Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Karin Slaughter

Een harde werker. Iemand met een ijzeren discipline, dat is de enige conclusie die je kunt trekken als je het cv van thrillerschrijfster Karin Slaughter bekijkt. Ze was nog maar begin twintig toen ze een eigen bedrijf runde, vijfentwintig toen ze dat alweer verkocht en bedacht dat ze voor haar dertigste een roman gepubliceerd wilde hebben. Nu, op haar 41e verschijnt haar twaalfde thriller onder de titel Genadeloos. Dertig miljoen boeken heeft ze wereldwijd inmiddels verkocht, maar geen haar op haar hoofd die eraan denkt om het er eens van te nemen.

“Ik kan wel lui zijn, maar pas als het werk gedaan is”, zegt ze en dat betekent dat ze nadat het ene boek af is, meteen aan het andere begint. Je zou zeggen dat een auteur van haar kaliber niet meer bij ieder boek de wereld over reist om te signeren of lezingen te houden. En toch… toch kwam ze bij elk nieuw boek weer in Nederland om van boekhandel naar boekhandel te gaan, vragen te beantwoorden, haar handtekening te zetten en passages uit haar boeken voor te lezen.

Advertentie

Alleen gaat het dit jaar anders. Afgelopen mei nodigde Karin een klein clubje Nederlandse journalisten uit om bij haar op bezoek te komen in de stad waar ze woont, Atlanta. Ze leidt ze rond langs plekken die een belangrijke rol in Genadeloos spelen, de ‘slechte’ en de ‘goede’ wijken, het Grady Memorial ziekenhuis waar Sara Linton, de hoofdpersoon uit haar thrillerserie, werkt, de Varsity (een fifties fastfoodketen) en als hoogtepunt laat ze de schietbaan zien waar ze zelf geregeld komt.

Ja, natuurlijk heeft ze een wapen. Dat is in dit deel van Amerika heel gebruikelijk. Of ze het zou gebruiken? Ja, hoor, daar hoeft ze geen moment over na te denken. Liever een slachtoffer maken dan een slachtoffer zijn. Dat is haar credo.
Een dag later zitten we aan de thee in het beroemde en luxueuze Four Seasons Hotel en is er, weg van de verzengende hitte van Atlanta, ruimte om wat langer te spreken over haar werk en haar leven.

Waar komt je nieuwsgierigheid naar misdaad vandaan?
“Dat heb ik van mijn vader. Al bleek laatst dat hij zich van geen kwaad bewust is. Er was namelijk een journalist bij ons om een vader-dochter verhaal te maken en zij vroeg mijn vader ook of ik altijd zo geboeid ben geweest door moord en doodslag. Tot mijn grote verbazing zei hij dat hij geen idee had en dat het echt niet iets was wat hij en mijn stiefmoeder gestimuleerd hebben.

De grote grap kwam na het interview. Die journaliste zette haar bandje uit en vroeg hoe ze het best kon rijden en vervolgens begon mijn vader een heel verhaal over ‘dat ze niet linksaf moet gaan, want dat bij die en die brug nog steeds politietape zat om de plek te markeren waar laatst een lijk gevonden is’. Ik wil maar zeggen: van wie zou ik het hebben?”

Opvallend aan jouw boeken zijn de gruwelijkheden die je tot in details beschrijft. Hoe bedenk je die?
“Ik zal je eerlijk zeggen dat ik niets kan bedenken wat erger is dan wat er gebeurt in het echte leven. De gruwelijke dingen die ik beschrijf, zijn één voor één echt gebeurd. Ik lees veel over misdaad en hoe moordenaars te werk gaan en in mijn boeken probeer ik het dan nog wat af te zwakken. Als schrijver ben ik altijd op zoek naar het waarom.

Waarom zijn mensen in staat tot dit soort wandaden? Inmiddels ben ik er wel achter dat er nooit een makkelijk excuus is. Je kunt nooit zeggen dat er één moment in iemands jeugd was dat ervoor zorgde dat hij een moordenaar werd. Het gaat erom wat er gaandeweg in iemands leven gebeurt. En laten we vooral ook niet uitvlakken dat moordenaars vaak een geestesziekte hebben.”

Winnen!
Libelle mag 15 exemplaren van ‘Genadeloos’ weggeven. Vul snel het winformulier in! Deze actie loopt tot 4 juli 2012 Deze actie is inmiddels afgelopen. Kijk voor meer winacties op libelle.nl/winnen

Lees het gehele interview in Libelle 26

Lees ook het interview met schrijfster Tatiana de Rosnay

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Klusjes die je in maart kunt doen om je tuin lenteklaar te maken

Geen klus zo leuk als een buitenklus. In je eigen tuin aan de slag en dan genieten van het resultaat. Alles over voorzaaien, terugsnoeien, afscheuren en opbinden. Lees wat jij kunt doen om je tuin in maart voorjaarsproof te maken. 

Advertentie

Het feest kan beginnen

  • Zet een eyecatcher op het terras of de buitentafel. Denk aan bloeiende vaste planten, siergras of bodembedekkers. Eenjarigen zijn ook leuk maar wat minder duurzaam omdat je ze elk jaar moet vervangen.Vul de pot met een laag hydrokorrels zodat de grond niet snel uitdroogt.  Langzaam werkende mestkorrels geven de plant voldoende voeding voor enkele weken.
  • Zodra de temperatuur boven de 6 graden uitkomt, begint gras te groeien en kan het worden gemaaid. De geur van gemaaid gras brengt je meteen in lentestemming. En het gazon ziet er weer strak uit.
  • Hang nestkastjes op. Vogels zoeken al vroeg in het voorjaar een nestelplek. De beste plekken zijn uit de volle zon, beschut tegen de wind en met de vliegopening gericht op het noordoosten.

3x voorzaaien

  • Kattensnor. Geen tuin kan zonder deze vrolijke donkerroze bloeier. De lange meeldraden lijken op een kattensnor. Cleome hassleriana ‘Violet Queen’ wordt ca. 120 cm hoog en houdt van een zonnige, voedzame plek. Bloeit vanaf juli tot begin van de herfst.
  • Siertabak Nicotiana x sanderae ‘Fragrant Cloud’ heeft grote witte bloemen die in het donker oplichten en ’s avonds zalig ruiken. Hoogte ca. 90 cm. Kan in de zon en halfschaduw. Bloeit de hele zomer. Ookmooi voor in een grote pot ophet terras.
  • Lupine. Een verfijnde bijdrage aan de tuin levert Lupinus cruickshankii ‘Sunrise’. Prachtig blauwwit met geel; ook mooi in een boeket. Zo’n 100 cm hoog, bloeit van juni tot september.

Blote wortels & loofknotten

  • Schoon de borders elke week een beetje op, dan is alles op orde als het warm weer wordt. Knip verdorde bloemstengels af en verwijder onkruid. Tot eind maart kunnen wilgen, elzen en leibomen nog worden geknot.
  • Wil je een haag met blote wortels planten? Het kan alleen nog deze maand. Als het blad eenmaal uitloopt slaan ze moeilijker aan. Het is plant- én verplanttijd (als het niet vriest). Houd de wortelkluit zo groot mogelijk als je verplant. Geef na het verplanten organische mest en veel water. De slakken komen weer in actie. Bescherm de hosta’s met een schelpenlaagje rondom of met een koperen band; slakken hebben daar een hekel aan.
  • Draai het loof van uitgebloeide narcissen en andere bollen in een knotje. Dan kun je er omheen maaien of planten, terwijl het loof de tijd krijgt om af te sterven. Verticuteer het gras. Met een verticuteerhark trek je zo het mos eruit én breng je lucht in het gazon waardoor de wortels beter kunnen groeien.

Moestuin? Dit lukt altijd

Maart is de start van het moestuinseizoen. Voor wie een moestuin te veel gedoe vindt, zijn er makkelijke groenten die altijd lukken. Denk aan sla, tuinbonen, peultjes. Dat zijn Europese oergewassen die het in ons klimaat goed doen. Dus geen Zuid-Amerikanen die je moet pamperen. Houd het simpel: kies maximaal vijf soorten. Makkelijk zijn de vroege aardappelen (eind maart poten). Die doen het zelfs in een emmer of ruime pot. Straks oogsten en dezelfde dag eten: super lekker. Daar kan geen gekochte aardappel tegenop!

Bestel de fijne tuin special van Libelle!

1

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Tekst : Renée Kwak Beeld: Istock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít kun je maken met een overgebleven restje crème fraîche

Je kent het vast wel: voor een recept heb je een eetlepel nodig van een bepaald ingrediënt. Vervolgens staat het net zolang in de koelkast tot het over de datum is. Deze keer tippen we wat je kunt doen met een overgebleven restje crème fraîche.

Crème fraîche is zo’n typisch product waar altijd wel wat van overblijft. Weggooien is zonde, want je kunt er namelijk een hoop lekkere dingen meemaken.

Advertentie

Dipsaus voor de nacho’s

Als je een bakje chips of nacho’s pakt, kun je er natuurlijk ook een klein schaaltje met dipsaus bij maken. Meng het overgebleven restje crème fraîche met uienpoeder, knoflookpoeder, (gedroogde) peterselie, paprikapoeder, citroen, zout en peper. Binnen een handomdraai staat er een heerlijke dipsaus voor je neus.

Op een boterham

Breng de crème fraîche een beetje op smaak met peper, zout, citroen en een beetje dille. Heerlijk op een geroosterde boterham met gerookte zalm en een paar plakjes komkommer. De crème fraîche kun je eventueel ook vervangen door roomkaas.

Gepofte aardappel

Als je een weekmenu maakt, kun je slim plannen. Heb je voor een pasta twee eetlepels crème fraîche nodig? Dan maak je de volgende dag een gepofte aardappel met crème fraîche, bieslook, (vegetarische) spekjes en kaas. Hier kun je de crème fraîche eventueel vervangen door zure room.

Door de soep

Een overgebleven restje crème fraîche leent zich perfect voor vrijwel iedere soep. Denk aan: tomaten-, courgette-, pompoen-, spinazie, broccoli- en champignonsoep.

Kleine, zoete pizza

Dit is het perfecte toetje voor één persoon. Strijk een laagje crème fraîche over wat bladerdeeg uit en beleg het met aardbeien die je doormidden hebt gesneden. Meng in een kleine kom suiker met vanillesuiker en strooi dit over de aardbeien op de pizza. Bak het vervolgens zo’n vijftien minuten in een oven op 190 graden.

Cherrytomaatjes over? Gebruik ze voor deze lekkere plaattaart:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Pinterest. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tupperware stopt per direct met verkoop in Nederland

Slecht nieuws voor de Tupperware-fans: het bedrijf stop vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. Tupperware staat bekend om het onverwoestbare keukengerei en de plasticartikelen

Via Facebook heeft Tupperware Nederland laten weten dat ze per 1 maart stoppen met de verkoop. “Deze beslissing is niet lichtzinnig genomen, maar is gedreven door de noodzaak om de aandacht te richten op het herstel van onze basisactiviteiten en voor de groei op lange termijn van het merk Tupperware wereldwijd.”

Advertentie

Daling

Een medewerker van een distributeur van het bedrijf heeft aan RTL Z vertelt dat zij net hadden gehoord dat het hoofdkantoor in de Verenigde Staten ‘de stekker uit Nederland heeft getrokken’. In een mail vertelt het bedrijf dat ze een daling van verkopen in Nederland zien. “De beslissing om te stoppen in Nederland is genomen op basis van marktanalyses met betrekking tot de levensvatbaarheid op lange termijn in Nederland.”

Dit betekent ook dat er een einde komt aan de beroemde Tupperwareparty’s. Hierbij kwam er een verkoper aan huis die de huishoudspulletjes demonstreerden en verkocht.

Tupperware

Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938 tijdens de Grote Depressie in Amerika. Nadat Earl zijn hoveniersbedrijf verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic. Thuis sloeg hij aan het knutselen. Sinds de jaren ’60 verkoopt Tupperware ook in Europa.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD, RTL. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó krijg je die rode aanslag van pastasaus uit je Tupperwarebakjes

Als je een restje pasta arrabiata over hebt, gaat dat natuurlijk direct een Tupperwarebakje in zodat je het kunt bewaren in de koelkast of vriezer. Het grote nadeel is alleen die rode aanslag die je er bijna niet meer uitkrijgt.

Vaak trekt de kleur van de pastasaus in het bakje als je het niet eerst laat afkoelen, maar direct in het bakje giet. Een andere oorzaak kan zijn dat je Tupperware niet magnetronbestendig is. De kleur smelt dan in het plastic. Warm het eten liever op in een pan of in een glazen of keramieken bak.

Advertentie

Vaatwasser

Is het kwaad al geschied? Dan is het bakje in de vaatwasser stoppen of met de hand afwassen vaak niet voldoende om van die rode waas af te komen. Je kunt de bakjes prima blijven gebruiken, maar om de een of andere reden oogt het niet zo fris. Gelukkig is er voor dit probleem een handige schoonmaaktruc.

Hiervoor heb je nodig:

  • 3 tot 4 eetlepels suiker
  • Flinke dot afwasmiddel
  • 5 grote ijsblokjes
  • Water

Dit moet je doen:

  • Doe de suiker in het Tupperwarebakje dat je wilt schoonmaken. Schenk daar afwasmiddel overheen en doe vervolgens de ijsblokjes in het bakje. Schenk er daarna een laagje water bij zodat de ijsblokjes bijna helemaal onder water staan.
  • Doe de deksel op het bakje en schudt het heen en weer. Laat het vervolgens even staan tot de ijsblokjes zijn gesmolten.
  • Giet het bakje leeg en zet het in de vaatwasser of was het met de hand af. De rode waas is nu als het goed is verdwenen.

TikTok-hack

Ook op TikTok gaat er momenteel een hack rond. In het onderstaande filmpje is te zien hoe TikTok-gebruiker @adikempler het bakje schoonmaakt. Dit doet ze door het te vullen met warm water, een beetje afwasmiddel en in stukjes gescheurde keukenrol. Vervolgens schud je 45 seconden tot een minuut hard met het bakje. In de video is te zien dat de aanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen.

@adikemplerThis hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! ##fyp ##cookingvideos ##cookinghacks ##lifehacks ##hacks ##stainremover ##foryou ##foryoupage♬ original sound – adikempler

Deze handige truc met een citroen helpt ook om rode aanslag te verwijderen: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Kookfans. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien