Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

DIY – borduurringen

Borduurring 1 – Weven

Stap 1: Opzetten weefgetouw
Zet de basis van het weefgetouw op met een stevig katoenen draad. Wij hebben een natuurlijk witte kleur draad gebruikt. Bevestig de draden een voor een aan de binnenste handwerk ring. Neem hiervoor een stuk draad en vouw dat dubbel. Haal het uiteinde van de draad (de gesloten kant) door de bovenkant van de ring en trek de losse uiteindes van het draad hier doorheen. Zorg er hierbij voor dat het draad aan de ‘voorkant’ van de handwerk ring komt.

Advertentie

Haal het dubbele draad vervolgens naar de onderkant van de ring, en sla deze om naar de achterkant van de ring. Trek de draden los langs beide zijden van het dubbele draad, weer terug naar de voorkant van de ring. Trek het draad dan stevig aan (zodat het draad strak gaat staan) en maak vast met een knoopje. Als alle basisdraden bevestigd zijn, trekt u de buitenste houten ring over het basiswerk. Zorg dat u de losse draden van de knoopjes aan de achterkant kant van het weefgetouw komen. Draai de schroef vast, zodat alles stevig tussen beide ringen zit. Knip de lange uiteinden van de knoopjes kort af.

Stap 2: Weven
Kies verschillende kleuren wol voor een levendig effect. Neem een lange draad wol, vouw deze eventueel dubbel. Bevestig het wol aan een haaknaald en begin met weven aan de bovenkant van het weefgetouw. Steek de naald tussen de eerste en tweede draad van het weefgetouw.

Werk van de achterkant naar de voorkant, zodat het losse uiteinde van de wol aan de achterkant blijft. Werk de naald steeds opnieuw tussen de draden van het weefgetouw door. Als u bij het einde van de eerste ‘regel’ komt, werkt u vanaf  die kant verder naar de ‘tweede’ regel. Trek de wol steeds strak aan en duw de wol met de naald tegen de eerste regel aan. Zo werkt u door totdat u aan een nieuwe kleur wol wilt beginnen. Dit doet u simpel door het uiteinde van de oude kleur wol aan de nieuwe kleur te knopen en verder te weven. Wij hebben het uiteinde van het weefdraad en de naald laten hangen, voor een grappig effect.


Borduurring 2 – Borduren ‘Home made’

Stap 1: Tekst op papier
Neem een vel papier, gewoon printpapier bijvoorbeeld, en trek een cirkel om de kleinste van de twee handwerk ringen. Binnen deze ruimte komt de tekst te staan. Schrijf de tekst ‘Home made’ in sierlijke letters op het papier. Houd ongeveer 3 centimeter ruimte over vanaf beide randen van de cirkel. Knip de cirkel tot slot uit.

Stap 2: Opzetten stof
Neem een lap stof, in dit geval hebben wij een rekbare katoen genomen. Bevestig de lap tussen de twee houten handwerk ringen. Draai de schroef aan, zodat de stof goed tussen de twee ringen zit. Trek de stof strak. Knip de stof vervolgens rondom af, ongeveer 4 centimeter vanaf de ring.

Stap 3: Papier bevestigen
Bevestig de papieren cirkel met speldjes op de stof.

Stap 4: ‘Home made’
Neem een stuk borduurgaren en vouw dat dubbel. Bevestig het dubbele draad aan een borduurnaald en steek de naald van de achter- naar voorkant door de stof en het papier. Begin bij het begin van het eerste woord en naai het draad met gelijke tussenpozen vast aan de ondergrond. Probeer hierbij de tekst zo goed mogelijk te volgen. Trek, als u klaar bent met naaien, het papier voorzichtig van de stof af. Zorg ervoor dat u het draad niet meetrekt. Het is even een precies werkje, maar het resultaat

Borduurring 3 – Gebreide bloemen

Stap 1: Opzetten stof
Neem een lap stof, in dit geval hebben wij een rekbare katoen genomen. Bevestig de lap tussen de twee houten handwerk ringen. Draai de schroef aan, zodat de stof goed tussen de twee ringen zit. Trek de stof strak. Knip de stof vervolgens rondom af, ongeveer 4 centimeter vanaf de ring.

Stap 2: Bloemen bevestigen
Neem een mooie verzameling van gebreide bloemen, de een mag wat groter zijn dan de ander. Meng gerust meerdere soorten breisels met elkaar. Leg de bloemen los op de stof, op een manier die u zelf mooi vindt. Voor een 3D effect, laat u de ene bloem voor een deel over de andere heen liggen.

Als u tevreden bent met de plaatsing van de bloemen, weet u welke bloem u eerst kunt bevestigen. U begint met vastzetten van de onderste laag bloemen en eindigt met de bovenste laag bloemen. Een voor een naait u de bloemen vast aan de stof. Dat gaat heel makkelijk met een dunne draad (in dezelfde kleur als de bloemen) en een gewone naald. U hoeft niet precies langs het randje van de bloem te  naaien; een of twee steekjes per bloemblad zijn al voldoende!


Borduurring 4 – Kantwerk

Stap 1: Handwerk ring verven
Voor een contrasterend effect met het witte kantwerk hebben wij de houten handwerk ringen eerst donkergrijs geverfd. U kunt hiervoor (matte) voorgemengde verf in grijstint gebruiken, of zelf zwart en witte verf goed mengen totdat u de juiste kleur te pakken hebt.

Wij gebruikten hiervoor verf op waterbasis. Schuren en schoonmaken was voor deze foto niet nodig, maar voor de lange termijn (bij u op de muur) is dit wel een goed idee. Op die manier hecht de verf namelijk beter. Schuur de ring lichtjes op en maak deze schoon met ammoniakwater. Laat de ring goed drogen voordat u gaat verven. Verf het grijs er in een of twee lagen op. Ook na het verven moet u de ring goed laten drogen.

Stap 2: Kantwerk bevestigen
Neem een rond kantwerkje dat ongeveer 4 centimeter in diameter groter is dan de buitenste houten ring. Bevestig het kantwerk tussen de twee houten handwerk ringen. Trek de stof strak. Draai de schroef aan, zodat de stof goed tussen de twee ringen zit.

Maak nog meer zelf en bekijk ook de Do It Your Own’s van de leren poef met haakwerk, de wool filler kussens en de kanten patchwork gordijnen.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'MAFS'-drama: Lars woedend om pikante uitspraken Lizzy

Dinsdagavond was in de laatste aflevering van Married at First Sight te zien dat Lars en Lizzy na het nodige drama in de weken daarvoor besloten om te gaan scheiden. De twee leken goed uit elkaar te gaan, maar pikante uitspraken van Lizzy zorgen woensdag opnieuw voor ruzie.

In het online programma Louisa laat ze weer lachen gaat realityster Louisa Janssen langs bij Lizzy in Eindhoven. Ook kandidaat Danny is van de partij en samen bespreken ze de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Advertentie

Lizzy vertelt eerlijk over Lars

Louisa stelt in het programma zeer directe vragen aan haar gasten en ook Lizzy moet eraan geloven. Want wat vond ze nou eigenlijk echt van Lars? Voordat ze elkaar bij het altaar zagen, gaf Lizzy aan dat ze niet opzoek was naar een slungel. Louisa heeft dus zo haar twijfels. Lizzy antwoordt daarop: “Toen hij in het pak stond, vond ik hem wel knap. Daarna was het iets minder mijn type, laat ik het zo zeggen.”

Tegen de regels

Ze geeft toe dat het meer voelde als vrienden onderling. Ze hoopte dat het verliefde gevoel meer zou komen als ze intiem met elkaar zouden zijn, maar Lizzy geeft in het gesprek toe dat het tegenviel tussen de lakens.

Deze opmerkingen schoten bij Lars in het verkeerde keelgat. Op Instagram schrijft hij: “Ik heb inmiddels gezien dat Lizzy zich uitgelaten heeft over onze weken samen. Dit is tegen de afspraken in die alle kandidaten die meedoen aan ‘mafs’ hebben gemaakt. Ik zal me inhoudelijk niet uitlaten over de periode van het huwelijk en over Lizzy. Ik vind haar actie dan ook respectloos.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lars Scheve (@laaars)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTLBoulevard. Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze groep pleit voor een vrije dag wanneer de horeca heropent

Wat ga jij doen als de horeca weer opent? Een koffie op het terras? Een uitebreide lunch? Óf moet je misschien gewoon werken?

Bij de vorige heropening in de zomer leek het wel Oud en Nieuw: het werd gevierd met confetti en op andere plekken werd afgeteld. De afzetlinten, waarmee de terrassen wekenlang waren afgezet, werden ceremonieel doorgeknipt. Om er dit keer net zo erg van te genieten pleit de actiegroep HorecaVrij voor een nationale feestdag waarop iedereen vrij is om van de horeca gebruik te maken.

Advertentie

Heropeningsdag horeca

Het afgelopen jaar mocht de horeca in Nederland in totaal maar vijf maanden open zijn. Ondanks de steunmaatregelen heeft dit geleid tot grote verliezen – en natuurlijk een groot gemis voor iedereen. Maar we hanteren de maatregelen natuurlijk niet voor niets. Als het goed is, kunnen we daardoor wél genieten van de terrassen tijdens goed weer, na (op het moment van schrijven) 212 gesloten dagen.

“De heropeningsdag moet voelen als één groot feest en voor de huidige generaties als een bevrijding. We hangen letterlijk de vlag uit en laten Nederland groen kleuren. Hoe mooi is het om de saamhorigheid van de horeca op zo’n manier terug te zien?”, vertelt de initiatiefnemer Ad Schaap van HorecaVrij. De groep wil minimaal 100.000 handtekeningen op hun website verzamelen om het voorstel onder de aandacht te brengen. Denk jij dat het lukt?

Tot die tijd zullen we nog maar in de tuin moeten met dit zelfgemaakte drankje:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: HorecaVrij. Beeld: ANP.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

James Worthy: "Ik praat nu zo'n 2 maanden met de boodschappen", zei het meisje

James Worthy (40) is schrijver, journalist en columnist. Hij is getrouwd met Artie en vader van James (7). Voor Libelle schrijft James columns waarin liefde centraal staat: voor zijn ouders, zijn gezin en het leven. Geestig, soms hartverscheurend, maar bovenal eerlijk en ontroerend. Deze keer schrijft James over een romantisch onderonsje tussen twee mensen in de supermarkt.

In de supermarkt is een jongen tegen een fles schoonmaakmiddel aan het praten. Hij heeft de fles vast. Op de voorkant staat: ‘Maak deel uit van de schoonmaakrevolutie!’ “Ik doe mee”, zegt hij tegen de fles. In de supermarkt is een meisje met een theezakje aan het praten. Ze heeft het zakje uit de doos gehaald. ‘Waar heb je vannacht over gedroomd?’ staat er op het lipje.

Advertentie

Kwal

“Ik droomde dat ik op vakantie was. Ik lag op een strand. Het zand was zo heet dat je naar de zee moest rénnen als je wilde zwemmen. Toen ik in het water stond, schreeuwde een man dat hij een kwal had gezien. Iedereen rende uit het water. Ik niet. Ik nam een duik en zocht naar de kwal. Uiteindelijk zag ik de kwal in het zeewater dansen. Het was een prachtig beest. Kleurrijk en toch doorzichtig. Wist je dat de meeste kwallen eerst mannelijk zijn, dan tweeslachtig en dat ze als vrouw eindigen? Maar de kwal kwam dus steeds dichterbij. Ik was niet bang. Ze vroeg aan me waarom ik niet bang voor haar was. Omdat je tegen me praat, zei ik.”

De jongen die tegen schoonmaakmiddelen praat, loopt langs het meisje dat met de thee aan het praten is. Hij kijkt naar haar. Naar hoe ze het theezakje vasthoudt. Er zit zo veel liefde in haar vingers. “Sorry dat ik jullie stoor, maar ik word hier zo gelukkig van. Ik dacht dat ik de enige was.”

“De enige wat?” vraagt het meisje.

“Nou, ik had net een heel gesprek met dit schoonmaakmiddel”, hij haalt de fles uit zijn mandje. Het meisje leest de boodschap die in grote letters op de verpakking staat.

“Vertel eens wat meer over die revolutie,” zegt ze.

“Wat precies het plan is, weet ik nog niet, maar ik draaide zojuist de dop van de fles af en toen kon ik de revolutie ruiken. De revolutie ruikt naar dennenbomen. Wil je de revolutie ruiken?”

Hij draait de dop van de fles en zij schuift voor heel even haar mondkapje naar beneden. Ze sluit haar ogen tijdens het ruiken.

“De revolutie ruikt overheerlijk. Mag ik meedoen?” vraagt ze.

“Graag. De omverwerping van het gezag gaat ongetwijfeld makkelijker met z’n tweeën. Sinds wanneer doe jij dit eigenlijk? Dat praten met de boodschappen?”

“Ik denk dat ik het nu zo’n twee maanden doe. Ik wilde wel eerder beginnen, maar deze crisis is ook een soort wedstrijdje in wat een mens mag voelen en niet. Ik voelde me ziekelijk eenzaam, maar in het journaal hoorde ik alleen maar over de eenzaamheid van ouderen. Ik schaamde me voor mijn gevoelens en maakte mezelf wijs dat ik er zelf voor had gekozen.”

Sekslijn

“Je hoeft je nergens voor te schamen. Ik bel soms een sekslijn om gewoon een stem te horen die niet de mijne is. Of ik bel een dierenarts op en dan vertel ik over de klachten die mijn kat heeft, maar ik heb geen kat.”

“Op de verpakking van mijn favoriete merk hagelslag staat een gratis telefoonnummer. Als je vragen of opmerkingen over hun hagelslag hebt, kan je dat nummer bellen. Ik bel dat nummer drie keer per dag.”

“Waar praat je dan over met die hagelslagmensen?” vraagt hij.

“Gisteren hadden we het over dieren. Dat bedrijf maakt tegenwoordig tijgervlokken, zebra hagelslag, beer hagelslag, panda hagelslag en krokovlokken. Ik belde om te zeggen dat ik hun keuzes een beetje veilig en ongeïnspireerd vind. Waarom altijd zebra’s en panda’s? Waarom altijd mooie dieren? Waarom gaan ze nooit voor kwallen?”

“Omdat kwallen ons strandplezier volledig kunnen vergallen?”

“Dat zei die hagelslagmevrouw dus ook. Maar wat als kwallen alleen maar zo boos op ons zijn, omdat we nooit een hagelslagsoort naar ze hebben vernoemd?”

“Dat klinkt nog best plausibel. Wat zei die mevrouw?”

“Weinig. Ze was overduidelijk nog niet klaar voor de revolutie. Ik heet Aurora trouwens. Wie ben jij?”

“Ik ben Gustav.”

“Met een f of met een v?” vraagt ze.

“Dat maakt niet uit, ik ben al blij als iemand gewoon mijn naam zegt. Fout of niet.”

Ze pakt een nieuw theezakje uit haar boodschappenmand en geeft deze aan Gustav.

“Er staat een vraag op het lipje. Wat is jouw vraag?”

“Het theezakje vraagt wat mijn allergrootste droom is.”

“En? Wat is jouw allergrootste droom?”

“Dat dit het einde van onze eenzaamheid is. Dat vandaag de laatste dag was dat de producten in de supermarkt meer interesse in ons toonden dan de mensen om ons heen.”

“Dat is een mooie droom.”

“Lang leve de revolutie, Aurora.”

“Lang leve de revolutie, Guus.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Tekst: James Worthy. Foto: Ilja Keizer.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien