Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dé Libelle Griekenland reis 2011: Samos

Samos a la playa
Overal langs de kust van Samos zijn stranden en baaien te vinden voor een frisse duik. Pijnbomen staan vaak tot aan het water, een ideale plek voor een siësta met de golven als achtergrondmuziek. De meeste stranden op Samos bestaan uit kleine, ronde kiezels, maar er zijn ook zachte zandstranden. Deze zijn op de kaart te herkennen aan de woorden psili ammos (fijn zand), zoals bijvoorbeeld ten westen van Votsalakia Beach, aan de zuidkust. Een ander fijn zandstrand ligt ten oosten van Pythagorion (zuidoostkust). Omdat de mooiste baaien nu eenmaal kiezelstrand hebben, is het slim om waterschoentjes mee te nemen in de koffer. Op zoek naar golven? De golven aan de noordkust zijn een stuk hoger dan aan de zuidkust. Aan de noordkust bij Kokkari ligt een surfschool.

Samos sunsets
Aan het eind van de middag, als de zuidwestelijke berghellingen rozerood gaan kleuren, is in het dorpje Kallithea (zuidwest- Samos) een spectaculaire zonsondergang te bekijken. Wie met zachte loungemuziek en een lekkere cocktail naar de ondergaande zon wil staren, neemt dan een ligbedje op het strand van Potami. Wat verder in het seizoen (augustus) biedt ook Samos-stad een romantische sunset.

Advertentie

Griekse parade
Op een zwoele zomeravond lekker flaneren is niet alleen een hobby van toeristen: de Grieken doen graag mee. De stadjes Kokkari en Pythagorion lenen zich hier bij uitstek voor. Aan de boulevard van Pythagorion wemelt het van de cafeetjes en restaurantjes. Luxe zeiljachten en vissersbootjes liggen broederlijk naast elkaar. Wie een typische ouzeria zoekt, moet naar de oude stad, boven aan de lange trappen waar de oude Grieken zich verschuilen tijdens het toeristenseizoen. Op de, naar men zegt, oudste pier van Griekenland staat het standbeeld van Samos’ grote trots: filosoof en wiskundige Pythagoras (wie kent z’n beroemde stelling niet…).

Goddelijke wijn
Het noorden van Samos is het groenst. In het regenseizoen botsen wolken tegen de twee bergen (Kerkis en Karnouvis) op, wat regen veroorzaakt: een heel geschikt klimaat voor de wijnbouw. De hellingen van het Ambelosgebergte liggen
dan ook bezaaid met talloze kleine terrassen en eindeloze rijen druivenstokken. De muskaatwijn van Samos is wereldberoemd. De Fransen zijn er dol op en zelfs in China wordt deze wijn van de zoete muskaatdruif geserveerd. Niet zo verwonderlijk: zelfs in de klassieke oudheid prees Homerus de wijn al om zijn opwekkende kracht, versterkende eigenschappen en specifieke smaak.

samos

Libelle Reisaanbieding
8 dagen Samos vanaf €504,- p.p.
Samen met Arke stelde Libelle een reis samen naar het prachtige, groene eiland Samos. De Libelle Griekenland-reis is ieder jaar weer een enorm succes. Accommodaties worden speciaal geselecteerd, er is Libelle-reisleiding en er worden Libelle-excursies georganiseerd.

Extra’s voor Libelle-lezeressen
• Welkomstdiner
• Stadswandeling door Samos-stad
• Hap & Stap, met de reisleiding in de gezellige badplaats Kokkari om daar te dineren (keuze uit 2 gezellige restaurants).
• Wandeling door de prachtige Nachtegalenvallei
• Libelle Griekenlandpas voor kortingen en extra’s bij geselecteerde adresjes
• Nivea-verrassingscadeau
• Libelle-souvenir

Hotel
Kies zelf in welk hotel u wilt verblijven:
• Appartementen Zeus in Ireon o.b.v. logies v.a. €504,- p.p.
• Hotel Ino Village in Samos-stad o.b.v. logies en ontbijt v.a. €554,- p.p.
• Hotel Samos in Samos-stad o.b.v. logies en ontbijt v.a. €634,- p.p.
• Samian Blue Resort in Pythagorion o.b.v. logies en ontbijt v.a. €595,- p.p.
• Proteas Blu Resort in Pythagorion v.a. €691,- p.p.

Inbegrepen
• Vlucht Amsterdam-Samos met ArkeFly in de X-klasse (o.b.v. beschikbaarheid)
• Luchthavenbelasting/brandstofheffing € 53,- p.p. (wijzingen voorbehouden)
• Professionele Libelle-reisleiding
• Nederlandse begeleiding tijdens de excursies
• Uitgebreide informatiebijeenkomst
• 7 overnachtingen in een hotel of appartement naar keuze
• Vele extra’s in de accommodaties.

Niet inbegrepen
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
• Boekingskosten € 15,- bij online boeking, € 27,50 bij telefonische boeking
• Eventuele klasse- en brandstoftoeslagen
• Reis- en annuleringsverzekering

Periode
Reisperiode: 8 juli t/m 14 oktober 2011, aankomst op vrijdag.

Meer info
Kijk voor meer informatie en boekingen op www.arke.nl/samos-libelle, bel Arke tel. 020-892 17 95 of vraag de Libelle Samos Brochure aan via libelle@arke.nl. Op deze reis zijn de ANVR/SGR-voorwaarden van toepassing.

Beeld: Marianne Schouten en Ruud Stokkel

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien