Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Een stop in de Franse hoofdstad

Cuisine Lyonnaise
Lyon is de stad van topchef Paul Bocuse, grondlegger van de nouvelle cuisine. Wie het met drie Michelinsterren bekroonde voedsel van de beroemde kok wil proeven, gaat naar L’Auberge Du Pont de Collonges. 40 Rue de la Plage, net buiten Lyon, in Collonges-au-Mont-d’Or. www.bocuse.fr. Meer trek in een bouchon? Deze bistro-achtige familierestaurants, waar buurt-bewoners aanschuiven voor een groot glas wijn en boudin noir aux pommes(bloedworst met appeltjes) zijn geliefd in Lyon. Twee aanraders: Le Café des Fédérations, 8-10 Rue Major Martin, www.lesfedeslyon.com en La Meunière, een van de oudste bouchons van de stad. 11 Rue Neuve, www.la-meuniere.fr

Vive le vélo!
De fiets is het allerbeste vervoermiddel voor wie in korte tijd de stad wil verkennen. Lyon  heeft de Vélo’V, een fijnmazig netwerk van fietsenstallingen, gevuld met stevige stadsfietsen die je al voor € 2,- anderhalf uur mee mag nemen. www.velov.grandlyon.com

Advertentie

Le Petit Louvre
Aan het grootste plein van Lyon ligt het Musée des Beaux Arts. Vanwege de complete collectie vol hoogtepunten wordt het museum bewonderend Le Petit Louvre genoemd. Ontdek de meesterwerken aan de hand van verhalen en bijpassende muziekfragmenten. Op de museumsite kunt u alvast de audiotour downloaden. Geschikt voor telefoon en mp3-spelers. Place des Terreaux, www.mba-lyon.fr

Van alle markten thuis
Voor de beste lekkernijen gaat zelfs chefkok Paul Bocuse naar Les Halles, de overdekte voedselmarkt aan de Cours Lafayette 102. Fameus kaasadresje is La Mère Richard en voor de beste vleeswaren ga je naar Colette Sibillia. Maar er zijn ook luxe broodjes, gebakjes, worstjes, desserts, wijnen, oesters, vis, groenten, fruit, lokale delicatessen en chocolade. Naast smakelijke souvenirs is dit de perfecte plek om de picknickmand te vullen. http://halledelyon.free.fr

(Ver)dwalen
Na een wandeling door Vieux Lyon en Croix Rousse zul je nooit meer vergeten wat een traboule is. De doorsteekjes en passages die de ene slingerende straat met de andere verbinden, maken de oude binnenstad tot een labyrint. De langste traboule ligt in de wijk Saint Jean, tussen Rue Saint Jean nr. 54 en Rue du Bœuf nr. 27 en passeert vier binnenplaatsen. Onderbreek de tocht bij Café Épicerie. Een lunchadresje in een eeuwenoud pand. 6 Rue du Bœuf.

Libelle reisaanbieding!

Libelle reisaanbieding
Pitstop Lyon vanaf €119,- p.p.

Las een driedaagse pitstop in en verken de smalle steegjes en traboules van Lyon. Het historische stadshart is beeldschoon, met op iedere hoek van de straat een eettentje, restaurant of bar. Omdat Lyon tussen de rivieren de Rhône en de Saône ligt, mag een tocht met de rondvaartboot eigenlijk niet ontbreken (de rondvaart is inbegrepen in het arrangement!).

Hotel Novotel Gerland
Het moderne driesterrenhotel is makke-lijk te bereiken en ligt dicht bij het centrum van Lyon. De kamers zijn geschikt voor twee volwassenen en twee kinderen (tot 16 jaar) en zijn voorzien van airco, tv, minibar en een badkamer met bad of douche en een apart toilet. Voor extra ontspanning kunnen de gasten gebruikmaken van het buitenzwembad en de fitnessruimtes of een wijntje drinken in de bar.
 
Inclusief
• 2 overnachtingen op basis van logies en ontbijt
• Gebruik zwembad
• Rondvaart over de Rhône en de Saône
• Citytour met een Audioguide
• Gratis parkeren in de garage . Gratis gebruik OV

Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds
• Toeristenbelasting
 
Prijs en periode
• 15 juni t/m 31 oktober 2010: €129,- p.p.
• 1 t/m 30 november 2010: €119,- p.p.
Kinderen tot 16 jaar betalen €49,- p.p. (voorwaarde: max. 2 kinderen bij 2 vol-betalenden op de kamer).
 
Informatie en reserveringen
U kunt direct boeken op www.pharosreizen.nl/libelle, of via 0900 -365 65 65 (€ 0,20/min. tot max. € 10,- per gesprek) gebruik de zoekcode 16126.

Meer reizen

* Fotografie: Jan Andraschko

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Confronterend: zóveel tijd spendeer je gemiddeld voor je kledingkast

Het is je vast geen onbekend fenomeen: je hebt een hele kledingkast vol leuke kleding, maar alsnog het gevoel dat je níks hebt om aan te trekken. Soms zijn er gewoon van die dagen dat niks je zint. Om te onderzoeken hoe lang de vrouw deze gevoelens gemiddeld ervaart, zette het Britse warenhuis Matalan een onderzoek op poten.

En de uitkomst van het onderzoek is op z’n zachts gezegd confronterend te noemen.

Advertentie

Brits onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd om uit te zoeken hoe de gemiddelde Britse vrouw haar leven indeelt. Waar spendeert ze veel tijd aan, en wat kost haar nauwelijks tijd, moeite en energie? Aan het onderzoek deden 1500 Britse vrouwen mee. En wat bleek? De gemiddelde vrouw staat tijdens haar leven in totaal 287 dagen voor haar kledingkast, op jacht naar een outfit.

Confronterende cijfers

Dat houdt in dat we dus gewoon zowat een jaar (!) van ons leven spenderen aan het uitzoeken van een setje kleding waar we blij van worden. Het onderzoek toont ook dat de vrouw gemiddeld zestien minuten in de ochtend bezig is met het uitzoeken van een outfit. En voor een feestje besteden we gemiddeld twintig minuten aan het kiezen van onze feestjurk. Op vakantie maakt het ons wat minder uit, want dan kiezen we in zo’n tien minuten onze outfit voor de dag.

Veel kleding

Toch ligt dit niet aan een gebrek aan kleren. Want uit het onderzoek kwam ook naar v0ren kwam dat de gemiddelde Britse vrouw veel kleding heeft; namelijk 152 kledingstukken. En één op de acht deelnemers aan het onderzoek gaf aan zelfs 300 kledingstukken in haar kast te hebben hangen.

Wil je ook meer kleur dragen, en gaan voor knalrood net zoals onze koningin Màxima? Josefine legt je uit hoe je deze opvallende kleur modieus kunt dragen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: The Telegraph.  Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Viroloog Menno de Jong: "Terrassen openen kan samenscholing in parken tegengaan"

Terwijl de avondklok naar verwachting tot eind maart blijft, zouden de terrassen wél sneller moeten en kunnen openen. Dat oppert viroloog Menno de Jong, in een poging samenscholing en grote drukte in parken tegen te gaan.

Dit zegt de viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team tegen AT5.

Advertentie

Overvolle parken

Met de plotselinge hogere temperaturen van afgelopen weken zaten de parken stampvol. Vooral in het Amsterdamse Vondelpark waren de grasvelden afgeladen met zonaanbidders, waardoor er meerdere malen ingegrepen moest worden. Om dergelijke samenscholingspraktijken tegen te gaan, noemt Menno de Jong het openen van de terrassen als optie.

Terrassen openen

Vanuit de horeca klonk dit geluid als eerste. Meerdere horeca-eigenaren opperden dat het openen van hun terrassen de te grote drukte in parken zou kunnen verhelpen. Menno de Jong snapt en deelt deze gedachtegang. “Je zou kunnen zeggen dat, als er een garantie zou zijn dat het openen van de terrassen zou leiden tot minder samenscholen op bijvoorbeeld het Museumplein en het Vondelpark, dat het dan misschien een heel goed effect heeft. Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie er is.”

De spuigaten uit

Hij benadrukt dat versoepelingen met het oog op de cijfers echter niet direct aan te raden zijn, maar met het oog op de samenleving wel. “Je kijkt ook naar de samenleving. Dan is er wel reden voor meer versoepelingen. Het is altijd een afwegingen tussen risico’s. Het is wel iets waar we heel goed naar moeten kijken dat het niet de spuigaten uit gaat lopen”, aldus de viroloog.

Met het mooie weer komen hooikoortsklachten weer opzetten. Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Metronieuws. AT5. Beeld: Getty

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Peter Heerschop ontroert met eerbetoon aan overleden vriend en moeder

Het was een bewogen week voor Peter Heerschop. Op dezelfde dag verloor hij zijn goede vriend en collega Jeroen van Merwijk, en overleed ook zijn moeder. In De week van Peter op radio 538 brengt de cabaretier daarom een eerbetoon aan beide dierbaren, wat voor heel wat emoties zorgt in de radiostudio.

In de Radio 538 Ochtendshow schuift Peter Heerschop iedere vrijdag aan, om met een column het nieuws van de week te bespreken. De ene keer gaat dit gepaard met een lach, de andere keer met een traan.

Advertentie

Groot verlies

Jeroen van Merwijk overleed woensdag aan de gevolgen van darmkanker. Een groot verlies voor Nederland en voor Peter Heerschop, die goed bevriend was met de cabaretier. Maar op de dag dat hij te horen kreeg dat Jeroen overleden was, belde zijn zus. Ze had verdrietig nieuws. Wat bleek? Hun moeder was ook overleden.

Emotioneel eerbetoon

Vrijdag staat Peter Heerschop dan ook stil bij deze emotionele week. In zijn column brengt hij ditmaal geen grappen en grollen ten gehore, maar een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden vriend en moeder. “Daar zit ze, mijn moeder. Ze is dood. Ik kijk naar haar. Ik maak een diepe buiging. En het lijkt alsof ze zegt: zie je, als je lief bent, dan buigen de mensen voor je. ’s Nachts rijdt mijn vrouw me terug naar huis. En in mijn hoofd zingt Jeroen”, klinkt een stukje van de column van Peter Heerschop.

Je kunt het hele eerbetoon van Peter bij Radio 538 hieronder bekijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: 538. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Marc-Marie Huijbregts: "Als ik morgen doodga is dat prima"

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius geven in hun gezamenlijke podcast hun ongezouten mening over de meest uiteenlopende zaken. In de recentste aflevering bespreken ze ouder worden, en daar heeft Marc-Marie een bijzondere kijk op.

De theatermakers en schrijvers verwonderen zich over alledaagse dingen, en die verwonderingen bespreken ze in hun podcast. De titel is dan ook simpelweg ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’.

Advertentie

Ouder worden

Eerder bespraken Marc-Marie en Aaf al andere spraakmakende onderwerpen, waaronder ‘Mediums’, ‘Beleg’, en ‘Logeren’, maar ditmaal vindt het tweetal van alles over ouder worden. Je ontkomt er niet aan, dat staat als een huis boven water. Marc-Marie stelt dat hij met zijn 56 jaar niet meer jong kan sterven. “Die gedachte had ik toen ik 55 werd. Vroeg sterven, dat kan niet meer.”

Vroeg doodgaan

“Als je op je 25e doodgaat, dan ben je jong gestorven”, meent hij. “Maar op je 56e is dat anders. Dan vindt men waarschijnlijk wel dat je te vroeg bent doodgaan, maar het is niet dat je piepjong bent, je hebt wel dingen in je leven kunnen doen”, aldus Marc-Marie Huijbregts. “Ik kan nu dus niet meer jong doodgaan. Dus alles wat ik er nu bij krijg is prima en als ik morgen doodga is dat ook prima.”

Overlijdensadvertentie

Het is wat luguber, maar de theatermaker weet zelfs al hoe zijn overlijdensadvertentie eruit zou moeten komen te zien. “Want ja, die zou ik toch wel graag willen.” Hij hoeft geen foto of een gedicht, maar een korte tekst is voldoende, vertelt Marc-Marie. “Gewoon heel simpel in de krant ‘Marc-Marie is dood’ zou ik mooi vinden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien