nooit geweest. Het gebouw gaf Rowling de inspiratie voor Zweinstein en werd ook daadwerkelijk als locatie in de films gebruikt. Fans zullen ook veel plezier beleven aan het wonder-schone plaatsje Lacock, dat bijna helemaal eigendom is van de National Trust en waar verschillende scènes zijn gedraaid.

Wandelgebied van Tolkien
Lord of the ring-fans zullen in de Cotswolds onmiddellijk denken: dit is de Shire, dit is het land van de goedmoedige Hobbits zoals Tolkien het beschrijft: de glooiende, vriendelijke heuvels (de wolds), de oude, verwrongen bomen, de heggen en mossige stenen muren om de akkers en weilanden, de lieflijke bloementuinen in de dorpjes. En vooral de met klimop overwoekerde cottages met lage deurtjes en kleine raampjes, die haast wel door dwergachtige wezens bewoond móeten worden. J.R.R. Tolkien woonde in Oxford, aan de rand van de Cotswolds, toen hij In de ban van de ring schreef. Hij wandelde graag en vaak in deze streek, hielp er zelfs met historische opgravingen.

Advertentie

Bridget Jones was here
In het charmante, verborgen gehucht Snowshill, op een steenworp van Broadway, wonen de ouders van Bridget Jones. Nou ja, in de film Bridget Jones’s Diary dan. Over romantiek gesproken! Aan de rand van het buurtschap is Snowshill Manor te bezoeken, een prachtig landhuis met weelderige tuinen en een tearoom.

Nieuwsgierig naar Cotswolds?
In Libelle 11 staat een hele mooie reisaanbieding voor 10 dagen naar Cotswolds, deze vind je ook op onze website.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

WIDM-kandidaat Charlotte Nijs: "Ik heb het echt flink onderschat"

Net als ieder jaar wordt ook ditmaal de finale van Wie is de Mol? uitgesmeerd over twee afleveringen, wat de kijker thuis niet écht kan waarderen. Charlotte Nijs moest zaterdag op de valreep het spel verlaten, en nu vertelt ze over haar ervaringen met het spannende spel.

Ze laat weten dat ze het veel heftiger en zwaarder vond dan ze in eerste instantie had gedacht.

Advertentie

Finale

In de finale stonden Rocky, Charlotte en Renée. Zaterdag moest Charlotte op de valreep het spel verlaten, waarmee het verlossende antwoord op de vraag wie de Mol is steeds dichterbij komt. Nog een week, en dan weten we eindelijk wie de Mol van het 21e seizoen is: Rocky of toch Renée?

“Echt gestoord”

Zoals iedere afvaller is ook Charlotte te gast in de Wie is de Mol?-podcast. Ze vertelt over het spel: “Het is echt moeilijk. Je bent gewoon continu bezig met het observeren van anderen. Het is echt gestoord”. Ze laat weten het dan ook flink onderschat te hebben. “En wat ze daar allemaal wel niet vragen. Dat heb je als televisiekijker niet door.”

Vragenlijsten

Over het maken van de test en de intense vragen, vertelt de journalist dat ook dát pittiger is dan ze had gedacht. “Die zijn zo gedetailleerd. En dan moet je ook nog met elkaar ouwehoeren om los te peuteren wat de antwoorden op de vragenlijsten van anderen zijn. En er wordt ook nog heel veel gelogen”, aldus Charlotte.

Ze vervolgt: “Ik had geen idee, ik dacht: wat overkomt me? En overal waar een camera bij is, kan een vraag over gesteld worden. De dagen zijn lang, de camera’s zijn er vaak. Ik heb het echt onderschat.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlotte Nijs (@charlottehvnl)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kim Kötter deelt zoete foto van haar drie zoontjes: "De Reesema's"

Onlangs zijn Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) voor de derde keer ouders geworden. Hun derde zoontje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen. Op Instagram toont Kim nu een zoete foto van haar grote trots: alledrie haar zoontjes Mick, Youp en Ted bij elkaar.

En dat zorgt voor een stortvloed aan liefdevolle reacties.

Advertentie

Verrassing

Dat Kim Kotter zwanger raakte, was een grote verrassing voor het bekende koppel. Hun Mick en Youp kwamen namelijk allebei ter wereld met behulp van ivf. “Mijn ouders, schoonouders en mijn hele familie hadden het allemaal niet aan zien komen. Ze dachten allemaal dat het om iemand anders ging, maar het is geen grapje: het gaat echt om ons” vertelde ze eerder.

“En ik vind het echt zó fijn dat het out in the open is en ik gewoon mijn buik kan laten gaan. Iedereen mag het weten: we krijgen een baby!”, aldus de trotse ouders na de bekendmaking van de zwangerschap in Kims vlog.

De Reesema’s

De bevalling liet lang op zich wachten, want Kim beviel pas met 42 weken. Inmiddels is de kleine Ted – wiens naam ‘godsgeschenk’ betekent – gezond en wel ter wereld gekomen. En daar zijn Jaap en Kim ontzettend dankbaar voor. Op Instagram plaatst trotste moeder Kim Kötter dan ook een kiekje van hun zoons, met als bijschrift ‘De Reesema’s’.

De reacties onder de foto stromen binnen. “Van harte! Dit worden hartenbrekers”, schrijft presentarice Shelly Sterk onder het plaatje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KIM KÖTTER (@kimkotter)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Klaar voor de lente: zó heb je straks geen last van insecten binnenshuis

De lente komt eraan! De zon schijnt, de vogels fluiten en de lucht is blauw. Maar dat betekent ook dat de insecten uit hun winterslaap komen. Wanneer je nu al deze handige voorzorgsmaatregelen treft, voorkom je dat ze je huis straks binnendringen.

Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Of, zoals Milieubestrijding zegt, voorkomen is beter dan bestrijden.

Advertentie

Geurende kruiden

Kruiden zijn lekker in allerlei gerechten, en worden dan ook vaak in de tuin gezet. Mensen zijn er immers dol op! Maar insecten? Die houden er minder van. Om ze op een natuurlijke manier buiten de deur te houden, is het dus aan te raden lekker veel geurende kruiden rondom je huis te plaatsen. Lavendel, basilicum en limoengras doen wonderen. Een bakje gedroogde lavendel bij de deur zetten kan ook héél veel goeds doen.

Vleesetende plant

Dit klinkt niet echt als een gezellige plant voor in de tuin. Toegegeven, dat ís het ook niet direct en mooi is een vleesetende plant ook niet per se. Maar de plant is wel ideaal om insecten op afstand te houden: vliegjes, muggen, mieren en ander ongedierte ‘eet’ deze plant gewoon op.

Azijn

Dit heb je eigenlijk altijd wel in de kast staan en dat is ideaal. Want het is een welbekend fenomeen dat insecten geen fan zijn van de sterke, zure geur van azijn. Zet het in meerdere schaaltjes naast de deur als je veel mieren ziet lopen in de tuin, en je bent ervan gegarandeerd dat ze niet naar binnen kruipen. Vind je het stinken? Voeg dan wat lavendel toe om de geur ietwat te maskeren.

Koffie

Terwijl wij koffie onwijs lekker vinden ruiken, zijn insecten er minder dol op. Je kunt ze gemakkelijk op afstand houden door de koffie ‘aan te steken’. Zo doe je dat: strooi wat gemalen koffiebonen op een stukje aluminiumfolie. Steek de koffie voorzichtig aan met een lucifer en laat het smeulen. Deze geur en het aangezicht ervan werkt afschrikwekkend voor insecten. Let wel: verse én droge koffie is vereist. Koffiedrab werkt namelijk een stuk minder goed.

Mierenplaag? Met deze 3 tips van boer Tom ben je zo van de beestjes verlost

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Tipsenweetjes. Kookfans. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zóveel calorieën verbrand je wanneer je een scheet laat

Het is niet echt een charmant gespreksonderwerp en gaat geregeld gepaard met schaamte, maar toch doen we het allemaal: scheetjes laten. Meer dan eens per dag, zelfs. Verband je eigenlijk dan ook calorieën, wanneer je een scheet laat?

Op internet gaat er een bewering rond dat je per scheet maar liefst 68 calorieën verbrandt. Maar helaas is dát niet waar.

Advertentie

Afvallen?

Allereerst: een gemiddeld mens heeft zo’n 0,5 tot 1,5 liter gas in zijn lijf, en laat per dag gemiddeld tien tot twintig scheten. Nu zou je denken dat je met dat gas ook wat calorieën kwijt zou kunnen raken, maar zo zit de vork niet in de steel. Dat meldt arts Spencer Nadolsky, auteur van The Fat Loss Prescription.

Twintig scheten per dag

Nadolsky verklaart dat je nauwelijks iets verbrandt met het laten van een scheet, en dat het écht alleen overtollig gas is wat uit je lichaam ontsnapt. ‘Mensen kunnen tot 20 keer per dag scheten laten en dat wordt nog steeds in het ‘normale’ bereik beschouwd voor scheten per dag,’ legt hij uit. Je zorgen maken als er je weer eens een scheetje ontsnapt, is dus nergens goed voor.

Fabeltje

Maar wanneer je zoals beweerd wordt meer dan 60 calorieën per scheet zou verbranden, zou je door al dat gas gemiddeld tot 1.340 calorieën per dag verbranden. Dat klinkt misschien geweldig, maar de realiteit zou zijn dat je dan in enkele dagen meerdere kilo’s zou verliezen zonder enige inspanning te leveren. Een paar dagen zou dat geen kwaad kunnen, maar maanden achtereen zeker wel. Jezelf ‘dun’ scheten? Dat is dus echt een fabeltje.

Ook honden laten scheten. Stinken die van jouw viervoeter wel héél erg? Dít is waarom.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Healthline. Womenshealth. Beeld: Getty

 

 

 

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien